Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BETANET: Η ”επόμενη μέρα” μετά την αύξηση

H αναδιάρθρωση του χρηματοδοτικού προγράμματος και η μείωση του τραπεζικού δανεισμού αποτελούν μερικές από τις επιδιώξεις της Betanet μετά την αύξηση κεφαλαίου, όπως τονίζει ο κ. Ευάγγελος Ζαβλιάρης, διευθύνων σύμβουλος. Τι δηλώνει για τη βελτιωμένη ρευστότητα, για τις νέες δραστηριότητες αλλά και για την... τιμή της μετοχής.

BETANET: Η ”επόμενη μέρα” μετά την αύξηση
Με βελτιωμένη πλέον ρευστότητα, η εισηγμένη εταιρία προτίθεται να εκμεταλλευτεί από καλύτερη θέση τη δραστηριοποίησή της σε έναν κλάδο που μακροπρόθεσμα διαθέτει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BETANET κ. Ευάγγελος Ζαβλιάρης μιλά για την πορεία των νέων δραστηριοτήτων, για τις αβεβαιότητες της αγοράς αλλά και για τη μετοχή που διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

ΕΡ: Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε πτώση την κερδοφορία της Betanet, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου δεν σταμάτησε να ανεβαίνει;

ΑΠ: Η ΒΕΤΑΝΕΤ λειτουργώντας μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκλίνει εντελώς από τα όρια του υγιώς εννοούμενου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις και τη μερική του στρέβλωση, είχε ως κεντρική επιλογή της τη σταδιακή αύξηση του μεριδίου της στην αγορά μέσω της αύξησης των πωλήσεων, με την κατάλληλη κατά περίπτωση και στον βαθμό που ήταν εφικτό ανάλογη προσαρμογή των τιμών πώλησης.

Για τον σκοπό αυτόν προέβη σε σημαντικές επενδύσεις, όσον αφορά τόσο στην παραγωγική της διαδικασία (αγορά νέων μηχανών κ.λπ.) όσο και στην ενίσχυση της προβολής του εταιρικού της ονόματος (σημαντική διαφημιστική εκστρατεία), η απόσβεση των οποίων δυστυχώς, εντός του ως άνω περιβάλλοντος, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί σε άμεσο χρονικό διάστημα και είναι εκ των πραγμάτων μεσομακροπρόθεσμη.

Επιπρόσθετα, πολλοί εξωγενείς παράγοντες, όπως η μεγάλη και μη αναμενόμενη, εν πολλοίς, αύξηση διαφόρων κέντρων κόστους (τιμές χάλυβα και λοιπών πρώτων υλών, πετρελαίου που επηρεάζει το κόστος μεταφοράς, αυξήσεις επιτοκίων που επηρεάζουν το χρηματοοικονομικό κόστος λειτουργίας της εταιρείας κ.λπ.), συνετέλεσαν στο να μειωθεί επιπλέον η κερδοφορία της εταιρίας.

ΕΡ: Η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της θυγατρικής κατασκευαστικής ΕΚΑΤ-ΕΤΑΝ για πότε προγραμματίζεται;

ΑΠ: Εκτίμηση της διοίκησης της ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι ήδη γνωστό και έχει ανακοινωθεί και στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, σε συνδυασμό με τους διενεργούμενους ελέγχους (νομικός και οικονομικός) εκ μέρους των υποψηφίων αντισυμβαλλόμενων, είναι ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και μη αναμενόμενο περιστατικό, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στο προσεχές διάστημα.

ΕΡ: Ποιες είναι οι κυριότερες προτεραιότητες της BETANET μετά την πλήρη κάλυψη της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου; Τι έχει αλλάξει στη στρατηγική του Ομίλου;

ΑΠ: Βασικές επιδιώξεις της εταιρίας μετά την αύξηση κεφαλαίου είναι η μείωση του τραπεζικού δανεισμού (με αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους), η αναδιάρθρωση του χρηματοδοτικού προγράμματος με σκοπό την επίτευξη των βέλτιστων όρων χρηματοδοτήσεως, καθώς και η ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου η εταιρία να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον και κυρίως τη σημαντική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

ΕΡ: Γιατί τα προκατασκευασμένα κτίρια στην Ελλάδα έχουν πολύ μικρότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης; Πώς αντιμετωπίζει η BETANET το συγκεκριμένο θέμα;

ΑΠ: Ο κλάδος της βιομηχανικής παραγωγής προκατασκευασμένων στοιχείων σκυροδέματος χαρακτηρίζεται από σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με χαμηλή όμως ακόμη διείσδυση στην εγχώρια αγορά των κατασκευών, με αποτέλεσμα ο βαθμός της διείσδυσης της βαριάς προκατασκευής στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα σήμερα να εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός, και ειδικότερα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 0,6% της συνολικής αξίας της βιομηχανίας κατασκευών το 2006, σύμφωνα με πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP (Δεκ. 2007).

