Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oviview: Ψηφιακή πλατφόρμα φέρνει... επανάσταση στην πρόσληψη εργαζομένων

Πώς λειτουργεί και ποια τα οφέλη της εξηγεί ο ιδρυτής και CEO της επιχείρησης κ. Αστέριος Κρητικός.

Oviview: Ψηφιακή πλατφόρμα φέρνει... επανάσταση στην πρόσληψη εργαζομένων

Έχοντας κατακτήσει την ελληνική αγορά και με συνέργειες με εταιρίες του εξωτερικού όπως Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία αλλά και Ινδία, στόχος της νεοφυούς επιχείρησης Oviview είναι να προσφέρουν τις ψηφιακές υπηρεσίες τους σε διεθνές επίπεδο δίχως περιορισμούς.

Μιλώντας στο Euro2day.gr o Αστέριος Κρητικός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oviview, αποκάλυψε ότι το όνειρο της Oviview, είναι να αλλάξει τον (κατά κόρον) παρωχημένο τρόπο που διεξάγονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής υποψηφίων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού γενικότερα.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας και η προσθήκη νέων υπηρεσιών οι οποίες θα καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες ή ανάγκες που έρχονται συνέχεια στην επιφάνεια, θα ανοίξουν νέες αγορές αλλά και θα συνεχίσουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και στην εγχώρια αγορά.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της εταιρείας στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Eθνικής Τράπεζας, ο κ. Κρητικός ανέφερε έρευνα σχετικά με τις αγορές που προσελκύει η υπηρεσία της Oviview, η οποία και δημιούργησε μεγάλη αξία για την εταιρεία, βγάζοντας θετικά αποτελέσματα που αποτέλεσαν και καταλυτικό παράγοντα για την βράβευσή τους.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Eθνικής Τράπεζας;

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Eθνικής Τράπεζας, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς και αξιόλογους θεσμούς στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Στην Oviview, θεωρούμε ότι ο Διαγωνισμός του NBG Business Seeds, αντιπροσωπεύει σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τοποθέτηση της εταιρίας και της υπηρεσίας μας στην ελληνική αγορά, στην έγκυρη και επιστημονική αξιολόγησή μας από επαγγελματίες της αγοράς, την δικτύωση και την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά στην Oviview και την αξία των υπηρεσιών που παρέχουμε μέσω του λογισμικού μας. Ο Διαγωνισμός της Eθνικής Τράπεζας παρέχει τη δυνατότητα στους νέους επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες της αγοράς και μέντορες, οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία που είναι αναγκαία για την σωστή πορεία στα πρώτα βήματα κάθε εταιρείας. Μέσα από διάφορες θεματικές που οργανώνονται, υπάρχει καθοδήγηση και η βοήθεια στην σωστή έρευνα που είναι αναγκαία μέχρι την στιγμή της παρουσίασης του project/ιδέας μπροστά στους κριτές. Όλα αυτά συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πολύ όμορφης και θετικής εμπειρίας για την συμμετοχή στο Διαγωνισμό, για τα στάδια που περνάει η κάθε εταιρία μέχρι την τελική προετοιμασία της, καθώς και την έξαψη του τελικού και της ανακοίνωσης των νικητών.

Υπήρξε κάποιο στάδιο στην πρότασή σας που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και με ποιον τρόπο;

Η πρότασή μας, βελτιωνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού. Σε όλη την πορεία της διαδικασίας, η εταιρεία ήταν παραγωγική, στοχεύοντας στην αύξηση των πωλήσεών της και στην βελτίωση των υπηρεσιών της. Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού, κάναμε την μεταστροφή και το άνοιγμα μίας νέας αγοράς για τα ελληνικά δεδομένα, στοχεύοντας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αυτό ήταν ένα νέο και διαφορετικό βήμα για εμάς καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή, απευθυνόμασταν μόνο σε εταιρικούς φορείς.

