Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουτσιβίτης: Οδηγός για σύνθετες επενδύσεις ο νέος Αστέρας Βουλιαγμένης

Λίγες ώρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του CEO της Αστήρ Παλλάς ο Στέλιος Κουτσιβίτης μιλάει στο Euro2day.gr για τα μηνύματα που εκπέμπει προς τη διεθνή κοινότητα το project. Οι λόγοι παραίτησης, οι σχέσεις με τους μετόχους και οι φήμες για κύμα αποχωρήσεων.

Κουτσιβίτης: Οδηγός για σύνθετες επενδύσεις ο νέος Αστέρας Βουλιαγμένης

Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει διετία στη θέση του δ/ντος συμβούλου της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε (ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιουλίου 2017) η παραίτηση του Στέλιου Κουτσιβίτη δεν ήταν η πλέον αναμενόμενη εξέλιξη, ένα μήνα μετά την πλήρη επαναλειτουργία του πολυτελούς συγκροτήματος υπό τη διαχείριση της φημισμένης αλυσίδας Four Seasons.

Μιλώντας στο Euro2day.gr εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του, αναφέρθηκε στις σχέσεις με τους μετόχους της εταιρείας και επέλεξε να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που εκκρεμούσαν για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και αδειοδοτήσεων με τα οποία θωρακίζεται η απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης στο σύνολο του συγκροτήματος.

Εκτιμά, ταυτόχρονα, πως η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στις διαδικασίες έκδοσης των ΚΥΑ, προεδρικών διαταγμάτων και αδειοδοτήσεων που απαιτήθηκαν, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για υποψήφιους επενδυτές αλλά και το ελληνικό Δημόσιο, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που καθυστερούν επί χρόνια την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας, σύνθετων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τοποθετείται, ταυτόχρονα, στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κύμα αποχωρήσεων στελεχών από την εταιρεία, αλλά και την υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί για την πρώτη χρονιά λειτουργίας του συγκροτήματος. Εξηγεί, ταυτόχρονα, τους λόγους για τους οποίους επενδύσεις όπως του Αστέρα δεν επηρεάζονται από την γενικότερη πορεία του ελληνικού τουρισμού.

«Η έκδοση της ΚΥΑ για την ανάπλαση του Αστέρα, οι αδειοδοτήσεις για τις βίλες και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της μαρίνας (η πρώτη του είδους στην Ελλάδα από ιδιώτη επενδυτή) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εκπέμπουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επιτυχή υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων που απαιτούν σύνθετες αδειοδοτικές διαδικασίες, δεδομένης της επιφυλακτικότητας εγχώριων και ξένων επενδυτών εξαιτίας του ρίσκου που θεωρούν πως αναλαμβάνουν. Θεωρώ πως αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα, σε μια συγκυρία στην οποία όλοι συμφωνούμε πως η χώρα θα πρέπει να προσανατολιστεί σε τέτοιου είδους πολυτελείς αναπτύξεις».

«Αποτελεί μονόδρομο για την επόμενη μέρα ανάπτυξης ελληνικής οικονομίας η προσέλκυση κι άλλων ξένων επενδύσεων, πέραν του τουρισμού. Η υλοποίηση της επένδυσης του Αστέρα συνιστά κρίσιμο υπόδειγμα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Γνωρίζετε πως όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές ρωτούν ποιες άλλες μεγάλες επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί στη χώρα…»

Ο Στ. Κουτσιβίτης θεωρεί πως η αποχώρησή του από την εταιρεία συμπίπτει με την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός κύκλου, που εκτός των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, περιελάμβανε την επαναλειτουργία του συγκροτήματος, αρχικά από τα τέλη Μαρτίου και σε πλήρη μορφή από τον Ιούνιο, καθώς και την υπογραφή της σύμβασης ανάληψης της διαχείρισης από την Four Seasons.

Αναφέρει, ταυτόχρονα πως οι επιδόσεις του Αστέρα στους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας του υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη.

