Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ρούσσος (Revoil): Είμαι αισιόδοξος για το 2016

Μετά την περυσινή επιστροφή στην κερδοφορία, ο διευθύνων της REVOIL αναμένει φέτος μια ακόμη καλή χρονιά για τη μητρική εταιρία. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η εισηγμένη και ο «άγνωστος Χ» της ναυτιλιακής δραστηριότητας.

Γ. Ρούσσος (Revoil): Είμαι αισιόδοξος για το 2016

O διευθύνων σύμβουλος της REVOIL κ. Γεώργιος Ρούσσος μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία της εταιρίας το 2015, για τους φετινούς στόχους, αλλά και για καυτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η μητρική εταιρία (εμπορία πετρελαιοειδών) που κατάφερε πέρυσι να υπερβεί τα εμπόδια των capital controls και να επανέλθει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, αναμένεται να σημειώσει και φέτος ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η στροφή της εισηγμένης προς αποδοτικότερα πρατήρια και οι κινήσεις για διεύρυνση του μεριδίου αγοράς θα επηρεάσουν πιθανότατα τη φετινή πορεία.

Αστάθμητο ωστόσο παράγοντα για το 2016 αποτελεί η δραστηριότητα της ναυτιλίας, που μέσα στο 2015 -λόγω της έντονης κρίσης που χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αγορά- συμπίεσε τα αποτελέσματα του εισηγμένου ομίλου.

Κύριε Ρούσσο, με βάση και τα υπάρχοντα προβλήματα, πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2016;

Είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες και με την προϋπόθεση ότι ως χώρα θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση, προχωρώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό και οικονομικής στο εξωτερικό, θα έχουμε μία καλύτερη χρονιά από το 2015.

Πώς κινήθηκε πέρυσι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών και ποιοι οι κυριότεροι παράγοντες που την επηρέασαν;

Σε μία ιδιαίτερη χρονιά όπως το 2015, που χαρακτηρίσθηκε από αβεβαιότητα, αστάθεια, έλλειψη ρευστότητας με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, η ζήτηση στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών κινήθηκε υψηλότερα από το 2014. Αυτό συντελέσθηκε κυρίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών, που έδωσαν ώθηση στην κατανάλωση και του γεγονότος ότι η αγορά μετά από πτώση ετών βρήκε σταδιακά σημεία ισορροπίας. Ο πρωταγωνιστής της χρονιάς ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο 50% (στοιχεία ενδεκάμηνου).

Παρατηρήθηκαν αλλαγές στον αριθμό των πρατηρίων, στον ανταγωνισμό και στο μέτωπο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου των καυσίμων;

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν στον συνολικό αριθμό των πρατηρίων. Οι εταιρίες εμπορίας, στη δύσκολη συγκυρία της τραπεζικής αργίας και των ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων, στήριξαν το δίκτυό τους αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τη διευθέτηση οφειλών προς αυτές. Εξάλλου το κλείσιμο ενός πρατηρίου δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ένα αποφασιστικό βήμα υλοποιείται και αναφέρομαι στην τοποθέτηση του συστημάτων εισροών-εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια. Η πάταξη του λαθρεμπορίου είναι ένας συνεχής αγώνας, απαιτεί αυστηρούς καθημερινούς ελέγχους, πλήρη αξιοποίηση και διασταύρωση των αγορών και πωλήσεων και μηδενική ανοχή στους παραβάτες από τις αρμόδιες αρχές.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, πώς κινήθηκε η REVOIL σε ό,τι αφορά στο μερίδιο αγοράς, στον αριθμό των πρατηρίων, στη ρευστότητά της και στα οικονομικά της αποτελέσματα;

Με στοιχεία Νοεμβρίου του 2015, η REVOIL κατέχει το 10% της συνολικής αγοράς. Τη χρονιά που μας πέρασε, η εταιρία προχώρησε σε ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου της, με την απομάκρυνση πρατηρίων που υστερούσαν και προσελκύοντας πρατήρια υψηλότερων καταναλώσεων που οδήγησαν σε αύξηση της μέσης κατανάλωσης ανά πρατήριο σε σχέση με το 2014. Το κλείσιμο του 2015 βρίσκει την εταιρία με ένα δίκτυο 535 πρατηρίων.

Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε το επιχειρείν στη χώρα μας με την αδυναμία των τραπεζών για ουσιαστική χρηματοδότηση και την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η REVOIL εξασφάλισε τις γραμμές χρηματοδότησης που της επαρκούσαν για τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Όπως δείχνουν και τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, το 2015 είναι η χρονιά επιστροφής στην καθαρή κερδοφορία για τη μητρική, με τον όμιλο να συμπιέζεται από τις χαμηλές επιδόσεις της παγκόσμιας ναυλαγοράς.

Ποια η στρατηγική που θα ακολουθήσει η REVOIL μέσα στο 2016 τόσο στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, όσο και στον κλάδο της ναυτιλίας;

Η στρατηγική μας για το 2016 επικεντρώνεται στη διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων μας με νέα σημεία πώλησης με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής, στην αύξηση των καταναλώσεων στο υπάρχον δίκτυο, καθώς και στη διεύρυνση μέσω του δικτύου της γκάμας προϊόντων μας στον τελικό καταναλωτή.

Επίσης αναμένουμε σημαντική συνεισφορά στις συνολικές μας πωλήσεις από τα τμήματα λιπαντικών και βιομηχανικών πωλήσεων, στα οποία ωριμάζουν οι επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στη ναυτιλία, η παγκόσμια ναυλαγορά συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά, οδηγώντας τους ναύλους σε ζημιογόνες περιοχές. Η οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι ευεργετική για τα έσοδα του Ομίλου.

Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της εταιρίας τη φετινή χρονιά;

Είμαι αισιόδοξος. Η εταιρία έχει όλα τα εφόδια για μία εξίσου πετυχημένη χρονιά και αναφέρομαι στους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, στο μοντέρνο εμπορικό σήμα, στο οργανωμένο εμπορικό δίκτυο, στο εξειδικευμένο προσωπικό μας. Επίσης στη συνεργασία μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που μέσα από τους ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους εξασφαλίζουμε καθαρά καύσιμα και στη σωστή ποσότητα στον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, αισιοδοξώ ότι η πολιτική σταθερότητα, η άρση των capital controls, η άνοδος του τουρισμού και η σταδιακή εξάλειψη της ανασφάλειας, θα οδηγήσει σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σε ενίσχυση της κατανάλωσης καυσίμων στο επόμενο διάστημα.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v