Άλλο «στρώμα», άλλο «μαξιλάρι» ασφαλείας

Η πραγματικότητα μπορεί να εκδικηθεί, όταν δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες. Ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή. Γι’ αυτό οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Άλλο «στρώμα», άλλο «μαξιλάρι» ασφαλείας

Η στήλη ομολογεί πως δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα τη Δευτέρα το βράδυ, μέχρις ότου δέχθηκε χθες το ερώτημα ενός φίλου-αναγνώστη της στήλης.

Καλά, εσύ δεν μας έλεγες χθες (προχθές) ότι η Ελλάδα μπορεί να «φάει» το μισό «μαξιλάρι» ρευστότητας σ’ ένα τρίμηνο με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν; Εδώ βγήκε ο Σταϊκούρας και δήλωσε ότι αντέχουμε για 2-3 μήνες, μέχρι Μάιο-Ιούνιο, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας ή να εφαρμόσει άλλα έκτακτα μέτρα, κατέληξε. 

Πράγματι, ο φίλος και αναγνώστης είχε δίκιο. Τι έγραφε η στήλη τη Δευτέρα με τίτλο «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»; «Όμως, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Οι αντοχές της οικονομίας δεν είναι μεγάλες, αν οι αγορές παραμείνουν κλειστές, από τη στιγμή που προκύπτουν ανάγκες για μεγάλες κρατικές δαπάνες, ώστε να αντιμετωπισθούν εμπροσθοβαρώς οι συνέπειες της καραντίνας και του κορωνοϊού και τα έσοδα υστερούν. Ίσως, ολίγων μηνών. Χονδρικά, η χώρα θα έπρεπε να είχε κατά μέσο όρο μηνιαία έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Αν υπάρχουν έκτακτες δαπάνες και υστέρηση εσόδων συνολικού ύψους 4-5 δισ. τον Απρίλιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως σ’ ένα τρίμηνο, η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση του μισού αποθέματος ρευστότητας. Κοινώς, να εξαντλήσει τα όρια αναλήψεων από το μαξιλάρι, χωρίς να δίνει λογαριασμό. Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, που είναι δάνεια του ESM και προορίζονται για το χρέος. Γι’ αυτά πιθανόν θα έμπαιναν όροι».  

Αν ο κ. Σταϊκούρας έχει δίκιο, τότε η Ελλάδα μπορεί να δαπανήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης επιπρόσθετα 11-12 δισ. ευρώ και να αντέξει περισσότερους μήνες με χρήση του «ελεύθερου» αποθέματος ρευστότητας χωρίς πρόσβαση στις αγορές, επιπρόσθετα κοινοτικά κονδύλια και έκτακτα μέτρα.

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι και καλό θα ήταν να διευκρινίζονται κάποια πράγματα, για να μη δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες. Επειδή δεν υπάρχουν κότες που να γεννάνε χρυσά αυγά, αυτό που προφανώς εννοούσε  ο κ. Σταϊκούρας χρησιμοποιώντας τη λέξη «μαξιλάρι» ασφαλείας δεν ήταν τα 30-32 δισ. ευρώ αλλά τα 15,7 δισ. ευρώ των δανείων του ESM που προορίζονται για το χρέος. Κοινώς, υπονόησε πως η χώρα θα χρησιμοποιήσει μεν τα 11-12 δισ. ευρώ από το απόθεμα ρευστότητας για να χρηματοδοτήσει το πακέτο μέτρων ανακούφισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά δεν θα κάνει χρήση των υπολοίπων 15,7 δισ. ευρώ του ESM. 

Τα 15,7 δισ. ευρώ είναι κατά πάσα πιθανότητα το «μαξιλάρι» ασφαλείας στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός. Προφανώς, άλλο αυτό κι άλλο το «μαξιλάρι» ή απόθεμα ρευστότητας των 30-32 δισ. ευρώ ή 36-37 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις τράπεζες. 

Αν τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «μαξιλάρι» ασφαλείας,  τα 30-32 δισ. ή 36-37 δισ. ευρώ, αν προτιμάτε, είναι «στρώμα». 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v