Ο μετασχηματισμός της Εθνικής!

Αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας θα είναι από ισχυρά έως εντυπωσιακά. Πιο σημαντικό όμως είναι κάτι άλλο.

Ο μετασχηματισμός της Εθνικής!
Η Ιστορία θέλει τις διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Εθνικής και των ξένων συμβούλων της με τον Τούρκο επιχειρηματία κ. Ηusnu Ozyegin, βασικό μέτοχο της Finansbank και τους συμβούλους του να είναι σε αδιέξοδο σε κάποιο σημείο προς το τέλος της άνοιξης του 2006.

Αιτία φέρεται να ήταν κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλε η πλευρά της Εθνικής.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας γύρισε τότε σε κάποιους συνεργάτες του και τους είπε: "Δεν πειράζει. Θα την (Finansbank) πουλήσουμε σε ένα-δύο χρόνια σε διπλάσια τιμή".

Όμως, η Εθνική δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Ο κ. Αράπογλου, ο κ. Πεχλιβανίδης και ο κ. Θωμόπουλος που έφεραν το βάρος των διαπραγματεύσεων, μένοντας για αρκετές μέρες στην Κωνσταντινούπολη έβαλαν νερό στο κρασί τους και το ντιλ έκλεισε με τον κ. Ozyegin να έρχεται στην Αθήνα την επομένη για την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Έχουν περάσει μερικά χρόνια από εκείνο το ντιλ όπου αρκετοί επέκριναν για διαφορετικούς λόγους.

Άλλοι γιατί το θεώρησαν πολύ ακριβό.

Κάποιοι διότι εμπεριείχε μεγάλο πολιτικό ρίσκο με δεδομένες τις τεταμένες ιστορικά σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Και άλλοι επειδή θεωρούσαν ότι ενέπλεκε την Εθνική σε μια άγνωστη περιπέτεια με βάρος ένα υψηλό goodwill, ένα ασθενές νόμισμα κτλ.

Φυσικά, υπήρξαν κι άλλοι που χρησιμοποίησαν κάποια από τα παραπάνω επιχειρήματα με μοναδικό σκοπό να αποκομίσουν πολιτικά και κομματικά οφέλη, π.χ. η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Αν όμως σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής εκπλήξουν ευχάριστα αυτό θα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις επιδόσεις της Finansbank που τετραπλασίασε τα κέρδη της σε τουρκικές λίρες το α΄ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που η Finansbank δίνει ώθηση στα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου της Εθνικής.

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι συμβαίνει σε μία περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές όπως την τουρκική.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Εθνική μετά την εξαγορά προέβλεπε ότι το 31% των ενοποιημένων καθαρών κερδών θα προέρχονταν από την τουρκική αγορά το 2009.

Πιθανόν, το ποσοστό να αποδειχτεί στην πράξη ακόμη μεγαλύτερο.

Όμως, πιο σημαντικό είναι αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Κοινώς, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία που αποτελεί τη βάση του ομίλου της Εθνικής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι επόμενο οι πηγές ανάπτυξης για έναν τραπεζικό όμιλο να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

Παρά το γεγονός ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν σημαντικά μικρότερες σε σχέση με την Τουρκία και επιπλέον η Εθνική δεν έχει σημαντική παρουσία σε αυτές.

Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο πόσο χρόνος θα χρειαστεί για να ξαναμπούν σε αναπτυξιακή τροχιά, αν όντως η εξωτερική χρηματοδότηση μειωθεί.

Αντίθετα, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Τουρκία.

Με άλλα λόγια, η Finansbank δεν αποτελεί απλώς ένα μεγάλο στοίχημα του ομίλου της Εθνικής.

Αποτελεί το εργαλείο μετασχηματισμού του ομίλου και το μέσο συγκριτικής υπεροχής έναντι των άλλων τραπεζών στα χρόνια που έρχονται.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v