Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πασχαλίδης (Neurosoft): Εκρηξη κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα

Επιτακτική η ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στην κυβερνοασφάλεια, τονίζει ο CEO της Neurosoft σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Κατακόρυφη άνοδος επιθέσεων μέσα στην πανδημία. Τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

Πασχαλίδης (Neurosoft): Εκρηξη κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα

Έχοντας σημαντική παρουσία στην αγορά των μεγάλων πελατών (Enterprise market), η Neurosoft δίνει έμφαση σε τρεις βασικούς πυλώνες: την κυβερνοασφάλεια, τη διαμόρφωση πακέτου υπηρεσιών προσαρμοσμένου στις ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της θέσης της στα έργα του Δημοσίου.

Όπως είπε μιλώντας στο Euro2day.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Neurosoft Νώντας Πασχαλίδης, όσον αφορά τις μελλοντικές προκλήσεις, η χώρα μας θα πρέπει να ενισχύσει τις ομάδες κυβερνοασφάλειας σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο και να δομήσει την κυβερνοασφάλεια πάνω σε έναν τριπλό πυλώνα: την επιτάχυνση της καινοτομίας, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης.

Όπως αποκάλυψε, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που είχαν ήδη τάση ανόδου κατά 72% την προηγούμενη πενταετία, αυξήθηκαν κατακόρυφα με την πανδημία σε επίπεδο 238%! Μόνο στη χώρα μας, περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων περίπου έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση κάποιας μορφής μέσα στο 2021. Διεθνώς, ο μέσος όρος ζημίας από παραβίαση δεδομένων ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και συγκεκριμένα της Microsoft και της AWS σε Data Centers και τις πρόσφατες εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας από την JP Morgan, την BC Partners και τη Vista Equity Partners, ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα και στο φόρουμ των Δελφών, υποστήριξε ότι αποτελούν μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας; Ποιες νέες επενδύσεις σχεδιάζετε σε τεχνολογίες και λύσεις;

Η Neurosoft απασχολεί 200 και πλέον ανθρώπους σε Ελλάδα και Κύπρο σε τρεις πυλώνες, Infrastructure & Cloud, Cyber Security και Field Services, και είναι ένας από τους λίγους ICT Integrators στην περιοχή που να μπορεί να καλύψει ολιστικά τις ανάγκες μιας σύγχρονης υποδομής. Διαθέτοντας το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία συνεχίζουμε τη μετάβασή μας από παραδοσιακού Systems Integrator σε πάροχου ICT υπηρεσιών - Managed Infrastructure Service Provider. Το επενδυτικό μας πλάνο είναι σχεδιασμένο προς αυτή την κατεύθυνση και επικεντρώνεται τεχνολογικά στο Cloud και στο Cyber Security και σε λύσεις Infrastructure as a Service (IaaS). Βασικοί άξονες είναι η συνεχής εξέλιξη και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε όλες τις τεχνολογίες, η βελτιστοποίηση των διαδικασιών των δύο Operation Centers (Security και ICT) της εταιρείας και τέλος, η αναβάθμιση των υποδομών μας με τη χρήση καινοτόμων λύσεων.

Τι προβλέπει το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας για το επόμενο διάστημα;

Το 2022 επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, βοηθώντας τους πελάτες που μας εμπιστεύονται χρόνια να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς και λειτουργικούς τους στόχους. Η διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς για όλους τους πυλώνες δραστηριοτήτων μας -Infrastructure, Cyber, Field- θα επιτευχθεί μέσω της προώθησης καινοτόμων IaaS υπηρεσιών και της ανάπτυξης νέων κάθετων αγορών. Έχοντας σημαντική παρουσία στην αγορά των μεγάλων πελατών (Enterprise market), προχωρούμε στη διαμόρφωση πακέτου υπηρεσιών προσαρμοσμένου στις ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της θέσης μας στα έργα του Δημοσίου.

Πόσο επηρέασε την εταιρεία σας η υγειονομική κρίση; Ποιες αλλαγές επήλθαν και πόσες από αυτές θα παραμείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας;

Παρά τις αρκετές διαφωνίες που «ξύπνησε» σε πολλά επίπεδα η πανδημία, σε ένα πράγμα συμφωνούμε όλοι: στο ότι λειτούργησε ως επιταχυντής (accelerator) ψηφιακών αλλαγών. Εμείς στη Neurosoft κληθήκαμε να στηρίξουμε τόσο την ψηφιακή μας οργάνωση, που ως εταιρεία του χώρου ο βαθμός ετοιμότητας ήταν μεγαλύτερος, όσο τις ξαφνικές και επείγουσες ανάγκες των πελατών μας. Οι αλλαγές που συνόδευσαν την πανδημία και ιδίως η εργασία εξ αποστάσεως που ήρθε για να μείνει, λειτούργησαν αποδιοργανωτικά, σαν disruption, για πολλά επαγγέλματα αλλά όχι για την Πληροφορική, που σε μεγάλο βαθμό λειτουργούσε ήδη με όρους agile, δηλαδή ευελιξίας.

Η πρόκληση για την αγορά σήμερα είναι η ανάγκη δημιουργίας ευέλικτων ομάδων, ομάδων πολυσυλλεκτικών και πολυλειτουργικών, που συνδυάζουν πληθώρα δεξιοτήτων και πρωτίστως ψηφιακών.

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έφεραν και αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Πώς το αξιολογείτε εσείς;

Οι εξελίξεις που έφερε η πανδημία έχουν συντελέσει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των οργανισμών στη χώρα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν, υιοθετούν με ταχύ ρυθμό νέες ψηφιακές τεχνολογίες, με σκοπό να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Ωστόσο ο ψηφιακός κόσμος, ο κυβερνοχώρος όπως τον ονομάζουμε, εκτός από τις ευκαιρίες και τα οφέλη που υπόσχεται, ενέχει και αυξημένους κινδύνους.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που είχαν ήδη τάση ανόδου κατά 72% την προηγούμενη πενταετία, αυξήθηκαν κατακόρυφα με την πανδημία σε επίπεδο 238%! Μόνο στη χώρα μας, περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων περίπου έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση κάποιας μορφής μέσα στο 2021. Έτσι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στο ζητούμενο της κυβερνοασφάλειας. Το Cyber Security θα είναι μία απαραίτητη «ασπίδα», η οποία πλέον είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα έλεγα υποχρεωτική, εάν συνυπολογίσετε ότι διεθνώς, ο μέσος όρος ζημίας από παραβίαση δεδομένων ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κόστη που δεν αφορούν μόνο την καθαυτή λειτουργία, αλλά και ενδεχόμενα πρόστιμα προς τις ρυθμιστικές αρχές, σε περιπτώσεις απώλειας προσωπικών δεδομένων πελατών.

Σε αυτό το επίπεδο, ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σε επίπεδο Cyber Security;

Με τα δεδομένα που έχουν προκύψει, το 80% των εταιρειών σε διεθνές επίπεδο τείνουν να ενισχύουν την ασφάλεια των ψηφιακών τους υποδομών. Μεταξύ αυτών που αναβαθμίζουν το τελευταίο διάστημα τις υποδομές κυβερνοασφάλειας είναι οι τράπεζες, καθώς οι συναλλαγές τους έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικές, αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί με μεγάλα δίκτυα πωλήσεων. Πάρτε για παράδειγμα τα ΕΛΤΑ, τα οποία την άνοιξη βρέθηκαν αντιμέτωπα με μία ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση. Χάρη στην ορθή προετοιμασία που είχε γίνει, τα ΕΛΤΑ επανέφεραν τα συστήματά τους, σε χρόνους χαμηλότερους του διεθνούς μέσου όρου και δεν απώλεσαν εταιρικά ή προσωπικά δεδομένα. Αυτό δεν θα συνέβαινε, εάν δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα. Επομένως και για το σύνολο των οργανισμών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν εκτεταμένα δίκτυα, η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον κάτι το αυτονόητο για την προστασία της επιχειρησιακής συνέχειας.

Και πώς ανταποκρίνεται στην κατάσταση αυτή η λεγόμενη «ελληνική πραγματικότητα»;

Στη χώρα μας, o τομέας της κυβερνοασφάλειας βρίσκεται πια σε φάση ωρίμανσης. Η αναβάθμιση της στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στην ατζέντα της πλειονότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ λαμβάνεται υπόψη σε κάθε επιχειρηματική απόφαση. Ταυτόχρονα το νέο «ψηφιακό περιβάλλον» έχει ως βάση την ασφαλή ψηφιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας, υπηρεσιών και συναλλαγών. Θεωρώ πως η τάση που θα επικρατήσει από πλευράς προϋπολογισμών για την κυβερνοασφάλεια θα είναι η μέγιστη βελτιστοποίηση της αναλογίας δαπάνη προς αποτέλεσμα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «ποσοτικοποίησης» των κινδύνων, της αυτοματοποίησης και του εξορθολογισμού της τεχνολογίας.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αύξηση των ελέγχων ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες επιχειρησιακές διαδικασίες θα παρέχονται απρόσκοπτα σε κάθε περιστατικό κυβερνοεπίθεσης. Όσον αφορά τις μελλοντικές προκλήσεις, η χώρα μας θα πρέπει να ενισχύσει τις ομάδες κυβερνοασφάλειας σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο και να δομήσει την κυβερνοασφάλεια πάνω σε έναν τριπλό πυλώνα: την επιτάχυνση της καινοτομίας, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης.

Πιστεύετε στις προοπτικές της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας;

Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι παγκόσμιου βεληνεκούς παίκτες επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία, με πιο γνωστές τις επενδύσεις της Microsoft και της AWS σε Data Centers και τις πρόσφατες εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας από την JP Morgan, την BC Partners και τη Vista Equity Partners.

Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v