Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να αισιοδοξείς…

Δεν κοστίζει τίποτα να είναι κανείς απαισιόδοξος ως παρατηρητής και να ανεβαίνουν οικονομία και αγορά. Όμως, κοστίζει πολλά για εκείνους που ψηφίζουν με τα λεφτά τους.

Να αισιοδοξείς…

Να είναι κανείς με την μειοψηφία των ταύρων και να αισιοδοξεί ή με το στρατόπεδο των απαισιόδοξων αρκούδων;

Όταν μιλάς με πετυχημένο fund manager από τις ΗΠΑ την γνώμη του οποίου ζητούν δισεκατομμυριούχοι,  μπορείς να «διαβάσεις» κάποια πράγματα.   

Ξεκινώντας από την ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης.

O γνωστός μας Όλι Ρεν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας πλέον, έστειλε πρόσφατα ένα ισχυρό μήνυμα για το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και θα  σηματοδοτήσει τον αποχαιρετισμό του Μάριο Ντράγκι.

Όμως, όσοι δεν είναι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, εστίασαν περισσότερο σε κάτι άλλο.

Στο δημοσίευμα του Σπήγκελ που ήθελε την κ. Μέρκελ και την γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίζει πλέον τον ελλειμματικό προϋπολογισμό για να αποφευχθεί η ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη ήταν 0,2%.  

Αν  λοιπόν η Γερμανία και άλλες χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά και χαμηλό χρέος μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο θα μπορούσε σε συνδυασμό με τις ενέργειες της ΕΚΤ να δώσουν ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης σε μια περίοδο που οι εξαγωγές δεν πάνε καλά. 

Η ΕΚΤ θεωρείται σίγουρη ενώ η Γερμανία εμφανίζεται πιο πρόθυμη και ανοικτή σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική καθώς η ύφεση της χτυπά την πόρτα.  

Τα πράγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μοιάζουν ολίγο συγκεχυμένα

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται αλλά η αγορά ομολόγων στέλνει σήμα SOS.

Την περασμένη Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου  υποχώρησε για λίγο κάτω από εκείνη του 2ετούς ομολόγου, χονδρικά 1,62% έναντι 1,63%.

Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων (inverted yield curve), θεωρήθηκε η αιτία για την μεγάλη πτώση των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, π.χ. του Dow Jones κατά 800 μονάδες. εκείνη την μέρα που επεκτάθηκε διεθνώς.

Πίσω από την αντίδραση βρισκόταν η πεποίθηση πολλών ότι η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων με βάση την διαφορά της απόδοσης του 2ετούς από το 10ετές ομόλογο σηματοδοτούσε την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας σε κάποιο σημείο στο μέλλον.

Σύμφωνα με μελέτη της BoML που κάλυπτε την περίοδο από το 1956 μέχρι σήμερα, η αμερικανική οικονομία έμπαινε σε ύφεση 15 μήνες κατά μέσο όρο από την στιγμή που η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ξεπερνούσε εκείνη του 10ετούς.

Η αντεστραμμένη καμπύλη έγινε θέμα και πιθανώς συνέβαλε στο αποτέλεσμα της χθεσινής έρευνας που έγινε ανάμεσα σε οικονομολόγους των ΗΠΑ με το 70% να βλέπει ύφεση εντός διετίας.     

Όμως, η αλήθεια είναι πως ο πιο αντιπαθητικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, ο Πήτερ Ναβάρο, μάλλον έχει δίκιο όταν αναφέρει πως η καμπύλη είναι επίπεδη και όχι αντεστραμμένη.

Εκτός από εκείνη την βραχυχρόνια περίοδο, η απόδοση του 2ετούς είναι ελαφρώς υψηλότερη από του 10ετούς ομολόγου.

Ακόμη, ιστορικά, η περίοδος πριν από την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας χαρακτηριζόταν από την αντεστραμμένη ή επίπεδη καμπύλη επιτοκίων και τις υψηλές πραγματικές αποδόσεις (αφαιρουμένου του πληθωρισμού).

Οι πραγματικές αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτή την περίοδο.

Η αντίδραση των αμερικανικών ομολόγων στα tweets του αμερικανού προέδρου για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας δείχνει πως η απόδοση του 10ετούς είναι κυρίως απόρροια των ανησυχιών που υπάρχουν γι’ αυτό τον πόλεμο και της παγκόσμιας τάσης για υποχώρηση των αποδόσεων.

Στην εξίσωση μπαίνει επίσης αναπόφευκτα η Κίνα όπου η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 17 χρόνων στον απόηχο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενώ η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται.

Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα του Χόνγκ-Κόνγκ.

Το κλειδί φαίνεται πως είναι ένα εμπορικό ντιλ με τις ΗΠΑ.

 Όμως, κι άλλες ενέργειες όπως το νέο επιτόκιο αναφοράς για δάνεια που είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο, ένα δημοσιονομικό πακέτο ώθησης στην οικονομία θα μπορούσαν να βοηθήσουν βραχυχρόνια την κινεζική οικονομία.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια δεδομένα που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία πως οι μεγάλες οικονομίες και οι αγορές δεν θα συμπιεσθούν το επόμενο διάστημα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v