Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Μπουρλάς (Microsoft): Στρατηγική αναγκαιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ

Τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιγράφει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο Αλμπέρτος Μπουρλάς της Microsoft. Το πρόγραμμα που επιδοτεί έως το 90% της επένδυσης.

Αλ. Μπουρλάς (Microsoft): Στρατηγική αναγκαιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ

O Διευθυντής Εμπορικών Συνεργατών της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Αλμπέρτος Μπουρλάς, μιλάει για τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις λύσεις που προσφέρει η Microsoft ώστε να επιταχύνει την ψηφιοποίηση των ΜμΕ και για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ» που επιδοτεί την απόκτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 90% της επένδυσης.

Πρόσφατα η Microsoft Ελλάδας γιόρτασε 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ με την επενδυτική πρωτοβουλία «Gr for growth», που βρίσκεται σε εξέλιξη, επενδύει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πόσο σημαντικές είναι για τη στρατηγική σας οι ΜμΕ επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύοντας το 57% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ELTRUN, μια στις δυο ΜμΕ βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο ψηφιακής ετοιμότητας. Ως Microsoft, με τις ψηφιακές μας πλατφόρμες, επιθυμούμε να βρεθούμε δίπλα στις ΜμΕ και να επιταχύνουμε τη μετάβασή τους στο ψηφιακό τους μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύουμε τις νέες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούν οι ψηφιακές λύσεις, ενημερώνουμε για τις διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το εν εξελίξει πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ» και διαμορφώνουμε ελκυστικά πακέτα cloud υπηρεσιών Microsoft για τις επιχειρήσεις αυτές, με επίκεντρο το Microsoft 365 το Microsoft Azure και το Microsoft Dynamics365.

Πώς μπορεί να ωφελήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Θα αναφερθώ και πάλι στην πρόσφατη έρευνα του ELTRUN που κατέγραψε ότι 2 στις 3 ΜμΕ αξιοποιήσαν τις ψηφιακές τεχνολογίες, μπόρεσαν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η COVID-19, ενώ 6 στις 10 ΜμΕ αποκόμισαν ποσοτικά οφέλη, όπως μείωση κόστους και αύξηση πωλήσεων. Γενικά, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους οι ΜμΕ μπορούν να εκσυγχρονίσουν τις λειτουργικές και παραγωγικές τους διαδικασίες, να αναπτύξουν με ασφάλεια νέα ψηφιακά κανάλια διάθεσης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, να επωφεληθούν από τα νέα εργαλεία υβριδικής εργασίας και συνεργασίας και να αποκτήσουν τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας για τα δεδομένα και τις ψηφιακές τους λειτουργίες. Με άλλα λόγια να αξιοποιήσουν την τεχνολογία ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να δημιουργούν αξία για την οικονομία και θέσεις εργασίας. Για όλα τα παραπάνω, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί απλά επιλογή αλλά στρατηγική αναγκαιότητα για τις ΜμΕ. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σήμερα τεχνολογικές πλατφόρμες όπως cloud προσφέρουν σημαντικές λύσεις χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε ένα περιβάλλον ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων που συμπιέζουν την κερδοφορία.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των ΜμΕ στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ» και τι κάνει η Microsoft για να κινητοποιήσει τις δυνητικά ωφελούμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συνολικού ύψους €445 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει €180 εκατ. για ψηφιακά εργαλεία, €100 εκατ. για ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και €165 εκατ. για ψηφιακές συναλλαγές. Ειδικότερα, μέσα από τη δράση του προγράμματος "Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ", οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν τυποποιημένα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά. To ύψος των επιλέξιμων δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρίας. Η μέγιστη δαπάνη ανέρχεται στις είκοσι χιλιάδες ευρώ και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 90%, συνεπώς η μέγιστη επιδότηση είναι δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ.

Ως Microsoft κινηθήκαμε από νωρίς, πολύ πριν την έναρξη του Προγράμματος τον περασμένο Ιούνιο, για να ενημερώσουμε την αγορά για αυτή την ευκαιρία και να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των ΜμΕ στο Πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε τέσσερις μεγάλες ενημερωτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν και ενημερώθηκαν περισσότεροι από χίλους συνεργάτες μας, δημιουργήσαμε ενημερωτική ιστοσελίδα μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηστικές πληροφορίες τόσο για τη διαδικασία ένταξης όσο και για τα διαθέσιμα εργαλεία της Microsoft ενώ, σε συνεργασία με σημαντικούς μας πελάτες, υλοποιήσαμε διαφημιστικές και προωθητικές καμπάνιες για να αναδείξουμε αυτή την ευκαιρία. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους λόγους που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υστερούν ψηφιακά είναι και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης για τις ευκαιρίες και τα οφέλη της ψηφιοποίησης. Στο πλαίσιο λοιπόν και του Gr for Growth, της επενδυτικής μας πρωτοβουλίας που μεταξύ άλλων έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων επενδύσαμε πόρους στο να αναδείξουμε αυτή την ευκαιρία και να ενημερώσουμε τους δυνητικά ωφελούμενους. Και η προσπάθεια μας αυτή είχε αποτέλεσμα δεδομένου ότι μέχρι στιγμής 48.000 ΜμΕ έχουν κάνει αίτηση να πάρουν επιδότηση.

Ποιες τεχνολογικές πλατφόρμες της Microsoft θεωρούνται οι καταλληλότερες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Το Microsoft 365 for Business αποτελεί την πληρέστερη και ανταγωνιστικότερη λύση ειδικά σχεδιασμένη από τη Microsoft για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνδυάζει τις πλέον απαραίτητες υπηρεσίες για την καθημερινή λειτουργία της εταιρίας, όπως νόμιμη και πάντα ενημερωμένη στην τελευταία έκδοση σουίτα Office, email, αποθήκευση αρχείων στο cloud, πλατφόρμα τηλεργασίας & συνεργασίας (Microsoft Team), αυτοματοποίηση ροών εργασίας και πληθώρα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο cloud. Όλες αυτές οι υπηρεσίες πλαισιώνονται από πλήρη σουίτα υπηρεσιών ασφάλειας προκειμένου για την προστασία των εταιριών από κυβερνοεπιθέσεις. Το σύνολο των εργαλείων του Microsoft 365, παρέχεται μέσω ενός ενοποιημένου περιβάλλοντος, το οποίο καθιστά εύκολη τη διαχείρισή τους. Οι εταιρίες που υιοθετούν το Microsoft 365, αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, βελτιώνουν σημαντικά την αξιοπιστία των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικά τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό το οποίο οδηγεί σε μείωση της περιπλοκότητας και εν τέλει σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας και υποστήριξης.

Τέλος, με τη μετάβαση στο cloud, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες να απαλλαγούν από υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες σε εξοπλισμό και λειτουργιές δαπάνες συντήρησής αυτού, προκειμένου να επενδύσουν τους πόρους τους σε νέες τεχνολογίες, που θα βελτιώσουν την παραγωγή, την ικανοποίηση των πελατών τους και την κερδοφορία τους. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ψηφιακά εργαλεία για ΜμΕ» συνεχίζονται έως τις 31 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν μέσα στο Νοέμβριο με στόχο οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν έγκριση ν να μπορούν αν προχωρήσουν άμεσα σε αγορές ψηφιακών εργαλείων

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v