Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Να βρούμε τους νέους νικητές στο Χρηματιστήριο»

Η διαχειρίστρια του αμοιβαίου που έκανε... πρωταθλητισμό στο Χρηματιστήριο μιλά για τις μετοχές που έκαναν τη διαφορά και προβλέπει για το ΧΑ. Η πανδημία και τα νέα δεδομένα με την εργασία από το σπίτι.

«Να βρούμε τους νέους νικητές στο Χρηματιστήριο»

Το Χ.Α., για να συνεχίσει, χρειάζεται άμεσα να εισαχθούν νέες ελπιδοφόρες και ποιοτικές εταιρίες, ικανές να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό, τονίζει η κα Νότα Ζαγάρη, διαχειρίστρια του Α/Κ Alpha Trust Hellenic.

Σημειώνεται ότι το αμοιβαίο Alpha Trust Hellenic που διαχειρίζεται η κα Ζαγάρη, με απόδοση 58,16% για το δωδεκάμηνο 30/6/2020 έως 30/06/2021, αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ όλων των μετοχικών εσωτερικού αλλά και όλων των Α/Κ της ελληνικής αγοράς ανεξαρτήτου κατηγορίας https://www.alphatrust.gr/

Η διαχειρίστρια μιλά στο Euro2day.gr για τις εταιρείες που έκαναν τη διαφορά για το Αμοιβαίο Κεφάλαιο, καταθέτει την εκτίμησή της για την εγχώρια αγορά, ενώ μιλά ακόμη για την πανδημία, την εργασία από το σπίτι αλλά και την εμπειρία της εργασίας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.   

Πώς νιώθετε που είστε μια από τις λίγες γυναίκες σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, όταν βρίσκεστε τόσα χρόνια στην κορυφή;

Αισθάνομαι ικανοποίηση που έχω καταφέρει να ξεχωρίσω μέσα από τη σκληρή δουλειά πολλών ετών και να ευθυγραμμίσω τις προσωπικές μου επαγγελματικές φιλοδοξίες με την επίτευξη των προσδοκιών των επενδυτών του ALPHA TRUST HELLENIC. Βέβαια αυτό έχει γίνει με πολύ κόπο, άγχος, αρκετές θυσίες και ξενύχτια. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ανδροκρατούμενος, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι το φύλο μου θα στεκόταν εμπόδιο για να αναδειχθώ και να προοδεύσω. Πιστεύω περισσότερο στις ικανότητες, στις γνώσεις και στον χαρακτήρα του ατόμου. Βέβαια ομολογώ ότι υπήρξα τυχερή, γιατί το περιβάλλον στο οποίο εργάζομαι είναι πολύ υποστηρικτικό.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος διαχειριστής κεφαλαίων;

Πρέπει να διαθέτει υπομονή, ανθεκτικότητα, ψυχραιμία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, συνέπεια, ανιδιοτέλεια, τιμιότητα και μακροχρόνια αφοσίωση. Η διαχείριση κεφαλαίων είναι μια δουλειά με μεγάλη ψυχολογική πίεση αφού καλείσαι να αντιμετωπίσεις συνθήκες που εν πολλοίς δεν ελέγχεις, μάχεσαι καθημερινά με την αβεβαιότητα και απαιτείται να βρίσκεσαι σε συνεχή εγρήγορση. Επίσης πρέπει να διαθέτεις την προσωπικότητα που σου επιτρέπει να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις και να μη φοβάσαι τις ευθύνες.

Μεγάλη σημασία έχει ακόμη να αισθάνεσαι την ανάγκη να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι συνεχώς, να μην πιστεύεις ποτέ ότι έφτασες στο τέλος του προορισμού. Τέλος, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να διδάσκεσαι από αυτά.

Πόσο επηρεάζει την προσωπική σας ζωή η δουλειά σας;

Προσπαθώ να θέτω όρια ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Τα ερεθίσματα, οι εμπειρίες, τα διλήμματα, οι υποχρεώσεις που η επαγγελματική ζωή συνεπάγεται, πολλές φορές με προβληματίζουν και με διχάζουν σε σχέση με την προσωπική μου ζωή. Ευτυχώς όμως με κατανόηση και από τις δυο πλευρές, σε συνδυασμό με την εμπειρία που απέκτησα με τα χρόνια, πιστεύω πως έχω καταφέρει τελικά να επιτύχω την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής.

Πόσο βοηθάει το εργασιακό περιβάλλον στην ατομική αριστεία;

Το εργασιακό περιβάλλον έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική αριστεία. Δίχως τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες, τους σωστούς συνεργάτες, τα απαραίτητα κίνητρα και την έμπειρη καθοδήγηση δεν νομίζω ότι θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι η κουλτούρα της ALPHA TRUST εδράζεται στην ανεξαρτησία της λήψης αποφάσεων, με έχει βοηθήσει να εξελιχθώ ατομικά και να φθάσω εκεί που προσδοκούσα, όταν ξεκινούσα την καριέρα μου πριν από 30 χρόνια.

Πώς διαχειριστήκατε την πανδημία;

Η πανδημία ήταν κάτι τελείως πρωτόγνωρο και άγνωστο. Εντυπωσιακή όμως ήταν και η προσαρμοστικότητα της ALPHA TRUST σε αυτό το γεγονός, όσο και η δική μου ως άνθρωπος. Η εταιρεία μάς πρόσφερε τις υποδομές και δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε από το σπίτι μας σε άριστο βαθμό. Ποιος θα φανταζόταν ένα χρόνο πριν, ότι από το σπίτι μου στον Μαραθώνα θα μπορούσα να παραμείνω το ίδιο αποτελεσματική όσο στον φυσικό χώρο εργασίας μου.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται το Χ.Α. για να συνεχίσει να υπεραποδίδει;

Το Χ.Α., για να συνεχίσει, χρειάζεται άμεσα να εισαχθούν νέες ελπιδοφόρες και ποιοτικές εταιρείες, ικανές να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Σήμερα κυριαρχούν εταιρείες που τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 βρίσκονταν στο ξεκίνημά τους και σήμερα είναι οι ηγέτες. Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι χρειάζεται: να βρούμε τους νέους νικητές.

Ποιες μετοχές που επιλέξατε έκαναν τη διαφορά;

Κυρίως μικρές εταιρείες, υποτιμημένες σε αξία, οι οποίες δεν είχαν τύχει της προσοχής που άξιζαν από τους επενδυτές, ιδιώτες ή θεσμικούς. Είχαν όμως τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσουν τόσο τα οικονομικά τους μεγέθη όσο και τη χρηματιστηριακή αξία τους. Εδώ και 30 χρόνια που ασχολούμαστε με το αντικείμενο, παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τις εταιρείες σε βάθος και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Το γεγονός αυτό μάς έδωσε τη δυνατότητα να περιμένουμε μέχρι να αποδώσουν οι επιλογές μας και τελικά να επιβραβευτούμε. Η γνώση φέρνει κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v