Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νάσος Ηλιόπουλος: Πλούσιος δήμος, με φτωχή διαχείριση, η Αθήνα

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού της Αθήνας με την αξιοποίηση πόρων και εργαλείων, επιδιώκει ο υποψήφιος δήμαρχος Νάσος Ηλιόπουλος. «Φρένο» με κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Οι προτεραιότητες.

Αναξιοποίητα κονδύλια, μη εκμεταλλεύσιμα οικονομικά εργαλεία και πόρους που καταλήγουν σ’ έναν αντιαναπτυξιακό και ανορθολογικό προϋπολογισμό καταλογίζει στον Δήμο της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Ανοικτή Πόλη», κ. Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι εξοργιστικό ότι αναφερόμαστε σ’ έναν πλούσιο δήμο με φτωχή διαχείριση».

Καταγράφει, ως παράδειγμα, την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων από την Περιφέρεια (λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εξασφαλίσει 85 εκατ. ευρώ). Προσθέτει πως από πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ για τις υποδομές της Πόλης, εκτελέστηκαν δαπάνες μόλις 2 εκατ. ευρώ, ενώ, τέλος, σημειώνει πως το νυν Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκμεταλλεύτηκε τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και ΙΙ (για αναβάθμιση σχολικών κτιρίων).

Πέρα από την καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο κ. Ηλιόπουλος αναδεικνύει το πλούσιο και ανεκμετάλλευτο κτιριακό απόθεμα του Δήμου, αλλά και τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση διαφόρων κτιριακών δομών, όπως για παράδειγμα τα 400 περίπου σχολικά συγκροτήματα.

Εκτιμά ότι με όλα τα παραπάνω μπορεί να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και να υπάρξει εξορθολογισμός του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην Αθήνα, όπως το project του Ιλισσού ή την ανάπλαση των Προσφυγικών στη Λεωφ. Αλεξάνδρας και της ευρύτερης περιοχής του Πολυτεχνείου, εκτιμά ότι ο δήμος Αθήνας πρέπει να έχει θέση (η οποία εξάλλου προβλέπεται) στο διοικητικό συμβούλιο της «Ανάπλαση ΑΕ».

Χαρακτηρίζει «φοβική και μίζερη» τη στάση της σημερινής διοίκησης Καμίνη, αλλά και των συνυποψηφίων δημάρχων κ.κ. Μπακογιάννη κ. Γερουλάνου, που ζητούν την κατάργηση του εν λόγω οργανισμού. Εκτιμά ότι το επιστημονικό προσωπικό της «Ανάπλαση ΑΕ» είναι κρίσιμο και μπορεί να βοηθήσει τις παρεμβάσεις του δήμου.

Πέραν των παραπάνω ωστόσο υπογραμμίζει ότι συνολικά «η Αθήνα βρίσκεται πολύ πίσω σε απαραίτητες υποδομές», αναφέροντας το ηλεκτρολογικό δίκτυο και το δίκτυο φωτισμού, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.ά. και θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή τους.

Εκτιμά ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και οι έξυπνες εφαρμογές έχουν ανταποδοτική σημασία τόσο για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου (ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και ψηφιακή υπογραφή), όσο και την εξυπηρέτηση της πόλης. Αναφέρει χαρακτηριστικά εφαρμογές για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού, των ελεύθερων χώρων και πρασίνου, αλλά και τις πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες.

Θεωρεί πως αντιστοιχεί στον πρώτο Δήμο της χώρας να έχει ρόλο και να υποστηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα. Εκτιμά ότι ο Δήμος έχει εργαλεία ώστε να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. «Από κίνητρα μέσω των δημοτικών τελών έως το πώς χρησιμοποιούμε ακίνητα για να στεγάσουμε clusters νεοφυούς επιχειρηματικότητας ή συνεργατικές επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στην Αθήνα τονίζει πως πρέπει να μπουν κανόνες, ώστε αφενός να μην υφίσταται ασύμμετρος και αθέμιτος ανταγωνισμός προς την παραδοσιακή τουριστική αγορά, αλλά και για να μην αλλοιωθεί η πόλη. Αναγνωρίζει πως η δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έδωσε πρόσθετο εισόδημα σε μικροϊδιοκτήτες και πως ζωντάνεψε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Στον αντίποδα ωστόσο θεωρεί πως η μαζική ενεργοποίηση επενδυτών θα οδηγήσει σε αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης και θα βλάψει το τουριστικό προϊόν της. «Ανήκω στη γενιά που πλέον δεν μπορεί να νοικιάσει στο κέντρο της πόλης που μεγάλωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά και θυμίζει ότι η «Ανοικτή Πόλη» έθιξε πρώτη το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Προτείνει δε τον κλιμακωτό περιορισμό των μισθώσεων ανά περιοχές της πόλης.

Τέλος, αναφέρει πως βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη» είναι η καθαριότητα και η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση, αλλά και η προστασία και δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Αθήνα, η οποία χαρακτηριστικά σημειώνει ότι με βάση τα διεθνή δεδομένα, «σήμερα είναι μη βιώσιμη πόλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v