Λάβατε κάποια εκπαίδευση ή καθοδήγηση είτε από στελέχη της Τράπεζας είτε από συνεργάτες του προγράμματος NBG Business Seeds που σας φάνηκε χρήσιμη;

Τα αξιόλογα σεμινάρια και παρουσιάσεις της Eθνικής Τράπεζας και του προγράμματος NBG Business Seeds, φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα δίνοντάς μας πρόσβαση σε πληροφορίες κι εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας επαγγελματίες της αγοράς. Αυτό που δημιούργησε μεγάλη αξία για μας ήταν η έρευνα σχετικά με τις αγορές που προσελκύει η υπηρεσία της Oviview, βγάζοντας θετικά αποτελέσματα που αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα για την βράβευσή μας.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και ποια είναι τα οφέλη της Oviview;

Η Oviview, που σημαίνει Online Video Interview, είναι μια πραγματικά καινοτόμος πλατφόρμα που προσφέρει ευκολία και αποτελεσματικότητα στη ρουτίνα πρόσληψης, καθιστώντας τη διαδικασία πρόσληψης πιο απλή, προσανατολισμένη στη διαδικασία και πιο αποτελεσματική. Η Oviview προσφέρει την ευκαιρία για εύκολη και γρήγορη αρχική εξέταση των υποψηφίων που χρησιμοποιούν κάμερες για την καταγραφή κάθε συνέντευξης, αποφεύγοντας την ανάγκη για ταυτόχρονη συμμετοχή, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία της συνέντευξης αντικειμενική και πιο αποτελεσματική. Η Oviview επιτρέπει την πιο έξυπνη, ταχύτερη και χαμηλού κόστους επιλογή υποψηφίων. Η Oviview σάς βοηθά να:

  • Μειώσετε τον κύκλο προσλήψεων κατά 50%.
  • Μειώσετε την αρχική φάση διαλογής κατά 70%.
  • Μειώσετε όλα τα έξοδα πρόσληψης κατά 66%.
  • Ελέγξετε, βαθμολογήστε, σχολιάσετε και μοιραστείτε πληροφορίες με συναδέλφους μέσω της πλατφόρμας με ένα «κλικ».
  • Δημιουργήσετε πολλαπλές δομές συνέντευξης με βάση διαφορετικά και προσαρμοσμένα κριτήρια ή δημογραφικά στοιχεία.
  • Εξερευνήσετε τη νέα τάση των VCV (Video CVs).
  • Παρατηρήσετε τις προσωπικότητες των υποψηφίων μέσω των εκφράσεων και της γλώσσας του σώματός τους.
  • Ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να χάσετε τον κατάλληλο υποψήφιο απλώς «κρίνοντας ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του».
  • Χειριστείτε πληροφορίες με βάση το αυτοματοποιημένο σύστημα OVIVIEW με όλα τα προφίλ των υποψηφίων ενημερωμένα.
  • Καταργήσετε την ανάγκη για ταυτόχρονη συμμετοχή σε ζωντανές συνεντεύξεις, ιδιαίτερα κατά τις αρχικές διαδικασίες φιλτραρίσματος.
  • Δημιουργήσετε ποικιλομορφία με βάση άφθονες ομάδες υποψηφίων.

Σε ποιες χώρες έχετε επεκταθεί μέχρι σήμερα;

Το λογισμικό της Oviview παρέχεται κυρίως στην ελληνική αγορά, όπου και αναπτύχθηκε. H Oviview αποτελεί μέλος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ) και αποτελεί παρεχόμενη υπηρεσία ήδη σε αρκετές από τις υπόλοιπες εταιρίες μέλη του συνδέσμου. Πέρα από την ελληνική αγορά όμως, έχει ήδη δημιουργήσει και αρκετές συνέργειες με εταιρίες του εξωτερικού όπως Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία αλλά και Ινδία. Στόχος μας στην Oviview είναι να προσφέρουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες μας σε διεθνές επίπεδο δίχως περιορισμούς!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για ανάπτυξη;

