Νέα κυβέρνηση: Δεν αρκούν οι υπουργοί!

H σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι το πρώτο τεστ που καλείται να περάσει επιτυχώς ο κ. Παπανδρέου. Όμως, εξίσου σημαντικό με τα άτομα που θα την απαρτίσουν είναι επίσης κάτι άλλο.

Νέα κυβέρνηση: Δεν αρκούν οι υπουργοί!
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να επιτύχει εκεί όπου οι προηγούμενες απέτυχαν.

Κοινώς, να αποδείξει ότι κύριος στόχος του κόμματος δεν ήταν μόνο η κατάληψη της εξουσίας αλλά και ότι υπήρχε σχέδιο και οι κατάλληλοι άνθρωποι για μια πετυχημένη διαχείριση μετά την εκλογική επιτυχία.

Αναμφισβήτητα, η σημερινή κυβέρνηση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως η μεγάλη νίκη που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο κύκλος της εσωστρέφειας, στον οποίο λογικά θα μπει το κόμμα της Ν.Δ. για κάποιο διάστημα, και η ανοχή της κοινωνίας μετά την εμπειρία της άσχημης προηγούμενης διακυβέρνησης.

Η πρώτη πράξη του έργου θα παιχτεί σήμερα με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Οι επόμενες πράξεις θα συνεχιστούν τις μέρες που ακολουθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις και την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

Όμως, μία από τα πιο κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί αφορούν στην επιλογή των συνεργατών τους και κατόπιν στους φορείς που θα εποπτεύουν.

Η ποιότητα, το ήθος και εμπειρία των ανθρώπων που θα κληθούν να αναλάβουν την παραγωγή και την παρακολούθηση και υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα τους θα κρίνουν τόσο τη σταδιοδρομία των πολιτικών προϊσταμένων τους όσο και την επιτυχία ή μη της νέας κυβέρνησης σε βάθος χρόνου.

Η Ιστορία διδάσκει ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Όσο καλός κι αν είναι ο/η υπουργός ή υφυπουργός, δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα αν δεν περιστοιχίζεται από ικανούς και τίμιους ανθρώπους.

Αναμφισβήτητα, κάθε πολιτικός θέλει να έχει τέτοιους συνεργάτες.

Όσο όμως εύκολο είναι να βρει κανείς πιστούς συνεργάτες που είναι σαΐνια στις εκλογικές μάχες και πολύ καλοί στη διεκπεραίωση για διάφορα αιτήματα των ψηφοφόρων, άλλο τόσο δύσκολο είναι να βρει άτομα με τα κατάλληλα προσόντα που θα μπορούν να βοηθήσουν στη χάραξη της πολιτικής και στην παραγωγή έργου.

Ο σχετικά βραχυχρόνιος χρονικός ορίζοντας, π.χ. λίγα χρόνια, που χαρακτηρίζει το πέρασμα ενός υπουργού από μία θέση ή ακόμη και την παραμονή του ίδιου κόμματος στην εξουσία, λειτουργεί αποθαρρυντικά για την προσέλκυση τέτοιων ατόμων.

Το ίδιο ισχύει και για το εργασιακό περιβάλλον που θα βρει κανείς στο Δημόσιο, καθώς τα μαχαιρώματα πίσω από την πλάτη και οι συγκρούσεις με τις διάφορες ομάδες πίεσης είναι στην ημερήσια διάταξη.

Πολύ σημαντικός παράγοντας επίσης για ένα άτομο, που έχει ήθος, είναι τίμιο και διαθέτει πολύχρονη πείρα για να κάνει το βήμα, είναι ο μισθός που παίρνει στο Δημόσιο αφού δεν συγκρίνεται με εκείνον που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας.

Είναι λοιπόν αρκετά δύσκολο να πείσει κάποιος υπουργός ή υφυπουργός τέτοια άτομα να παρατήσουν τις θέσεις τους στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν συνεργάτες τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές από αυτές τις θέσεις στελεχώνονται τελικά από νέους με καλά διπλώματα αλλά με καθόλου ή με μικρή πείρα στο αντικείμενο, από πανεπιστημιακούς και ενίοτε συνταξιούχους.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία να δούμε από ποιους ή ποιες θα αποτελούνται τα επιτελεία των μελών της νέας κυβέρνησης τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ιστορία δεν είναι στο πλευρό εκείνων που αισιοδοξούν. Όμως ποτέ κανείς δεν ξέρει.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v