Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με μικρότερο ρίσκο

Κι εκεί που αρκετοί ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν τις προοπτικές της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι πρόωρες εκλογές άλλαξαν το σκηνικό.

Κέρδη με μικρότερο ρίσκο

Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι αποκύημα φαντασίας.

Είσαι fund manager στο μέσο περίπου της χρονιάς και αναζητάς κάποια trades (συναλλαγές) που θα σου επιτρέψουν στο τέλος του 2019 να βγάλεις καλύτερες  αποδόσεις σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς (benchmark index) και να τσεπώσεις το μπόνους.

Είσαι δηλαδή στο κυνήγι των αποδόσεων, σε μια περίοδο που οι αποδόσεις είναι από πολύ χαμηλές έως αρνητικές στις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων.  

Βλέπεις ότι η ΕΚΤ δεν δείχνει καμία διάθεση να εφαρμόσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική ενώ αντίθετα ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο γύρο ΤLTRO (στοχευμένα φθηνά δάνεια).

Βλέπεις επίσης ότι η Fed κρατά στάση αναμονής με την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας να μαίνεται και σημαντικό μέρος της αγοράς να εκτιμά ότι θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.   

Τι επιλογές έχεις;

Μια από τις επιλογές που έχεις είναι να δανείζεσαι λεφτά με επιτόκιο 0,3%-0,4%  για 3 μήνες από την αγορά και να αγοράζεις ελληνικά κρατικά ομόλογα που δίνουν απόδοση πάνω από 3%.

Είναι ένα καλό, κερδοφόρο carry trade αλλά ενέχει τον κίνδυνο μήπως κάποιοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τις «προοπτικές» της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται ενόψει εκλογών.     

Και ξαφνικά, μαθαίνεις πως η χώρα πηγαίνει σε εκλογές εντός μηνός, με το συντηρητικό κόμμα που δηλώνει υπέρμαχο των φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στην τελική ευθεία.

Τι  κάνεις;

To ξανασκέφτεσαι και αποφασίζεις να μπεις στο carry trade, ευελπιστώντας σε μελλοντική αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, ώστε να πλησιάσει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα αντί της υποβάθμισης των προοπτικών (outlook).

Αυτό εξηγεί εν μέρει το χθεσινό ράλι στα ελληνικά ομόλογα.   

Υπενθυμίζουμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε, φθάνοντας λίγο πάνω από το 3% για να ανέβει αργότερα και να κλείσει στο 3,185%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής που ήταν 3,36%.

Επίσης, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,953% χθες από 2,08% την Παρασκευή.

Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες στα ελληνικά ομόλογα, δεν το γνωρίζουμε ασφαλώς.

Είναι όμως προφανές στη στήλη πως η ελκυστικότητα του ανωτέρω carry trade έχει αυξηθεί μετά τη διατυπωθείσα πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις παραμένουν συγκριτικά υψηλές ενώ το ρίσκο έχει υποχωρήσει στα μάτια αυτών των fund managers, από τη στιγμή που η προεκλογική περίοδος είναι μικρή και η προοπτική πιο φιλοαναπτυξιακών πολιτικών είναι υπαρκτή.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v