Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερτζάνης: Η Space Hellas βλέπει φέτος καλύτερες επιδόσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μιλά στο Euro2day.gr για την περυσινή υπέρβαση των στόχων και για τις φετινές προοπτικές της εισηγμένης. Οι επενδύσεις, η αύξηση των εργαζομένων και το ενδεχόμενο εξαγορών.

Μερτζάνης: Η Space Hellas βλέπει φέτος καλύτερες επιδόσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης μιλά στο Euro2day.gr για τη στρατηγική που ακολούθησε η εισηγμένη εταιρεία, η οποία της έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσει στα χρόνια της κρίσης αλλά παράλληλα να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της, να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της και να συνδυάζει κερδοφορία, ισχυρή ρευστότητα και περιορισμένη εξάρτηση από την κυκλική δραστηριότητα των δημόσιων έργων.

Ο κ. Μερτζάνης επίσης αναλύει την περσινή υπέρβαση των στόχων της Space Ηellas, εκτιμώντας παράλληλα πως οι φετινές επιδόσεις θα είναι υψηλότερες, κόντρα στο δύσκολο οικονομικό τοπίο και στο ασταθές περιβάλλον των τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

Κύριε Μερτζάνη, η διοίκηση της Space Ηellas είχε εκτιμήσει πως το 2018 θα ήταν δύσκολο να επαναλάβει τον κύκλο εργασιών της προηγούμενης χρονιάς. Τελικά πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα;

Πήγαμε καλύτερα από τις προβλέψεις μας και στο σύνολο του 2018 ο κύκλος εργασιών μας ξεπέρασε αυτόν του 2017. Εκτιμώ ότι λίγο-πολύ, ανάλογα κινήθηκαν και οι λειτουργικές μας επιδόσεις (EBITDA). Το ευχάριστο είναι πως πέρυσι είχαμε μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανόδου στις εργασίες μας, κόντρα στο γενικότερο περιβάλλον που παραμένει δύσκολο. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω τρία ακόμη πράγματα για την περυσινή χρονιά. Πρώτον, ότι συνεχίσαμε να επενδύουμε τόσο στην επέκταση των υποδομών μας όσο και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ενδεικτικά αναφέρω τη μεγάλη δουλειά που έγινε στην επέκταση του Service Operation Center και στο επισκευαστικό εργαστήριο που διαθέτουμε. Δεύτερον, ότι διατηρήσαμε τη ρευστότητά μας σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Η ισχυρή μας ρευστότητα, πέραν του ότι κρατάει τις χρηματοοικονομικές μας δαπάνες σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λειτουργεί θετικά στο να αναλαμβάνουμε νέες εργασίες. Και τρίτον, ότι αυξήσαμε τον αριθμό των εργαζομένων στον όμιλο από τα 290 στα 350 άτομα. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική σε μια χώρα που μαστίζεται από πολύ υψηλή ανεργία και από φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα είναι ότι χάνουμε ικανά άτομα, τα οποία κατευθύνονται στο εξωτερικό.

Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος που οδήγησε στην υπέρβαση του περυσινού στόχου και σε αύξηση του κύκλου εργασιών της Space Ηellas;

Οι εργασίες των πελατών του ιδιωτικού τομέα. Διατηρήσαμε τους μεγάλους ιδιώτες πελάτες μας και σε ορισμένους εξ αυτών πετύχαμε να τους προσφέρουμε περισσότερα προϊόντα. Επίσης, κερδίσαμε νέους πελάτες. Συνολικά θα έλεγα ότι κατά τα τελευταία χρόνια καταφέρνουμε να διευρύνουμε τα μερίδιά μας στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς η συνολική αγορά δεν έχει αυξηθεί. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως περίπου το 10% των συνολικών μας εργασιών προήλθε από το εξωτερικό, ενώ ο δημόσιος τομέας -μετά το «πέταγμα» του 2015, την τελευταία χρονιά του προηγούμενου ΕΣΠΑ- για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και αποτέλεσε μονοψήφιο ποσοστό των εσόδων μας. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τη γενικότερη πορεία δρομολόγησης των έργων του δημοσίου στη χώρα μας, η οποία αναμένουμε να βελτιωθεί κατά την επόμενη διετία. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των υπηρεσιών στα συνολικά μας έσοδα και αυτό γιατί πολύ σημαντικό τμήμα των υπηρεσιών έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Πώς απάντησε η Space Ηellas στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας;

Θα έλεγα με πολλούς τρόπους. Πρώτον, διευρύναμε την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων μας, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να αποτελεί σήμερα έναν system integrator όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες αλλά παράλληλα και στους χώρους της πληροφορικής και της ασφάλειας. Και όλα αυτά, προσαρμοζόμενοι στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις ανάγκες των πελατών και στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Βέβαια, απαιτήθηκαν επενδύσεις για όλα αυτά τα πράγματα, οι οποίες υλοποιήθηκαν αλλά και συνεχίζονται. Δεύτερον, προσαρμόσαμε τη δομή και τις λειτουργίες μας, με στόχο η εταιρεία να μην είναι ζημιογόνος ακόμη και όταν -λόγω της παρατηρούμενης κυκλικότητας του συγκεκριμένου τομέα- δεν αναλαμβάνει έργα του δημοσίου. Παράλληλα, επεκταθήκαμε στο εξωτερικό, σε τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική υγεία του ομίλου. Και όλα αυτά έγιναν έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των τραπεζών όσο και των ισχυρότατων διεθνών συνεργατών-προμηθευτών μας.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το εκλογικό 2019 για τη Space Ηellas; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του έτους και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον. Άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις. Παρ' όλα αυτά, ευελπιστούμε ότι τα φετινά μας οικονομικά αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από εκείνα του 2018. Για παράδειγμα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν έργα του δημοσίου που θα συμβασιοποιηθούν μέσα στη χρονιά και έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας από τον συγκεκριμένο τομέα. Γενικότερα, αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στην επόμενη διετία σημαντικά έργα του δημοσίου, τα οποία διεκδικούμε (π.χ. Σύζευξις), ωστόσο καλύτερο είναι για εμάς τα στελέχη του κλάδου, να μιλάμε για τέτοια πράγματα μόνο μετά την ενδεχόμενη υπογραφή τέτοιων συμβάσεων. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο εξωτερικό, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα προσπαθήσουμε και πάλι να διευρύνουμε τόσο τον αριθμό των πελατών μας όσο και να διαθέσουμε περισσότερα προϊόντα σε υπάρχοντες πελάτες. Ωστόσο, η επιτυχία του στόχου μας θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στο γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η προγραμματισμένη διεξαγωγή τριών εκλογικών αναμετρήσεων (βουλευτικών, ευρωκοινοβουλευτικών και περιφερειακών) ίσως οδηγήσει ορισμένους πελάτες μας στο να αναβάλλουν χρονικά κάποιες παραγγελίες τους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε κάποια μεγαλύτερη παρενέργεια λόγω των εκλογών, τόσο στον κλάδο όσο και στην ευρύτερη οικονομία.

Η Space Ηellas ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών;

Κάτω από προϋποθέσεις, ναι. Δεν επιθυμούμε ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε «αγορά τζίρου». Θα πρέπει μια τέτοια κίνηση να εξασφαλίζει σε εμάς συμπληρωματικότητα προϊόντων, συνέργειες και πιθανόν νέο πελατολόγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v