Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άλλη, καλή όψη των υψηλών επιτοκίων και αποδόσεων 

Η Fed και η ΕΚΤ άργησαν να πάρουν μπροστά με τις αυξήσεις επιτοκίων, γιατί εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός. Όταν όμως κατάλαβαν το λάθος τους αποδείχτηκαν ασταμάτητες, ανεβάζοντας το κόστος χρήματος. Όμως, δεν δυσαρεστήθηκαν όλοι από αυτό. 

Η άλλη, καλή όψη των υψηλών επιτοκίων και αποδόσεων

Τα επιτόκια του ευρώ και του δολαρίου έχουν πάρει την ανηφόρα και μαζί τους οι αποδόσεις των ομολόγων τους τελευταίους 16-20 μήνες. 

H EKT ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια καθυστερημένα από το καλοκαίρι του 2022, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να προχωρήσει σε απανωτές αυξήσεις. που έφεραν το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5%.  

Η Fed καθυστέρησε επίσης αλλά κινήθηκε λίγους μήνες νωρίτερα προς την ίδια κατεύθυνση και μάλιστα «μαζεύοντας» ομόλογα από την αγορά.  

Είναι λογικό τα περισσότερα άρθρα και αναφορές στο Τύπο να συνδέουν τα υψηλότερα επιτόκια με τα προβλήματα που προκαλεί στο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και κρατών. Όμως, τα υψηλότερα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι πρόβλημα για όλους.

Για κάποιους είναι καλό νέο. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Αναφερόμαστε στα συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων τους επιτρέπουν να αγοράσουν εγγυημένο εισόδημα πιο φθηνά καθώς οι τιμές των χρεογράφων έχουν υποχωρήσει. Θα μπορούσαν μάλιστα να έχουν μεγαλύτερα οφέλη, αν οι μετοχές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφουν κέρδη. 

Σύμφωνα με το γκρουπ αναλογιστών Mercer, τα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία των εταιρειών που απαρτίζουν τον ευρύτερο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 1500 εμφανίζουν μεγαλύτερα πλεονάσματα τώρα. Δηλαδή η αξία των περιουσιακών στοιχείων τους είναι μεγαλύτερη από τις υποχρεώσεις τους για πρώτη φορά από την αρχή της Μεγάλης Χρηματοοικονομικής Κρίσης το 2007. 

Μετά λοιπόν από πολλά χρόνια που κατέγραφαν αναλογιστικά ελλείμματα, τα ανωτέρω συνταξιοδοτικά ταμεία εμφανίζουν πλεονάσματα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.

Οι υψηλές αποδόσεις έχουν επίσης βοηθήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία τοπικών και πολιτειακών κυβερνήσεων στις ΗΠΑ. Όμως, τα τελευταία συνεχίζουν να έχουν αναλογιστικά ελλείμματα. Φυσικά, οι λογιστικοί κανόνες επιτρέπουν στα πολιτειακά ταμεία να μην εμφανίζουν το πρόβλημα, γιατί υποθέτουν ότι οι επενδύσεις τους θα έχουν υψηλή απόδοση μελλοντικά. 

Όμως, τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πραγματικές αποδόσεις ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από το 2000 μέχρι σήμερα. Η εκτιμώμενη απόδοση της 10ετίας ήταν 7,30% το 2023.

Στους κερδισμένους θα μπορούσε ίσως κάποιος να συμπεριλάβει και τους καταθέτες. Όμως, δεν είναι έτσι. Αν και τα επιτόκια αποταμίευσης αυξήθηκαν με τον βαθμό να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, την τράπεζα και το είδος της κατάθεσης, αυτό δεν ισχύει. Και αυτό γιατί τα επιτόκια καταθέσεων υπολείπονται του πληθωρισμού στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Επομένως, κερδισμένοι από τα υψηλά επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων εμφανίζονται να είναι οι διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v