Αν μη τι άλλο η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως προβλέψιμη σε κάποια πράγματα σε αντίθεση με ξένους ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που δεν είναι.Παράδειγμα υψηλής προβλεψιμότητας της (όποιας) ελληνικής κυβέρνησης είναι η στάση της απέναντι στους αγρότες. Από την μια κάνει πως αντιστέκεται στα «παράλογα αιτήματα» τους και από την άλλη πλευρά τα ικανοποιεί σχεδόν όλα στο τέλος.
Το ίδιο προβλέψιμη είναι ασφαλώς η θέση της (όποιας) αντιπολίτευσης η οποία υιοθετεί όλα τα αιτήματα των αγροτών. Οι τελευταίοι το ξέρουν και επανέρχονται σχεδόν κάθε χρόνο, επιδεικνύοντας την ίδια συμπεριφορά.
Πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να μην ανησυχεί με όλα αυτά καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πολυετή υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό ETF είχε την 5η υψηλότερη απόδοση με 75% περίπου ανάμεσα στα ETF διαφορετικών χωρών από τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 μέχρι πρόσφατα. Τα ETF της Νότιας Κορέας, του Περού, της Ισπανίας και της Πολωνίας προηγούνταν.
Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά προβλέψιμη, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες χώρες και άλλους πολιτικούς. Είτε σε εσωτερικά, είτε σε εξωτερικά ζητήματα.
Δεν είναι εύκολα προβλέψιμο τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος Τραμπ αναφορικά με το χτύπημα ή όχι στο Ιράν μετά τα ρεπορτάζ για εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες νεκρούς κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος ή στο θέμα της Γροιλανδίας.
Χθες κυκλοφόρησε το σενάριο για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν εντός 24ωρου αλλά οι αγορές το προσπέρασαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι ενώ του μπρέντ ήταν κοντά στα 65,5 δολάρια.
Προφανώς, κάποιο χτύπημα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Όμως, οι αγορές κατανοούν επίσης κάποια άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει μεγάλη αμερικανική δύναμη με αεροπλανοφόρα στη περιοχή αυτή τη στιγμή. Επομένως, είναι πιο πιθανό, είτε οι ΗΠΑ να περιμένουν , είτε να χτυπήσουν εφάπαξ σε λίγους επιλεγμένους στόχους σύντομα.
Ένα περιορισμένο χτύπημα ίσως θεωρηθεί αμελητέο και δεν προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν-όπως συνέβη με το Ισραήλ στο παρελθόν- ή προκαλέσει περιορισμένη αντίδραση.
Επομένως, δεν υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας με αυτό το σκεπτικό αν και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο δεν αμφισβητείται. Παρά λοιπόν τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ για αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο στα 106,5 εκ. βαρέλια την ημέρα το 2026, αυξημένη κατά 6,6 εκατ. βαρέλια από το 2022, η τιμή του μαύρου χρυσού δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές είναι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν. Η ημερήσια παραγωγή φαίνεται ότι έχει επανέλθει στα υψηλά επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 1978 δηλ. πριν από την Ισλαμική Επανάσταση. Κοντά στα 5,5 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένο λόγο. Για να ξεπεράσει τις ξένες κυρώσεις στο αργό, το Ιράν έχει προχωρήσει στην παραγωγή περισσότερου υγροποιημένου αερίου και συμπυκνώματα (condensate) πετρελαίου που δεν υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς. Το ιρανικό πετρέλαιο εξάγεται κυρίως στη Κίνα μέσω του σκιώδους στόλου.
Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή είναι κάτι άλλο. Η αναμενόμενη απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για τους δασμούς του Τραμπ. Αν είναι αρνητική για τον πρόεδρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ίσως πρέπει να επιστρέψει εκατοντάδες δισ. δολάρια.
Η ελπίδα της κυβέρνησης Τραμπ είναι ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα βγάλει αντισυνταγματικούς τους δασμούς. ‘Ισως, το ίδιο εύχονται πλέον και επικριτές των δασμών παλαιότερα καθώς οι χειρότεροι φόβοι τους για αύξηση του πληθωρισμού και μείωση των επιχειρηματικών κερδών δεν επιβεβαιώθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά, όλα μαζί τα ανωτέρω συνιστούν δυνητική απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Η νηνεμία θα μπορούσε να ξεγελάσει αν και δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.