Αποταμίευση για σύνταξη από 6 χρονών

Το «κενό αποταμίευσης», δηλαδή η υστέρηση της αποταμίευσης σε σχέση με τις επενδύσεις, υποδηλώνει την μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από την εξωτερική χρηματοδότηση. Η Γερμανία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ενθαρρύνει την αποταμίευση με νέους τρόπους.

Αποταμίευση για σύνταξη από 6 χρονών
Η Γερμανία έχει δημογραφικό πρόβλημα αλλά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αποταμίευσης. Το αντίθετο, οι Γερμανοί βάζουν αρκετά λεφτά στην άκρη για ώρα ανάγκης. Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός γηράσκει και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα από το 2011.

Παρ' όλα αυτά, η νέα γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισάγει ένα ασφαλιστικό κουμπαρά για τα παιδιά ηλικίας 6 με 18 ετών τα οποία πηγαίνουν σχολείο. Μ' αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει την αποταμίευση και θα τα προετοιμάσει για το μέλλον. Σήμερα, το συνταξιοδοτικό όριο στη Γερμανία είναι στα 67 έτη αλλά αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα μ' όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε παιδί θα έχει τον δικό του λογαριασμό (κουμπαρά) στον οποίο το κράτος θα βάζει 10 ευρώ τον μήνα για όσο σπουδάζει. Μ' αυτό τον τρόπο, ένα παιδί θα έχει 1.440 ευρώ στο λογαριασμό του μετά από 12 χρόνια σπουδών συν τα όποια κέρδη έχει αποκομίσει από την επένδυση των χρημάτων.

Μετά τα 18 έτη, κάθε παιδί θα μπορεί να προσθέτει ένα ποσό στο λογαριασμό του μέχρι κάποιο ετήσιο ανώτατο όριο και τα όποια κέρδη θα είναι αφορολόγητα μέχρις ότου  συνταξιοδοτηθεί.    

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας, τα παιδιά αποκτούν κίνητρο να μάθουν περισσότερα για τα χρήματα, την αποταμίευση και τις επενδύσεις. Πάντως, αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό, που θα τοποθετούνται τα χρήματα και ποιος θα τα διαχειρίζεται.

Οι επικριτές του σχεδίου τονίζουν ότι τα ποσά είναι συμβολικά. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι θα ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα για επενδύσεις από την στιγμή που τα χρήματα θα επενδύονται παθητικά από άλλους.  

Ας έλθουμε στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύ δημογραφικό πρόβλημα και αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών.

Κατ' αρχάς το δημοσιονομικό κόστος ενός παρόμοιου σχεδίου όπως το γερμανικό ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ περίπου για τον προϋπολογισμό (1,37 εκατ. μαθητές Χ 120 ευρώ) και δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο. Θα μπορούσε να περιορισθεί κάλλιστα στο μισό δηλ. 60 ευρώ ανά μαθητή τον χρόνο ή 720 ευρώ συνολικά στα 18 χρόνια. 

Από εκεί και πέρα θα μπορούσε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων να επενδύεται ετησίως σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου μέχρι τα 18 τους.

Όμως, το βασικότερο είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα συνεισέφερε στην αύξηση της αποταμίευσης μακροπρόθεσμα, καλλιεργώντας την κουλτούρα  της ιδιωτικής αποταμίευσης όπως έκανε κάποτε ο κουμπαράς. Επιπλέον, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα σε μια εποχή που ο κόσμος ζει περισσότερο και επομένως επιβαρύνεται.  Ακόμη, θα τους έδινε κίνητρο να σχεδιάζουν για το μέλλον τους και να ενισχύσουν τις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Σε μια ομιλία του σε εκδήλωση της Eurobank το 2024 για το παρόν και το μέλλον της αποταμίευσης στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας  της Ελλάδας (ΤτΕΕΛΛ -1,07%), είχε δηλώσει ότι ήταν απαραίτητο να επανέλθει το ποσοστό αποταμίευσης στο 9% του ΑΕΠ απο -4% το 2022. 

Αφενός για να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και να συγκρατηθεί το εξωτερικό χρέος και αφετέρου για να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με εθνικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ, είναι η διαφορά μεταξύ εθνικών επενδύσεων και εθνικής αποταμίευσης.  Εναλλακτικά, αυτή η διαφορά  μπορεί να εκφρασθεί ως το άθροισμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης και της διαφοράς επενδύσεων-αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα. 

Είναι καιρός να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποταμίευσης για να θεραπευτούν εν μέρει κι αυτά τα προβλήματα. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Γερμανίας, δείχνουν τον δρόμο.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v