Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα βήματα της «Δρομέας» στις διεθνείς αγορές

Τη συνταγή επιτυχίας της εισηγμένης εταιρίας επίπλων και τις νέες της κινήσεις αναλύει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο CEO Θανάσης Παπαναγιώτου. Το «θεσμικό» πελατολόγιο, οι επαφές στην Αίγυπτο και οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη της εταιρίας.

Τα νέα βήματα της «Δρομέας» στις διεθνείς αγορές
  • Στον Αναστάσιο Τσομπανίδη

O Θανάσης Παπαναγιώτου, Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας επίπλων γραφείου, εξηγεί πως με επίκεντρο τις Σέρρες κατέκτησαν και τις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού με απαιτητικούς θεσμούς, όπως πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που υπόγραψε μαζί της σύμβαση προμήθειας κοντά στα 6 εκατ. ευρώ.

Προσθέτει δε ότι παρόλη την αρνητική συγκυρία, εξυπηρετεί πλήρως τον δανεισμό της ενώ από το 2018 θα αρχίσει η αντιστροφή των αρνητικών αποτελεσμάτων από τις προηγούμενες χρήσεις.

Ποια είναι η εικόνα της αγοράς εξοπλισμού γραφείου κατά την πενταετία 2012-2017;

Η τάση της αγοράς, κατά την πενταετία αυτή, ήταν σαφώς πτωτική αφού ο εξοπλισμός γραφείου συνδέεται με την πορεία των υποδομών επαγγελματικών χώρων και την εν γένει κατασκευαστική δραστηριότητα. Για αυτή την περίοδο, η πτώση κυμαίνεται αθροιστικά στο 60-65%, με συνέπειες το κλείσιμο σημαντικών εταιρειών του κλάδου. Το αντίδοτο στην ύφεση ήταν η ανάδειξη μικρών εισαγωγικών κυρίως εταιρειών εξοπλισμού γραφείου, οι οποίες και συστάθηκαν κυρίως από στελέχη εταιρειών που εκκαθαρίστηκαν. Το «ανακάτεμα της τράπουλας» επέφερε μία μείωση των τιμών που ναι μεν θεωρητικά είναι υπέρ του καταναλωτή, στην πράξη όμως δημιουργεί ερωτήματα για τη διασφάλιση της ποιότητας αυτών των εισαγόμενων επίπλων.

Με ποια στρατηγική αντιμετώπισε η «Δρoμέας» την κρίση; Σε ποιες νέες αγορές αναμένεται να κινηθείτε;

Η συνταγή είναι απλή. Εξαγωγές παράλληλα με τη μέγιστη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε με καθημερινή σκληρή δουλειά, οι καρποί της οποίας είναι να προσθέτουμε στο πελατολόγιό μας θεσμικούς πελάτες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γερμανικός Στρατός και πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτή η αποδοχή βελτιώνει πολύ την ανταγωνιστικότητα και αναγνωρισιμότητα των προϊόντων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είχαμε επαφές με επιχειρηματία από την Αίγυπτο όπου, και μετά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή, κτίζεται σταδιακά ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα, ως αποτέλεσμα του οποίου είναι και η δημιουργία μιας νέας ολόκληρης πόλης δίπλα στην πρωτεύουσα που συμβολικά θα ονομάζεται «Νέο Κάιρο». Εκεί θα κοιτάξουμε να κερδίσουμε το μέγιστο σε παραγγελίες αφού είναι μια κυριολεκτικά αναδυόμενη αγορά, κυρίως ως προς τις υποδομές που θα χρειασθούν τα νέα κτίρια.

Ποια ήταν η εξέλιξη των εξαγωγών σας ως ποσοστού του κύκλου εργασιών σας κατά την πενταετία 2012-2017;

Η πορεία των εξαγωγών μας είναι διαρκώς αυξητική και κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία ξεπέρασε το 70% επί των πωλήσεών μας.

Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεών σας είναι σε εταιρείες, αυτό δεν βοήθησε στη διατήρηση της θετικής χρηματοοικονομικής εικόνας του ομίλου. Πώς μπορούν να αντιστραφούν οι συσσωρευμένες ζημίες των 7 εκατ. ευρώ;

Κατ' αρχάς πρέπει να σας πω ότι όλες οι υποχρεώσεις μας είναι πλήρως εξυπηρετήσιμες. Η χρηματοοικονομική μας κατάσταση θα βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, όσο μάλιστα σταδιακά θα απορροφώνται στον τζίρο μας οι νέες συμβάσεις που υπογράψαμε. Πρώτο χρονικό σημείο ουσιαστικής αντιστροφής θα είναι η χρήση του 2018.

Με την έστω και οριακά θετική μεταβολή του οικονομικού κλίματος στην ελληνική αγορά, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην έκδοση ομολογιακού δανείου;

Εχουμε εκδώσει έγκαιρα ομολογιακό δάνειο από το 2013. Πρόσφατα μάλιστα επαναδιαπραγματευθήκαμε τους όρους με τις πιστώτριες τράπεζες, με αποτέλεσμα να ελαφρύνονται οι ετήσιες δαπάνες πληρωμής των τοκοχρεολυσίων.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για πωλήσεις, EBITDA, σύνολο δανεισμού και ίδια κεφάλαια για τις χρήσεις 2017-2018;

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κλείσουμε περίπου στα επίπεδα του 2016, δηλαδή στα 13,5 εκατ. ευρώ. Επίσης έχουμε έναν ιδιαίτερα θετικό λόγο ίδιων προς ξένα κεφάλαια που προσεγγίζει το 1/1,2, με αποτέλεσμα να μας καθιστά βιώσιμους και για την πιο δύσκολη φάση του οικονομικού κύκλου στην οποία βρισκόμαστε.

Ως μία εταιρεία που έχει την έδρα της σε παραμεθόριο περιοχή, πόσο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού σας προέρχεται από τον Νομό Σερρών; Εφαρμόζεται πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και εάν ναι, ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις σας;

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ετσι 200 από τους 240 εργαζόμενους προέρχονται από τον Νομό Σερρών. Επίσης στον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης έχουμε χορηγήσει έπιπλα σε σχολεία και άλλα Ιδρύματα της περιοχής μας. Κάτι που θα συνεχίζουμε να το κάνουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v