Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτό το ράλι δεν είναι για καλό

Όταν οι τιμές των κινητών αξιών ανεβαίνουν, οι κάτοχοί τους, είτε είναι άτομα, είτε επιχειρήσεις, είτε θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι χαρούμενοι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει το ίδιο σήμερα για τους περισσότερους.

Αυτό το ράλι δεν είναι για καλό

Από την αρχή της χρονιάς, αρκετοί επεσήμαναν την αποσύνδεση των μετοχών από τις αποδόσεις των ομολόγων και επέμεναν πως η μία από τις δύο πλευρές έκανε λάθος.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων τόνωνε τη διάθεση των συμμετεχόντων στην αγορά για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου ενώ η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών μαζί με τις τιμές του πετρελαίου στήριζε το σενάριο για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Όμως, το τελευταίο διάστημα, οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν υποχωρήσει, στρώνοντας το έδαφος για χαμηλότερες αποδόσεις.

Είναι κάτι που οι μετοχές δεν μπορούν να παραβλέψουν, γιατί αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια.

Σε όσους επικεντρώνονται στη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά το ευνοϊκό αποτέλεσμα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά και πιο πέρα.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έχει υποχωρήσει κοντά στο 2,1% περίπου, όταν πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν λίγο κάτω από το 3%.

Επιπλέον, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο μείον 0,20%, καθώς υπάρχουν χαρτοφυλάκια που την πληρώνουν για να αγοράζουν τα ομολογά της.

Το 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας, που βγήκε από το δικό της μνημόνιο τον Μάιο του 2014, προσφέρει απόδοση 0,76%.

Ακόμη κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών, π.χ. της Αυστραλίας, Νοτίου Κορέας και ασφαλώς της Ιαπωνίας, το συμπέρασμα που φθάνει είναι ανάλογο.

Είναι προφανές ότι  η αγορά ομολόγων προεξοφλεί σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, δίνει πιθανότητα 95% στο ενδεχόμενο να μειώσει η Fed το βασικό της επιτόκιο τον Δεκέμβριο του 2019.  

Ακόμη πιο σύντομα αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο παρέμβασης η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, δείχνοντας την έκταση του προβλήματος.  

Η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα  έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ανωτέρω προσδοκιών, καθώς έχει πάρει διαστάσεις.

Η πτωτική αντίδραση των μετοχών στο ράλι των ομολόγων το τελευταίο διάστημα δείχνει πως αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η υποαπόδοση των ομολόγων έναντι των μετοχών από τις αρχές Μαΐου είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με την JP Morgan.

Η πτώση των μετοχών έχει επίσης ενισχύσει τη μεταβλητότητα, πλήττοντας τη ρευστότητα στις αγορές.

Το τελευταίο θυμίζει σε αρκετούς τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Fed αναγκάσθηκε να αλλάξει πορεία στον απόηχο της πτώσης της Wall Street κατά 19%-20%, βάζοντας πάγο στις νέες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Είναι αλήθεια πως η αγορά ομολόγων έχει πάρει φωτιά. Όμως, αυτό δεν είναι για καλό. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v