Πηγή προσκείμενη στη διοίκηση της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης», ωστόσο, εξηγεί πως ο νέος Αστέρας στοχεύει σε υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με την προ εξαγοράς του συγκροτήματος περίοδο αλλά και σε πενταπλασιασμό της κερδοφορίας του.

«Θεωρώ πως κλείνει με τον καλύτερο τρόπο ένας κύκλος που κλήθηκα από τους επενδυτές να υλοποιήσω, αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο που συντελέστηκε και ευχαριστώ τους μετόχους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους. Επιλέγω να αποχωρήσω στο τέλος αυτού του κύκλου για καθαρά προσωπικούς λόγος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το είδος των προσωπικών λόγων της παραίτησής του ανέφερε: «Υπάρχουν πάντα προσωπικοί λόγοι οι οποίοι υπαγορεύονται από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα ενός μάνατζερ. Σας θυμίζω πως όταν αποχώρησα από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα και αποχώρησα όταν ολοκλήρωσα ένα σημαντικό ντιλ. Αυτό, ξέρετε, έχει μια σημειολογική αξία: δεν αφήνω ποτέ τίποτα στη μέση».

Σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για κύμα αποχωρήσεων στελεχών του Αστέρα, ο Στ. Κουτσιβίτης διαβεβαιώνει πως παραμένει αμετάβλητη η ομάδα διευθυντικών στελεχών πρώτης γραμμής του συγκροτήματος.

Το ίδιο ανέφερε στο Euro2day.gr πηγή προσκείμενη στη διοίκηση της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ», σημειώνοντας πως αποτελεί πάγιο φαινόμενο αλλαγών προσωπικού της τάξης του 3% κάθε χρόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλες πληροφορίες επιμένουν πως τουλάχιστον δύο διευθυντικά στελέχη του Αστέρα οδεύουν προς αποχώρηση.

Αναφορικά με τους λόγους της παραίτησής του ο Στ. Κουτσιβίτης διαψεύδει κατηγορηματικά πως υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα με τους μετόχους κάνοντας λόγο για «άριστη συνεργασία μεταξύ διοίκησης και μετόχων».

Με αφορμή την τροχιά σταθεροποίησης ή και ελαφράς διόρθωσης την οποία φαίνεται να διαγράφει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, ο Στ. Κουτσιβίτης σημειώνει πως επενδύσεις όπως αυτή του Αστέρα δεν συνδέονται με την γενικότερη πορεία του τουρισμού και δεν επηρεάζονται από αυτήν.

«Εδώ μιλάμε για μια μονάδα που ανταγωνίζεται αντίστοιχες πολυτελείς μονάδες παγκοσμίως. Μια αγορά high end η οποία λειτουργεί με τους δικούς της όρους και δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές επιδόσεις των αγορών προέλευσης πελατών και τον ανταγωνισμό των χωρών-προορισμών. Μονάδες όπως ο Αστέρας απευθύνονται σε μια πελατεία η οποία επιλέγει πολυτελείς μονάδες σε όλο τον κόσμο που συνδέονται με luxury brands και δεν επηρεάζεται από τους όρους ανταγωνισμού που διαμορφώνονται στην τυπική τουριστική αγορά».

Για το σκηνικό στο οποίο κινείται φέτος ο ελληνικός τουρισμός ο Στ. Κουτσιβίτης επισημαίνει: «Θεωρώ πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Μετά από αρκετά χρόνια εξαιρετικών επιδόσεων υπάρχει πάντα μια σταθεροποίηση. Το δίδαγμα, αν θέλετε, είναι πως αν η χώρα καταφέρει να στραφεί ακόμα περισσότερο σε πολυτελείς αναπτύξεις όπως του Αστέρα ώστε να αυξήσει τα μερίδιο αγοράς στην αγορά τουρισμού πολυτελείας, τόσο περισσότερο ισχυροποιεί τη θέση της και διασφαλίζει τις ετήσιες επιδόσεις της. Κι αυτό καθώς θα εξαρτάται λιγότερο από τις συνθήκες ανταγωνισμού που διαμορφώνονται στην τυπική τουριστική αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v