Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραγκούσης: Ειλημμένη η απόφαση Μητσοτάκη για νέο μνημόνιο

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μπορεί ν’ αποτελέσει ανάχωμα σ’ αυτή τη πολιτική. Οι πολιτικές επιλογές της Φώφης Γεννηματά καθιστούν το ΚΙΝΑΛ παραμάγαζο της ΝΔ. αποσιωπήθηκαν οι ευθύνες της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή για την χρεοκοπία της χώρας και την είσοδό μας στα μνημόνια.

Ραγκούσης: Ειλημμένη η απόφαση Μητσοτάκη για νέο μνημόνιο

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου), εκ των πρωταγωνιστών της συγκρότησης προοδευτικού πόλου και υποψήφιος στην Β΄Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης μιλά για το μεγάλο ερώτημα των εκλογών, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για τις επιλογές της.

Το ΚΙΝΑΛ έσπευσε να δηλώσει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ αν δεν πάρει αυτοδυναμία, αλλά ο Κ.Μητσοτάκης το ξέκοψε: ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ή νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Εκλογικοί ελιγμοί (και των δύο) ή ρήγμα;

Η ανακοίνωση αυτή του ΚΙΝΑΛ έρχεται ως μια ακόμα επιβεβαίωση, της εκτίμησης, που εξέφρασα, δημόσια πριν από ένα χρόνο, ότι οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές της Φώφης Γεννηματά καθιστούν το ΚΙΝΑΛ παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας και- το χειρότερο- οδηγούν ένα κόσμο, με βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις, «αιχμάλωτο» στην οικογένεια Μητσοτάκη. Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και αυτό θα φανεί και στη κάλπη.

Από την άλλη πλευρά, η αγωνία, η σύγχυση και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη τον κάνουν να παραφέρεται και τελικά να αυτογελοιοποιείται μιλώντας για εκλογές το Δεκαπενταύγουστο.

Σε αυτές τις συμπεριφορές, που το μόνο που αποδεικνύουν, τελικά, είναι μια βουλιμική διάθεση επιστροφής και μοιράσματος της εξουσίας, η μόνη απάντηση είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Η ψήφος στη Προοδευτική Παράταξη είναι αυτή που εγγυάται Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη για όλους.

Γιατί στρατεύεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Εννοώ, τι ήταν αυτό που έγειρε τη ζυγαριά;

Όπως σας είπα, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα η μόνη δύναμη, η οποία έχει αποδείξει ότι επιδιώκει την Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη, εγγυάται την προστασία των εργαζόμενων για σταθερές δουλειές με αξιοπρέπεια, ενισχύει και στηρίζει το Κοινωνικό Κράτος. Για όλα αυτά ελήφθησαν, την προηγούμενη περίοδο, από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένα μέτρα και, πλέον, μακριά από τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Θα ληφθούν και πολύ περισσότερα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη και θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια θεώρησα καθήκον μου να συμμετέχω ενεργά, ένα καθήκον που υπαγορεύεται από τις αρχές και τις αξίες, που εμπνεύστηκα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπηρέτησα απ’ όλες τις θέσεις του δημόσιου βίου της μέχρι τώρα διαδρομής μου. Και όπως βλέπετε συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα, χωρίς να έχω πάρει νωρίτερα κάποια κυβερνητική θέση, όπως κάποιοι «καλοθελητές» προεξοφλούσαν, αλλά με σταυρό στο ψηφοδέλτιο της Β’ Πειραιά.

Η επόμενη – της 7ης Ιουλίου – ημέρα της Προοδευτικής Συμμαχίας θα είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος ή «ήρθε για να μείνει»;

Προφανώς, η Προοδευτική Συμμαχία δεν αποτελεί μια ευκαιριακή, εκλογική σύμπραξη. Αυτό έχει φανεί και αποδειχτεί διότι εδώ και πολύ καιρό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εργάστηκε πολύ για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύγκλησης και συγκρότησης αυτού του μετώπου. Αναντίρρητα, η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης για την δρομολόγηση των εξελίξεων, ωστόσο η συνάντηση μιας σειράς δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής, κεντροαριστερής παράταξης, είχε προετοιμαστεί σωστά και μπήκε πλέον το όλο εγχείρημα σε μια νέα φάση.

Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο και με σωστές επεξεργασίες και διαχείριση θα αποκτήσει ακόμα πιο στέρεες βάσεις στην ελληνική κοινωνία, η οποία όπως έχει φανεί βρίσκεται σε μια φάση αναζητήσεων.

Ειδικότερα, μπορεί το σχήμα να καλύψει το κενό του προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού χώρου ή όχι, λόγω του αριστερού πρόσημου του ΣΥΡΙΖΑ;

Κοιτάξτε, η ενότητα της αριστεράς με την κεντροαριστερά είναι ο μόνος δρόμος για τη συγκρότηση ή εάν προτιμάτε την επανασυγκρότηση της μεγάλης ενωμένης, ριζοσπαστικής, προοδευτικής, παράταξης, που μεταπολιτευτικά αποτέλεσε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Η ενότητα, που παίρνει μορφή με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί προϋπόθεση για την ήττα ενός συστήματος διαπλοκής που κρατά τη χώρα καθηλωμένη και στο οποίο πρωταγωνιστούν μια μεταπρατική ολιγαρχία και η δεξιά πολιτική ελίτ, που έχουν ως μοναδική τους επιδίωξη την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιδιώκουν πάση θυσία κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε αυτοδύναμη είτε με τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά.

Από εκεί και πέρα, η συγκρότηση αυτού του χώρου αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, που εδώ και χρόνια απογοητευμένα από διαιρέσεις και ανούσιους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς περιθωριοποιήθηκαν και πλέον βλέπουν ότι κάτι πιο δυνατό και ουσιαστικό συγκροτείται ξανά.

Η χώρα χρεοκόπησε από τις πολιτικές που ασκήθηκαν πριν τα μνημόνια. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο μεγάλο τμήμα πολιτών να ακολουθούν τώρα την ΝΔ;

Ουσιαστικά, η χρεοκοπία της Ελλάδας εξελίχθηκε, σταδιακά, στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα τη πενταετία 2004- 2009 της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, εν πολλοίς δικαιολογημένα, η οργή και η αντίδραση του κόσμου επικεντρώθηκε, τα επόμενα χρόνια, στις επιπτώσεις από τα μνημόνια και έτσι σχεδόν αποσιωπήθηκαν οι ευθύνες της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή για την χρεοκοπία της χώρας και την είσοδό μας στα μνημόνια.

Από εκεί και πέρα, έχει πλέον αποδεχτεί ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία, έχοντας τη στήριξη ενός συγκεκριμένου ολιγαρχικού «μιντιακού» κύκλου, κατέφερε, για μεγάλο διάστημα, να κρύψει ότι το σημερινό πρόγραμμά της είναι ουσιαστικά συνέχεια του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά, με ακόμα πιο σκληρές, ισοπεδωτικές πολιτικές.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ το πρόγραμμά της εξακολουθεί να έχει “αθέατα σημεία”;

Στην πραγματικότητα ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη εξαγγείλει ένα ολόκληρο πακέτο βαθιά αντιλαϊκών μέτρων. Από την επταήμερη εργασία μέχρι τον ασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα. Και για να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή αποκαλύφθηκε από τον κ.Μπάμπη Παπαδημητρίου η κορυφαία απόφαση Μητσοτάκη. Είναι ειλημμένη η απόφαση του κ.Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα-χωρίς άλλο λόγο - σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης που συνεπάγεται 4ο μνημόνιο, ακριβώς επειδή απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων της ευρωζώνης.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, πια, ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μπορεί ν’ αποτελέσει ανάχωμα σ’ αυτή τη πολιτική και, όπως έχει ήδη κάνει, να προχωρήσει σε απόλυτα κοστολογημένες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις προς τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, χωρίς να βάζει «βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας και του Ασφαλιστικού. Γι αυτό, η μόνη ψήφος που κλείνει το δρόμο στην παλινόρθωση της δεξιάς είναι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v