Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα καλά νέα μπορεί να είναι άσχημα νέα

Όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί 6% και οι τράπεζες 12% τις δύο πρώτες συνεδριάσεις μετά τις εκλογές, πολλοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Δεν είναι μόνοι σ’ έναν κόσμο που τα κακά νέα εκλαμβάνονται ως καλά και το αντίστροφο.

Τα καλά νέα μπορεί να είναι άσχημα νέα

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μούδιασαν στην Αθήνα από τη σημαντική πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις μετά τις εκλογές και τη συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων.

Δεν ήταν κάτι που περίμεναν μετά την εκλογή μιας κυβέρνησης που θεωρείται πιο φιλική προς το επιχειρείν. Είναι η ελληνική βερσιόν της ρήσης «τα καλά νέα μπορεί να είναι κακά νέα».  

Η σωρευτική πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 6% και του τραπεζικού δείκτη κατά 12% και η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 2,2% αποδίδεται σε διάφορους λόγους, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. 

Αν ήταν να τους συνοψίσουμε, θα ήταν οι κάτωθι. Η αποκόμιση κερδών σε μια αγορά που καταγράφει την καλύτερη επίδοση από την αρχή της χρονιάς διεθνώς, οι τοποθετήσεις των κ.κ. Σεντένο και Ρέγκλινγκ για τήρηση του δημοσιονομικού στόχου από την Ελλάδα, οι διεθνείς αγορές, η μη ικανοποίηση από τη στελέχωση οικονομικών υπουργείων και, τέλος, ίσως η ύπαρξη κάποιου άγνωστου Χ, δηλ. ενός παράγοντα που οι περισσότεροι αγνοούν.

Αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει. Πάντως, μια αγορά δεν μπορεί να υποχωρεί διαρκώς, όπως δεν μπορεί και να ανεβαίνει.

Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο θα παίξουν επίσης ρόλο. 

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powel, θα απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις στο Καπιτόλιο καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που η αγορά προεξοφλεί πως η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο παρά την ισχυρή ζήτηση για δουλειές στις ΗΠΑ και τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία βρίσκονται οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. 

Αναμφίβολα, ζούμε σε παράξενους καιρούς.

Οι αγορές υποδέχονται θετικά τα άσχημα οικονομικά στοιχεία, στο μέτρο που δεν είναι πολύ άσχημα, γιατί οδηγούν σε μειώσεις επιτοκίων και πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι πως τα καλά οικονομικά στοιχεία και γενικότερα νέα μπορεί να είναι κακά νέα για τις αγορές, επειδή δεν οδηγούν σε μειώσεις επιτοκίων.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, που οι αγορές ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων, η διάψευση ή μη των προσδοκιών της αγοράς από τις  κεντρικές τράπεζες αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αν η Fed, η ΕΚΤ ή κάποιες άλλες διαψεύσουν τις προσδοκίες των αγορών, τότε ρισκάρουν μια βίαιη πτώση των μετοχών και άνοιγμα των spreads στις αγορές ομολόγων, λόγω της άτακτης αναδίπλωσης των θέσεων από funds, τράπεζες, ιδιώτες.  

Η τελική κατάληξη είναι η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών που θέλουν να αποφύγουν.

Υπό αυτή την έννοια, οι απαντήσεις του προέδρου της Fed στις ερωτήσεις που θα του υποβληθούν στο Καπιτόλιο έχουν σημασία. Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις αγορές στον υπόλοιπο κόσμο όπως η δική μας.

Εκεί θα φανεί αν τα καλά νέα της Παρασκευής στις ΗΠΑ, δηλαδή η δημιουργία 220 χιλ. νέων θέσεων εργασίας, μπορεί να μετατραπούν σε κακά νέα.

Η Αθήνα απλά θα περιμένει. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v