Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δαμιανάκης: Να προλάβουμε τη... Lehman Brothers της Ελλάδας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρητών Άρτος κ. Μανώλης Δαμιανάκης μιλά στο Euro2day.gr για τους στόχους της εταιρίας μέσα στο 2016 και για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στο λιανικό εμπόριο και το σύνολο της οικονομίας.

Δαμιανάκης: Να προλάβουμε τη... Lehman Brothers της Ελλάδας

Μετά από μια ανοδική περυσινή χρονιά, η Κρητών Άρτος στοχεύει φέτος σε διψήφια αύξηση κύκλου εργασιών, με κινητήριο μοχλό την άνοδο των εξαγωγών κατά 50% και τα τέσσερα νέα προϊόντα που είτε λανσαρίστηκαν στα τέλη του 2015, είτε αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα.

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρίας κ. Μανώλης Δαμιανάκης αναφέρεται και σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα που αφορούν στο λιανεμπόριο και στην οικονομία, προβλέποντας ολιγοπωλιακές τάσεις στην αγορά και προειδοποιώντας τους ιθύνοντες να προλάβουν... μια νέα Lehman Brothers της Ελλάδας.

Κύριε Δαμιανάκη, πώς έκλεισε το 2015 για την Κρητών Άρτος;

Σημειώσαμε μια άνοδο κύκλου εργασιών γύρω στο 15% και αυξήσαμε τη λειτουργική μας κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA. Οι επιδόσεις μας ήταν βελτιωμένες, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.

Οι εξαγωγές μας ως ποσοστό των συνολικών μας πωλήσεων διατηρήθηκαν κοντά στο 14%-15%, με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Κύπρο, ενώ μικρότερες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ των οποίων οι σκανδιναβικές χώρες, η Μέση Ανατολή και η Κίνα.

Τον Δεκέμβριο είχατε προχωρήσει σε μια επιθετική πολιτική πωλήσεων, προσφέροντας μαζί με προϊόντα σας δωρεάν αλεύρι. Κατά πόσο απέδωσε αυτή η κίνηση;

Πήγε αρκετά καλά. Η κίνησή μας άρεσε στο καταναλωτικό κοινό, ωστόσο θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα, αν την ίδια περίοδο δεν προχωρούσαν σε μεγάλες προσφορές και οι αλευροβιομηχανίες.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην εγχώρια αγορά μέσα στο 2016;

Όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των αυξημένων φορολογιών και του κακού ψυχολογικού κλίματος, έτσι και φέτος φαίνεται πως θα περιοριστεί η εγχώρια κατανάλωση. Η εσωτερική ζήτηση θα μειωθεί, με μικρότερους ίσως ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν.

Σας προβληματίζει, εσάς τους παραγωγούς τροφίμων, η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο;

Αναμφίβολα, ναι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο κομμάτι της προσφοράς -και αναφέρομαι σε ολόκληρη την οικονομία- θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους παίκτες, δημιουργώντας ολιγοπωλιακές τάσεις. Η διαδικασία αυτή που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί μέσα στο 2016 και θα μπορούσε να διαρκέσει χρονικά ίσως και έως το 2020.

Ειδικότερα τώρα στον χώρο του λιανεμπορίου, μέσα σε ένα περιβάλλον πτωτικής ζήτησης και αναδιανομής μεριδίων αγοράς, συχνά τη μεγαλύτερη ζημία δεν την υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και πιο ευέλικτες, αλλά ορισμένες από τις μεγάλες.

Εδώ λοιπόν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να δοθεί λύση, όχι αύριο, αλλά... χθες. Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση της κατάστασης σε μεγάλες λιανεμπορικές εταιρίες, τότε θα μιλάμε για τη Lehman Brothers της Ελλάδας! Οι παρενέργειες θα είναι εντονότατες και θα αφορούν ολόκληρη την οικονομία και το σύνολο της γεωγραφικής περιφέρειας της χώρας. Το θέμα έχει πολιτικές, κοινωνικές και τραπεζικές διαστάσεις και οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της Κρητών Άρτος;

Έχουμε θέσει ως στόχο μια διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών μας, βασισμένη σε μια άνοδο των εξαγωγών μας κατά 50%.Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν μια κατάσταση ομαλότητας στην ελληνική οικονομία και την απουσία κάποιου έκτακτου αρνητικού παράγοντα.

Στο προϊοντικό κομμάτι, τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Προς το τέλος της περυσινής χρονιάς λανσάραμε δύο πολύ καλά προϊόντα στην αγορά των παξιμαδιών.

Πρώτον, το ντακάκι με αλεύρι από χαρούπι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Είναι το μόνο προϊόν που είναι 100% ολικής άλεσης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και υψηλή διατροφική αξία. Και δεύτερον, το ντακάκι με λιαστή ντομάτα, ελιές και ελαιόλαδο.

Επίσης, μέσα στον Φεβρουάριο σκοπεύουμε να λανσάρουμε δύο ακόμη ιδιαίτερα καινοτόμα προϊόντα, χωρίς καθόλου ζάχαρη: Το μουστοκούλουρο Κρήτης με μέλι και αμύγδαλα και το μουστοκούλουρο με χαρουπάλευρο και μέλι. Πρόκειται για δύο πολύ νόστιμα και υγιεινά προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v