Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόη Κωνσταντάρου: Ασφάλεια και ποιότητα είναι μέρος της εταιρικής κουλτούρας στον όμιλο ΑΒΑΞ

Αδιαπραγμάτευτες έννοιες η ποιότητα των έργων, η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων, τονίζει στο Euro2day.gr η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ποιότητας, Ασφάλειας, Υγείας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Ρόη Κωνσταντάρου: Ασφάλεια και ποιότητα είναι μέρος της εταιρικής κουλτούρας στον όμιλο ΑΒΑΞ

Η ποιότητα στην εκτέλεση έργων και η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων σε αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτες έννοιες για τον Όμιλο ΑΒΑΞ, σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεύθυνσης QSHE, κα Ρόη Κωνσταντάρου.

Η πολιτικός μηχανικός με εμπειρία 20 και πλέον ετών, εξηγεί πώς εξελίχθηκαν οι απαιτήσεις στους συγκεκριμένους τομείς, πως προσαρμόστηκε ο όμιλος, αλλά και ποιες υπερβάσεις υλοποίησε ώστε να αναπτύξει και να εφαρμόσει τα συστήματα ελέγχου ποιότητας, ασφαλείας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος (QSHE). Με μεγάλη κατασκευαστική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η εταιρεία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στους εν λόγω τομείς, ωστόσο η κ. Κωνσταντάρου υπογραμμίζει πως χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, φροντίδα και επιμέλεια ώστε η εταιρεία να ανταποκριθεί σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.

Tι σημαίνει να είναι κάποιος υπεύθυνος για την ποιότητα, την ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη σε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό με πολυσχιδή δραστηριότητα και αντίστοιχα πολυεπίπεδες προκλήσεις;

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ υποστηρίζει με υψηλή δέσμευση τον τομέα QSHE και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Υπέρτατη προτεραιότητά μας ως διεύθυνση είναι η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων μας σε κάθε έργο και με κάθε κόστος. Η ασφάλεια και η υγεία ως σύνολο είναι ένας όρος αδιαπραγμάτευτος για τον όμιλο και τις θυγατρικές του και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που ως Όμιλος έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται από σημαντικές διακρίσεις που έχουμε αποσπάσει κατά καιρούς.
Ένας επιπλέον ρόλος μας ως διεύθυνση είναι η διασφάλιση του ποιοτικού ελέγχου των έργων του ομίλου, προκειμένου να υλοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι μελέτες και οι κύριοι των έργων. Στον τομέα του Περιβάλλοντος, επιφορτιζόμαστε με τον έλεγχο τήρησης όλων των όρων που υποδεικνύουν οι σχετικές μελέτες, ενώ σε ότι αφορά τον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Όμιλος ακολουθεί τις εξελίξεις και υιοθετεί τους διεθνείς όρους και προδιαγραφές.

Ποια είναι η διάρθρωση της διεύθυνσης QSHE;

Η διεύθυνση QSHE αποτελείται από μια ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών που έχουν έδρα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και από πλήθος μηχανικών που δραστηριοποιούνται στα κατά τόπους έργα που αναλαμβάνει ο Όμιλος. Η δε προσέγγιση είναι ολιστική, καθώς παρακολουθούμε τα έργα από την αρχή τους, από το στάδιο δηλαδή κατάρτισης της προσφοράς μας, περιλαμβάνοντας σε αυτά, όλα τα πλάνα διασφάλισης ποιότητας, προστασίας της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και βέβαια το περιβαλλοντικό πλάνο σύμφωνα με τους εκάστοτε περιβαλλοντικούς όρους.

Είναι απαίτηση και των πελατών σας μια τέτοια προσέγγιση;

Πάντοτε υπήρχαν απαιτήσεις, όπως και συγκεκριμένο πλαίσιο. Ωστόσο, στην πορεία των χρόνων τόσο ο όμιλος όσο και ο κλάδος γενικότερα αναβάθμισε τις απαιτήσεις και την προσαρμογή του σε αυτούς τους τομείς. Όσον αφορά στον όμιλο ΑΒΑΞ, η δραστηριοποίησή του τόσο σε έργα στην Ευρώπη, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οδήγησε σε ταχύτερη προσαρμογή και εξέλιξη των διαδικασιών μας, καθώς στο εξωτερικό τα ζητούμενα ήταν πιο πολλά και πολύ πιο απαιτητικά. Θεωρώ δε, ότι στην πορεία των χρόνων ο Όμιλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ανέβασε τον κατασκευαστικό πήχη στους τομείς της ποιότητας, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος πρωτοπορώντας σημαντικά.