Οι βασικοί λόγοι της χαμηλής μέχρι σήμερα διείσδυσής της είναι η μη επαρκής γνώση των μεγάλων δυνατοτήτων που διακρίνουν την τεχνολογία αυτή, σε συνδυασμό με τη δύσκολα αναστρέψιμη νοοτροπία αλλά και διάθεση των επί μέρους παραγόντων του κλάδου των κατασκευών να αλλάξουν τα παραδοσιακά συστήματα και τους τρόπους δόμησης του παρελθόντος, παράγοντες και διαδικασίες που όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια και για άλλους ευρύτερους κοινωνικοοικονομικούς λόγους (ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνεχή μείωση των εξειδικευμένων τεχνιτών, τις διαρκώς υψηλότερες τεχνικές απαιτήσεις των έργων, την ανάγκη συμμόρφωσης των έργων με ευρωκώδικες και αναγνωρισμένους κανονισμούς, την ανάγκη αποτελεσματικής υποστήριξης των έργων και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους κ.λπ).

Ενημερωτικά, και σύμφωνα και με την προαναφερθείσα κλαδική μελέτη της ICAP, η αξία της αγοράς της βαριάς προκατασκευής για το 2006 υπολογίστηκε στα 71,3 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένη κατά 15% περίπου από το 2005, ενώ η εγχώρια αγορά αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,2%.

Η αγορά προκατασκευασμένων κτιρίων από σκυρόδεμα παρουσιάζει επί πλέον σημαντική και αυξανόμενη συγκέντρωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας, εμφανίζοντας μόλις τρεις επιχειρήσεις να ελέγχουν περίπου το 53% της εγχώριας αγοράς με κυρίαρχη την ΒΕΤΑΝΕΤ, με ποσοστό 31% περίπου, ενώ οι επόμενες εταιρίες ακολουθούν με μερίδια 12% και 10,5% περίπου.

Αντίστοιχα, ο μικρός αριθμός επιχειρήσεων ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα των σημαντικών απαιτούμενων επενδύσεων σε πάγιο εξοπλισμό και αφετέρου της ανάγκης για εφαρμογή υψηλής τεχνογνωσίας, η οποία εξελίσσεται διαρκώς, παράγοντες που δυσχεραίνουν σημαντικά την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά.

Η διοίκηση της ΒΕΤΑΝΕΤ, με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, φροντίζει για τη συστηματική ενημέρωσης της αγοράς αναφορικά με τα νέα συστήματα δόμησης που εφαρμόζει, μέσω τόσο των περιφερειακών σημείων πώλησης που διαθέτει όσο και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και για τον λόγο αυτό έχει επενδύσει στην διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικά χρηματικά ποσά με σκοπό την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ονόματός της και την προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών που τη διαφοροποιούν από τα παραδοσιακά συστήματα και τους τρόπους δόμησης του παρελθόντος.

Τέλος και όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής των συστημάτων δόμησης της ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ, αναφέρεται ότι καλύπτουν όλο το εύρος των οικοδομικών δραστηριοτήτων πέραν των ανεξάρτητων κατοικιών και οικισμών, όπως ξενοδοχεία, κέντρα εκπαίδευσης, κτίρια φυλακών, νοσοκομεία, ειδικές κατασκευές (όπως ATM τραπεζών, στύλοι ΔΕΗ) κ.λπ.

ΕΡ: Σε ποια φάση βρίσκονται διάφορες νέες σας δραστηριότητες, όπως η συμμετοχή στη Μαρίνες Ρόδου, η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας σε Σχηματάρι και Κομοτηνή, η ενέργεια κ.λπ.;

ΑΠ: Όλες οι νέες σημαντικές δραστηριότητες του ομίλου που αναφέρατε βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, καθώς η διοίκηση της εταιρίας εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τις εναλλακτικές δυνατότητες και τις προοπτικές κάθε επενδυτικής της δραστηριότητας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατα συσταθείσα εταιρία BETANET ENERGY A.E. έχει υποβάλει από τις 10/8/2007 τη σχετική αίτηση στη ΡΑΕ για αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1ΜW σε έκταση που διαθέτει η εταιρία εντός της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και παραμένει σε αναμονή εγκρίσεως.