Το όνειρο μας στην Oviview, είναι να αλλάξουμε τον (κατά κόρον) παρωχημένο τρόπο που διεξάγονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής υποψηφίων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού γενικότερα! Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ψηφιακές λύσεις είναι εδώ, έτοιμες προς χρήση! Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας και η προσθήκη νέων υπηρεσιών οι οποίες θα καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες ή ανάγκες που έρχονται συνέχεια στην επιφάνεια, θα ανοίξουν νέες αγορές αλλά και θα συνεχίσουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και στην εγχώρια αγορά. Στόχος μας είναι η αύξηση του πελατολογίου μας, η έρευνα και ανάπτυξη των υπηρεσιών μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θεωρούμε πως το αντικείμενό μας παρουσιάζει ενδιαφέρον για νέους και νέες που πειραματίζονται με τον χώρου των startups και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Πόσο σας «βοήθησε» η πανδημία και η δυσκολία στις μετακινήσεις;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ταιριάζει το γνωστό γνωμικό “Ουδέν κακόν αμιγές καλού”! Η Oviview σίγουρα αντιπροσωπεύει μια από τις εταιρίες που επωφελήθηκαν από την πανδημία. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε μέσω του λογισμικού μας, αποτελούν απάντηση στις νέες συνθήκες που προέκυψαν σε οποιοδήποτε εταιρικό περιβάλλον και είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι περάσαμε σε μια ψηφιακή εποχή που οι καινοτόμες λύσεις της Oviview βρίσκουν ανταπόκριση! Γενικά, η πανδημία αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόκληση που έπρεπε να ξεπεράσει ο τομέας του HR. Τα προβλήματα φάνηκαν από την αρχή και οι περιορισμοί τόσο στην μετακίνηση όσο και στην δια ζώσης επικοινωνία των ανθρώπων, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και γενικά σε όλες τις λειτουργίες μιας οποιασδήποτε επιχείρησης. Οι προσλήψεις μειώθηκαν και είναι απόλυτα λογικό, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να βρίσκονται καν στον ίδιο χώρο. Υπήρχε μια σαφής ανάγκη για την υπερπήδηση των εμποδίων αυτών και αυτό αποτελεί και το έναυσμα στην μεταπήδηση σε ψηφιακές τεχνολογίες που απαλείφουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Μέχρι τώρα, οι διαδικασίες πρόσληψης εξακολουθούσαν να είναι πολύ παραδοσιακές. Οι εργοδότες δαπανούσαν αρκετό χρόνο σε πολλά επίπεδα ελέγχου, ώστε να προσεγγίσουν τους σωστούς υποψηφίους, διεξάγοντας πολλές διαδικασίες και αντιμετωπίζοντας αρκετή γραφειοκρατία, αντί για ψηφιακές λύσεις ταχείας και παραγωγικής παρακολούθησης των αιτούντων, ενώ επίσης ως βασικά προβλήματα μπορεί να αναφέρονται τα εξής: οι αυξημένοι κύκλοι προσλήψεων, οι φάσεις ελέγχου και το κόστος πρόσληψης, η έλλειψη αντικειμενικότητας και διαφάνειας μέσω των διαδικασιών συνέντευξης των υποψηφίων και τέλος ελάχιστα δεδομένα υποψηφίων που αποθηκεύονται έτσι ώστε οι εργοδότες να κάνουν την σωστή πρόσληψη λαμβάνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο! Τέλος, οι υποψήφιοι θεωρούνται ότι κρίνονται μόνο από τα βιογραφικά τους, χωρίς να επιδεικνύονται επιπλέον χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους.

Με την Oviview, οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες και δεδομένα με ασφάλεια και ευκολία, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους πρόσληψης που χρησιμοποιούν. Μέσω της πλατφόρμας, όλες οι διαδικασίες διεξάγονται με ταχύτητα και διαφάνεια, ενισχύοντας τους αρχικούς κύκλους πρόσληψης και τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να φτάσουν τα υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας και ακρίβειας.

Ποιοι είναι οι πελάτες της πλατφόρμας και οι πιθανές νέες συνεργασίες;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Oviview ήδη παρέχει τις υπηρεσίες της στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. Μερικές από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι οι εξής: KLEEMANN, TITAN Cement SA, Anatolia College, Panini Foods SA, American College of Thessaloniki (ACT) και άλλες. Στην Oviview στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας και να καλύπτουμε τις ανάγκες των εταιριών που ολοένα και αυξάνονται, καθώς βρισκόμαστε στην μέση ψηφιακών αλλαγών που συνεχώς αυξάνουν την ζήτηση των υπηρεσιών μας.

 

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v