Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «γύπες» των αγορών φέρνουν παραγωγικές επενδύσεις

Από αλλού το περιμένεις κι από αλλού σου έρχονται οι άμεσες επενδύσεις, καμιά φορά. Κι όμως συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές ξένα funds.

Οι «γύπες» των αγορών φέρνουν παραγωγικές επενδύσεις

Τα ξένα funds δεν αγοράζουν μόνο μετοχές, ομόλογα, δάνεια και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Εχουν ξεκινήσει να κάνουν και κάτι άλλο, που μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για την αύξηση των άμεσων, παραγωγικών επενδύσεων.

Είναι απόρροια της πολιτικής των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και των μαζικών αγορών τίτλων (QE) όπως αυτές που ξεκινά εκ νέου η ΕΚΤ.

Κοινός παρονομαστής είναι το κυνήγι των αποδόσεων.

Αυτά τα funds δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα με απόδοση 1,5%, ή 5ετή ομόλογα με λιγότερο από 1%, ή κάποιες μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση.

Αυτό που αναζητούν είναι εταιρείες που συμμετέχουν σε παραχωρήσεις, Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), γενικά έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις και είναι διατεθειμένες να πουλήσουν τις εκτιμώμενες μελλοντικές εισπράξεις τους με κάποια έκπτωση.

Το ζητούμενο από τη σκοπιά των ξένων funds ίσως είναι μια σταθερή απόδοση της τάξης του 5% για τα επόμενα 20-30 χρόνια και την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν σήμερα στις ανεπτυγμένες αγορές.

Από τη σκοπιά των εγχώριων εταιρειών, το όφελος μεταφράζεται σε μια άμεση ένεση ρευστότητας με προεξόφληση σημαντικού μέρους των μελλοντικών κερδών που μπορούν να ρίξουν σε νέα επενδυτικά πρότζεκτ.

Η μείωση του ρίσκου της χώρας και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει καταστήσει πιο ελκυστική την προεξόφληση, γιατί τα ξένα funds δεν επιδιώκουν διψήφιες αποδόσεις όπως στο παρελθόν.

Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον φίλο με το ψευδώνυμο Pellegrino, που το έθεσε υπόψη μας.

Ο τελευταίος περιγράφει μέσες-άκρες τι ακριβώς συμβαίνει ήδη με ξένα funds στην Ελλάδα και δεν είναι ευρέως γνωστό.

«Φτιάξατε με σύμβαση ΣΔΙΤ κάποιο έργο και έχει ξεκινήσει η 25ετής περίοδος διαχείρισής του.
Ερχεται ένα ξένο fund και σας λέει: Πόσα θέλετε για να πάρω πάνω μου αυτό το payment schedule;
Εσείς έχετε ήδη βγάλει κέρδος από την κατασκευή και δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε 25 χρόνια για να γευθείτε και την απόδοση της περιόδου διαχείρισης.

Συμφωνείτε λοιπόν μια τιμή που προεξοφλεί ένα μέρος του αναμενόμενου κέρδους, αφήνοντας στον αγοραστή σημαντικό κέρδος.

Τα λεφτά τα χρησιμοποιείτε για να πάρετε το επόμενο έργο, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς χρηματοδότηση.

Το νέο έργο το πουλάτε με τη σειρά του και πάει λέγοντας.

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει τη σημασία της μεγάλης πτώσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων πάνω στις τιμές των καλών ελληνικών assets.

Οι ξένοι όμως είναι ήδη εδώ και αγοράζουν.

Ετσι όπως έγιναν τα πράγματα, ακούνε 5% απόδοση σε 25 χρόνια με εγγυημένες πληρωμές από EBRD κ.λπ. και κατουριούνται από τη χαρά τους.

Εμείς, από την πλευρά μας, απελευθερώνουμε κεφάλαια για να μπουν σε νέα πρότζεκτ.

Σκεφθείτε πόσες τέτοιες συναλλαγές μπορούν να γίνουν με μακροχρόνιες συμφωνίες που υπάρχουν για παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ, μισθώσεις ακινήτων κ.λπ.

Αλλά και πόσες ευκαιρίες χάθηκαν, επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησαν περισσότερα τέτοια έργα, είτε από γραφειοκρατία είτε από ιδεοληψία.

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αλυσιδωτά όλες τις υποδομές της χώρας, ουσιαστικά αποκτώντας τα αναγκαία ίδια κεφάλαια και εκχωρώντας τη μακροπρόθεσμη ενοικίασή τους.

Είναι ευκαιρία για πολλούς ομίλους να ξεφορτωθούν με κέρδος κάποια non-core assets ή απλώς να φέρουν στο σήμερα τα μελλοντικά αναμενόμενα κέρδη τους».

Το προσυπογράφουμε.

Ομως, πόσα τέτοια έργα υπάρχουν στην Ελλάδα;

Οχι πάρα πολλά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v