Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κηδεία του δολαρίου θα αργήσει

H πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου ίσως παρηγορεί τους Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Όμως, οι προετοιμασίες για τον κόσμο μετά το δολάριο έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς βλέπουμε να εξελίσσεται αυτό που ο Ray Dalio αποκαλεί «Ο Πόλεμος του Κεφαλαίου».

Η κηδεία του δολαρίου θα αργήσει
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, ιδρυτή της Bridgewater Associates, έρχεται αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «Ο Πόλεμος του Κεφαλαίου».

Σ’ αυτόν τον κόσμο, το νόμισμα εργαλειοποιείται και επιβάλλονται εμπορικά εμπάργκο, μπλοκάρεται επιλεκτικά η πρόσβαση στις αγορές  και το χρέος μετατρέπεται σε πιόνι πάνω στη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. 

Αν συγκρίνει κάποιος την σημερινή περίοδο με εκείνη της δεκαετίας του 1930, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα διαπιστώσει κάποιες ομοιότητες. Κατά κάποιο τρόπο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Καθώς έχουμε κυρώσεις σε κάποιες χώρες, π.χ. Ρωσία κ.τ.λ., όπως στην Αυτοκρατορική Ιαπωνία τότε.   

Ο Dalio πιστεύει ότι  έχουμε επίσης ένα όπλο εναντίον της κρίσης. Ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να προσφέρει προστασία σε όρους διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. Δεν είναι κάποιο άλλο παραστατικό (fiat) νόμισμα όπως το ευρώ ή το γουάν. Είναι ο χρυσός. 

Σ’ αυτό τον κόσμο, το δολάριο δεν θα εξαφανισθεί. Όμως, θα αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο όσο η δημοσιονομική πολιτική και η πολιτική πίεση κυριαρχούν επί της νομισματικής, πιέζοντας την Fed για μειώσεις επιτοκίων ώστε να εξυπηρετείται φθηνότερα το δημόσιο χρέος.  

Δεν είναι κάτι καινούργιο η αποδυνάμωση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το 57% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων ήταν σε δολάρια το 3ο τρίμηνο του 2025 έναντι 71% το 2000. Το ευρώ βρισκόταν στο 20% και το γουάν ερχόταν 6ο με μερίδιο 1,93%. 

Αυτή η τάση δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το δολάριο που έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις εναλλαγές στους μακροχρόνιους κύκλους του.  Οι τελευταίοι διαρκούν συνήθως 16-18 χρόνια.  Τις προηγούμενες φορές που το δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου ήταν το 1978, το 1995 και το 3ο τρίμηνο του 2011. 

Ειδικότερα, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου επαναλαμβάνει πάνω-κάτω τα ίδια μοτίβα δηλ. υποχωρεί για 8-10 χρόνια και ανεβαίνει 6-8 χρόνια. Είναι αυτός ο κύκλος που ώθησε πολλούς να προβλέψουν ότι το δολάριο θα πέσει στο χαμηλότερο σημείο του τωρινού κύκλου μεταξύ 2025 και 2027. 

Ο δείκτης του δολαρίου (dollar index), ο οποίος δείχνει πως κινείται το δολάριο έναντι 6 άλλων κύριων νομισμάτων δηλαδή το ευρώ, το γιέν, η στερλίνα, το ελβετικό φράγκο, η σουηδική κορόνα  και το καναδικό δολάριο, αποτυπώνει τις κινήσεις. Χθες ήταν στις 97,3 μονάδες έναντι του χαμηλού των 95,7 μονάδων στις 27 Ιανουαρίου. 

Θα πρέπει να πάμε πίσω στο Φεβρουάριο του 2018 με τις 90 μονάδες για να δούμε χαμηλότερα επίπεδα και στον Αύγουστο του 2011 με τις 72,9 μονάδες και τον Μάρτιο του 2007 για τις 71,9 μονάδες. 

Με βάση τα ανωτέρω,  το δολάριο διανύει μια δύσκολη περίοδο τόσο με βάση την ιστορία των μακροπρόθεσμων κύκλων του, διαρκείας  16-18 ετών, όσο και την πιο θεμελιώδη αδυναμία του που είναι η απώλεια της αγοραστικής του δύναμης. Αυτό που ονομάζεται debasement trade. Όμως, απέχουμε ακόμη πολύ από την ημέρα της κηδείας του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο