Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην πάτε κόντρα στις κεντρικές τράπεζες

Όταν οι άνθρωποι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι των αγορών, ένα από τα κεντρικά σλόγκαν ήταν «μην πολεμάτε τη Fed». Σήμερα, που ο ρόλος των ρομπότ έχει αναβαθμισθεί, ισχύει το ίδιο. Ως πότε όμως;

Μην πάτε κόντρα στις κεντρικές τράπεζες

Ο Martin Zweig ήταν ένας αξιοσέβαστος αναλυτής και επενδυτής στη Γουόλ Στριτ, που ξεκίνησε να εκδίδει το ενημερωτικό φυλλάδιό του το 1971 και το δικό του hedge fund το 1984.

Ο κ. Zweig, ο οποίος πέθανε το 2013, έγινε πολύ γνωστός γιατί εμφανίσθηκε την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου του 1987 στην τηλεοπτική εκπομπή Wall Street Week με τον Louis Rukeyser και προειδοποίησε για άμεσο κραχ της αγοράς. Η «Μαύρη Δευτέρα» που ακολούθησε τον έκανε διάσημο.

Όμως, η διάσημη φράση του «μην πολεμάτε τη Fed» είναι εκείνη που συντηρεί την υστεροφημία του.

Από τη Fed στην ΕΚΤ και στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, το μήνυμα είναι το ίδιο, με τις παραλλαγές που δικαιολογούν οι τοπικές οικονομικές συνθήκες.

Χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα και για όσο χρειάζεται.

Η ορθόδοξη οικονομική λογική θέλει τα χαμηλά επιτόκια να στηρίζουν τις απαιτητικές έως ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών κ.λπ.

Τι κι αν τα κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν τα 25 εκατ. παγκοσμίως, τα χρηματιστήρια διεθνώς κατέγραψαν την πέμπτη μηνιαία άνοδο τον Αύγουστο, ποντάροντας στην οικονομική ανάκαμψη και στις συγκριτικά μικρότερες μειώσεις των εταιρικών κερδών.

Είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραψαν την καλύτερη επίδοση Αυγούστου από το μακρινό 1984.

Όμως, αυτός που τα είπε όλα ήταν ο John Woods, επικεφαλής των επενδύσεων για Ασία-Ειρηνικό της Credit Suisse Group.

Όσο υπάρχει απεριόριστος ενθουσιασμός και αδιάκοπτη δέσμευση να στηριχθεί η ανάπτυξη, σχεδόν η Fed να κάνει ό,τι χρειάζεται, δεν είναι λογικό να αρχίσει να πουλά κανείς την αγορά, τόνισε ο κ. Woods.

Η Fed δεν είναι μόνη όπως ξέρουμε στην ΕΕ. Η ΕΚΤ είναι επίσης συστρατευμένη στον ίδιο σκοπό.

Όμως, η αρχιτεκτονική των σύγχρονων χρηματοοικονομικών αγορών δεν μοιάζει με εκείνη του παρελθόντος. Ούτε μ’ εκείνη που οδήγησε στη μεγάλη κρίση του 2008.

Ενα σημαντικό μέρος των συναλλαγών γίνεται από τις μηχανές. Οι άνθρωποι δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες στις αγορές (market makers).

Όμως, οι άνθρωποι είναι πιο αργοί στην εκτέλεση των εντολών ενώ οι μηχανές πιο γρήγορες και προγραμματισμένες για να εκμεταλλευθούν τις όποιες ευκαιρίες.

Το τελευταίο μάλλον ενισχύει την αβεβαιότητα και φαίνεται περισσότερο όταν οι αγορές πέφτουν και όχι όταν ανεβαίνουν όπως τώρα.

Επιπλέον, οι αποκαλούμενες συστηματικές στρατηγικές την εποχή της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και του κυνηγιού των αποδόσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών.

Όσο όμως το πανηγύρι συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται ως “business as usual”, τόσο οι ανισορροπίες μεγαλώνουν.

Τι θα ακολουθήσει, δεν είναι γνωστό.

Η στρατηγική που θέλει να μην πηγαίνει κανείς κόντρα στη Fed έχει αποδειχθεί πως αποφέρει κέρδη βραχυπρόθεσμα στις αγορές και στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, δικαιώνοντας τον Martin Zweig.

Θα πρέπει όμως να περιμένουμε για να δούμε αν είναι ορθή στρατηγική μεσοπρόθεσμα στο νέο περιβάλλον.

Μέχρι τότε, ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του.




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v