Πως διασφαλίζετε την ασφάλεια των εργαζομένων σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργοταξίων σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Προφανώς αυτή είναι η μεγάλη πρόσκληση, αλλά και η χαρά της δουλειάς μας. Αν κάνω μια ανασκόπηση όλων όσων έχουμε υλοποιήσει και λαμβάνοντας υπόψη την εξ αντικειμένου υψηλή επικινδυνότητα του κατασκευαστικού τομέα, θα έλεγα ότι τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά. Κατ’ αρχάς γιατί μελετάμε ενδελεχώς κάθε έργο πριν ξεκινήσει, κάνουμε μελέτες επικινδυνότητας και προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα. Είναι διαδικασία που απαιτεί πολύ δουλειά προσοχή και αφοσίωση. Στη συνέχεια, και παρά το ότι οι συνεργάτες μας είναι εξειδικευμένοι και έμπειροι, ο όμιλος ΆΒΑΞ ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει τις ομάδες των μηχανικών ξεχωριστά για κάθε έργο γιατί κάθε έργο είναι μοναδικό και έχει μοναδικά νέα χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, επικοινωνία και ενημέρωση – με ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα σε πραγματικό χρόνο - ώστε να διασφαλίζουμε αφενός, ότι όλα κυλούν βάσει πλάνου, και αφετέρου για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν αστάθμητους παράγοντες. Πέρα από την παρακολούθηση και την υποστήριξη, από κάθε έργο αντλούμε διδάγματα και νέες διαδικασίες, τις οποίες στη συνέχεια ενσωματώνουμε δημιουργώντας ένα διαρκώς εξελισσόμενο και πάντα βελτιστοποιημένο πλαίσιο καλών πρακτικών. Σαν γενικό κανόνα, δεν εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.

Η διετία 2020-2021 θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη σε κάθε εταιρεία για τις προκλήσεις του κορωνοϊού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με στόχο τόσο την υγεία των εργαζομένων της. Πως το αντιμετωπίσατε δεδομένου ότι έχετε και εργαζομένους που βρίσκονται σε συνθήκες, που δύσκολα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας;

Αναμφισβήτητα επρόκειτο για μια ακόμη πρόκληση, αλλά η αντίδραση μας ήταν ψύχραιμη και οργανωμένη. Συνεργαστήκαμε στενά με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και λάβαμε την κατάλληλη ενημέρωση από τους ειδικούς. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολεί ο Όμιλος ΑΒΑΞ πήραμε γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο στα κεντρικά μας γραφεία, όσο και στα εργοτάξιά μας σε Ελλάδα και εξωτερικό: από υπερσύγχρονα συστήματα ιονισμού του αέρα σε κάθε εσωτερικό χώρο (συμπεριλαμβανομένων των ασανσέρ) έως μάσκες και αντισηπτικά σε όλους τους χώρους. Το αποτέλεσμα ήταν πως δεν παρουσιάστηκε καμία απολύτως καθυστέρηση σε έργο λόγω δικής μας υπαιτιότητας. Ακόμη και σε επίπεδο εμβολιασμού, το ποσοστό στο οικοσύστημα του Ομίλου ΑΒΑΞ ξεπερνά το 80%, γεγονός στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αγαστή συνεργασία μας με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη για κάθε κράτος και οργανισμό που σέβεται το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Ποια μέτρα έχει λάβει ο όμιλος προς αυτή την κατεύθυνση;

Υπάρχει πάντοτε το πλαίσιο που ορίζει κάθε έργο και οφείλουμε να το υπηρετούμε. Για παράδειγμα στην κατασκευή του αγωγού TAP, εφαρμόσαμε ειδικές μελέτες για τη διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και την προστασία πανίδας και χλωρίδας. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε έργα που βρίσκονται στον αστικό ιστό και αλλιώς σε μια βουνοπλαγιά. Χρειάζεται διαρκής προσαρμογή στην απαίτηση κάθε έργου, μελέτη και καλή εκτέλεση του εκάστοτε πλάνου. Θεωρώ δε, ότι όσο εξειδικευμένος και προηγμένος είναι κάθε οργανισμός σε αυτό τον τομέα, τόσο θα συνεχίζει να βελτιώνεται το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. Πάνω από όλα στον όμιλο ΑΒΑΞ νοιώθουμε πραγματικά την ευθύνη να σεβαστούμε τη φύση και το περιβάλλον και επενδύουμε ενέργεια και πόρους στο να το επιτυγχάνουμε.

Όσον αφορά την προσαρμογή στα κριτήρια ESG ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ο όμιλος;

Πολύ πριν κωδικοποιηθούν οι κανόνες του ΟΗΕ, είχαμε λάβει την απόφαση μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης και της σπατάλης των φυσικών πόρων, μέσω εφαρμογής σε όλες μας τις δραστηριότητες διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Γι αυτό έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική και διαθέτουμε πιστοποιημένο σύστημα μέτρησης και ενεργειακής διαχείρισης (ISO 50000) εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα από νωρίς εναρμονιστήκαμε στα κριτήρια ESG σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, κάτι που αποτυπώνεται αναλυτικά στους απολογισμούς Εταιρικής Ευθύνης που εκδίδει η ΑΒΑΞ από το 2017.

Ποιες πιστεύετε πως είναι οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη πενταετία ένας επικεφαλής QSHE (Ποιότητας, Ασφάλειας Υγείας και Περιβάλλοντος);

Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με νέες συνθήκες και άρα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τόσο τις προδιαγραφές όσο και τις διαδικασίες κατασκευής των έργων στα νέα δεδομένα. Προβληματισμός επίσης υπάρχει για τη σωστή συντήρηση και διαχείριση υφιστάμενων έργων και υποδομών. Η πύκνωση των έργων επίσης και των απαιτήσεων στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά, μας ωθεί σε μεγαλύτερη εγρήγορση και προσαρμογή. Ωστόσο, για το τελευταίο σκέλος, η εμπειρία του Ομίλου ΑΒΑΞ σε πολλά, διαφορετικά και μεγάλα έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αν θέλετε, ο όγκος και η περιπλοκότητα των έργων ήταν, είναι και θα είναι για μας, μια πρόκληση για δημιουργία και συμβολή στην πρόοδο και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v