Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μικρόκοσμος και η τσέπη μας να είναι καλά

Ο άνθρωπος είναι πολύ προσαρμοστικό ον. Γι’ αυτό τον λόγο συνηθίζει και αντιμετωπίζει με απάθεια ή αγνοεί σημαντικά γεγονότα όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο μικρόκοσμος και η τσέπη μας να είναι καλά

Είναι όλα τελικά μια συνήθεια; Τα στοιχεία από το Google Trends δείχνουν ότι η αναζήτηση για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίζει διαχρονικά σημαντική κάμψη. Στη περίπτωση της πανδημίας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Όμικρον είναι μεν πιο μεταδοτική αλλά πολύ λιγότερο θανατηφόρα, οπότε πολλοί την αντιμετωπίζουν πλέον ως μια απλή γρίπη. Στην Ουκρανία, οι ωμότητες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι απίστευτες. Όμως, το ενδιαφέρον του περισσότερου κόσμου είχαν τραβήξει οι έμμεσες απειλές του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο. Όταν οι ανησυχίες υποχώρησαν, το ενδιαφέρον για την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μειώθηκε.  

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα. Οι συνάνθρωποί μας που απεβίωσαν χθες, έχοντας διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ανέρχονταν σε 65  έναντι 64 προχθές και 72 παραπροχθές. Τα νούμερα παραμένουν πολύ υψηλά μετά από τόσο καιρό και προφανώς υπάρχουν λόγοι που δεν εξαντλούνται στον πλήρη εμβολιασμό ή μη των νεκρών. Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασμένων, της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης στις ΜΕΘ κ.λπ. είναι γνωστοί.

Δεν θα αναφερθούμε λοιπόν σ’ αυτούς αλλά σε ένα άλλο που μας είχε επισημάνει στέλεχος της αγοράς σε κάποιο σημείο εν μέσω πανδημίας. Ο τελευταίος ήταν απαισιόδοξος εκτός των άλλων καθώς πίστευε (σωστά) ότι πολλοί Έλληνες πάσχουν από ασθένειες, αλλά δεν το γνωρίζουν επειδή δεν κάνουν check ups. Κοινώς, πάνε στον γιατρό όταν νιώθουν ενοχλήσεις. Είναι λοιπόν επόμενο οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά όταν προσβληθούν από Covid είναι πιο μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να είναι η μάσκα προαιρετική στους εσωτερικούς χώρους μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

Είναι προφανές ότι η μεγάλη μάζα του κόσμου αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον της για μεγάλα γεγονότα μετά από κάποιο διάστημα και τείνει να τα αγνοεί έως ότου συμβεί κάτι απρόσμενο. Το ίδιο συνέβη με τους τηλεθεατές στις ΗΠΑ και αλλού, με τις αποστολές Apollo στη Σελήνη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του 1970. Μετά την πρώτη, δεύτερη αποστολή, το ενδιαφέρον ατόνησε αλλά αναζωπυρώθηκε όταν η ζωή των αστροναυτών τέθηκε σε κίνδυνο με το Apollo 13. Πρόκειται λοιπόν για διεθνές, διαχρονικό φαινόμενο.

Όμως, τόσο η πανδημία όσο και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι γεγονότα που επηρεάζουν και ίσως επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις ζωές μας τα επόμενα τρίμηνα ή/και χρόνια. Στο μέτωπο της πανδημίας είναι σαν να πέφτει ένα μικρό αεροπλάνο κάθε μέρα στην Ελλάδα και να χάνονται τόσες ζωές. Επομένως, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια και να ληφθούν μέτρα. Στην Ουκρανία, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι βιασμοί ακόμη και μικρών παιδιών από Ρώσους στρατιώτες προκαλούν αποτροπιασμό στη Δύση. Όμως, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου και των κυρώσεων είναι εκείνες που μας αγγίζουν περισσότερο και τις οποίες συζητάμε. Από την ακρίβεια μέχρι την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Ασφαλώς, κάποιοι άνθρωποι διαφέρουν, δείχνοντας έμπρακτα διαρκώς το ενδιαφέρον τους. Όμως, αυτοί αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v