ΕΡ: Σε ποιους παράγοντες οφείλεται το γεγονός ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2007 ήταν σαφώς καλύτερα από αυτά του εξαμήνου; Πώς εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης;

ΑΠ: Βασικός παράγοντας των βελτιωμένων αποτελεσμάτων στο γ’ τρίμηνο του 2007 ήταν το γεγονός ότι στην εν λόγω περίοδο εκτελέστηκαν έργα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αντισταθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό την αρνητική επίδραση του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το δ’ τρίμηνο του 2007 και με βάση σχετικά στατιστικά ιστορικά στοιχεία, κατά την τελευταία περίοδο κάθε χρήσεως υλοποιείται σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πρόωρη και εν μέρει επισφαλής η οιαδήποτε εκτίμηση και προσέγγιση των οικονομικών στοιχείων. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι εκτιμήσεις της διοίκησης παραμένουν θετικές.

ΕΡ: Κατά πόσον μπορούμε να υποστηρίξουμε για την BETANET ότι ”τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν”;

ΑΠ: Αναμφισβήτητα η πλήρης κάλυψη της αποφασισθείσας αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου ήταν σημαντική επιτυχία για την εταιρία και απέδειξε εμπράκτως την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι μέτοχοί της. Το ως άνω γεγονός σηματοδοτεί μια νέα πρόκληση και αφετηρία για τη διοίκηση της εταιρίας, πλην όμως δεν επιτρέπει αφ’ εαυτού την ύπαρξη κανενός περιθωρίου εφησυχασμού, καθώς το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον δεν καταλείπει ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα.

Και τούτο διότι, μολονότι οι προοπτικές εξέλιξης των εταιρικών θεμάτων (αναδιάρθρωση των συμμετοχών, μείωση του δανεισμού, προοπτική νέων έργων και συνεργασιών) είναι αναμφίβολα θετικές, οι εν λόγω προοπτικές επηρεάζονται και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το ασταθέστατο και αρνητικό εσωτερικό και εξωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως άρχισε να διαμορφώνεται από το β΄ εξάμηνο του 2007, το οποίο επηρεάζει πολύπλευρα και αρνητικά όλη την ελληνική οικονομία και δυστυχώς, σύμφωνα και με εκτιμήσεις της πλειονότητας των αναλυτών, είναι δυσδιάκριτο και μη προσδιορίσιμο, όσον αφορά στη διάρκεια και στην έντασή του.

Συνεκτιμώντας τα προαναφερθέντα και διατηρώντας τις όποιες επιφυλάξεις για την εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διοίκηση της εταιρίας είναι σε συνεχή εγρήγορση και προσπαθεί να προβλέπει κατά το δυνατόν έγκαιρα τις κρίσιμες επερχόμενες μεταβολές και να τις ενσωματώνει στην κεντρική της στρατηγική με την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων.

ΕΡ: Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής βρίσκεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία;

ΑΠ: Η χαμηλή τιμή της μετοχής σε σχέση με τη λογιστική της αξία είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που προβληματίζουν τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία είναι πάγια και σταθερά προσανατολισμένη στη διαρκή επιδίωξη της ενίσχυσης της μακροχρόνιας οικονομικής αξίας της εταιρίας.

Η διοίκηση θεωρεί ότι όντως η χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της είναι αναντίστοιχη με τα θεμελιώδη πραγματικά μεγέθη και δεδομένα της εταιρίας, πλην όμως εκτιμά ότι έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών και εφόσον υπάρξει η ανάλογη συνέχεια με την ομαλή εξέλιξη των υπολοίπων δραστηριοτήτων της η επενδυτική κοινότητα, αξιολογώντας όλα τα ως άνω δεδομένα, θα κρίνει θετικά τις εταιρικές εξελίξεις και το γεγονός αυτό θα αποτυπωθεί και στην παραπάνω χρηματιστηριακή εικόνα.

Σημειώνεται βέβαια ότι στην πτωτική πορεία της μετοχής επέδρασαν αρνητικά και πλήθος εξωγενών παραγόντων και στοιχείων που μεσολάβησαν και επηρέασαν δυσμενώς πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (η ξέφρενη κούρσα των τιμών του πετρελαίου, η κρίση των subrimes στην Αμερική που ακόμη διαρκεί, οι εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 κ.λπ.), σε συνδυασμό με τη 4μηνης διάρκειας διαδικασία της ΑΜΚ με μετρητά.

Η διοίκηση της εταιρίας διατηρεί και ενισχύει τον παραπάνω προσανατολισμό της και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει αμείωτη την προσπάθειά της που αφορά στη μεγίστη δυνατή εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων από τη δραστηριοποίησή της στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v