Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνός λαϊκισμός και golden boys!

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται λέει μια παροιμία και κάποιοι στην κυβέρνηση πάνε να αποδείξουν ότι η λαϊκή σοφία έχει απόλυτο δίκιο, αφήνοντας τα αληθινά golden boys του Δημοσίου να ξεσαλώνουν.

Φθηνός λαϊκισμός και  golden boys!
Όταν οι κυβερνήσεις και γενικότερα τα κόμματα εξουσίας βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις και αισθάνονται ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον τους καταφεύγουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

Αυτές οι κινήσεις έχουν στόχο τις περισσότερες φορές να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα και να εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους ώστε να κλείσει η ψαλίδα με το κόμμα που προπορεύεται κι αν είναι δυνατόν να το υπερκεράσουν.

Η Ιστορία δείχνει ότι συνήθως τέτοιες μέθοδοι δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτό ισχύει κυρίως όταν εφαρμόζονται από κυβερνήσεις που έχουν αρκετά χρόνια στην εξουσία και αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Αν το σχετικό ρεπορτάζ είναι σωστό, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να μειώσει τους μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών του δημόσιου τομέα τα οποία αμείβονται με ποσά της τάξης των 5.000 και 6.000 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνάδελφοί τους από τον ιδιωτικό τομέα που ακούνε και διαβάζουν όλα αυτά θα πρέπει είτε να κουνάνε το κεφάλι τους είτε να τα σχολιάζουν ειρωνικά και επικριτικά.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως π.χ. στο πρώην ΣΔΟΕ, στα τελωνεία με το γρηγορόσημο και στις πολεοδομίες, εκτός των άλλων.

Οι συναλλασσομένοι που έρχονται σε συνεχή επαφή με όλους αυτούς σε συχνή βάση αναφέρονται σε μαύρο χρήμα που ωχριά μπροστά στις 5.000 ή στις 6.000 ή έστω στις 8.000 ευρώ που λαμβάνουν τον μήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου τομέα.

Αν οι συναλλασσομένοι, π.χ. επιχειρηματίες, μηχανικοί κ.ά. έχουν δίκιο, μιλάμε για 1.000 - 3.000 ευρώ την ημέρα (!) ανά άτομο στις πολεοδομίες και για ανάλογα ποσά για τους εφοριακούς του πρώην ΣΔΟΕ κτλ.

Όποιος τα ακούει ίσως νομίσει ότι τα ποσά είναι υπερβολικά, όμως οι δίνοντες το συνηθισμένο πουρμπουάρ επιμένουν ότι δεν είναι.

Ακόμη κι αν τα ποσά που παίρνουν οι ανωτέρω υπάλληλοι ήταν μικρότερα, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Αυτοί είναι τα πραγματικά golden boys του δημόσιου τομέα και αρκετοί ακόμη που καμία κυβέρνηση δεν έχει ακουμπήσει.

Επομένως, η πρωτοβουλία που σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα είναι διπλά λανθασμένη:

Αφενός δεν βάζει στο στόχαστρο τα αληθινά golden boys του Δημοσίου και αφετέρου ενισχύει πιθανώς την έφεση κάποιων από τους θιγόμενους υψηλόβαθμους προς τη διαφθορά.

Ακόμα χειρότερα, αποθαρρύνει οποιοδήποτε αξιόλογο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς κάποιων που βγήκαν ή βρίσκονται στα πρόθυρα της σύνταξης, να αναλάβει κάποια σημαντική θέση στο Δημόσιο σήμερα ή αργότερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναρκοθετεί οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, αφού για να προχωρήσει κάτι τέτοιο χρειάζεται να προσελκυστούν έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ψαλίδισμα των αμοιβών στελεχών του δημόσιου τομέα δεν είναι τίποτε άλλο από φθηνός λαϊκισμός, τον οποίο αυτή εδώ η χώρα δεν χρειάζεται.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v