Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζάνας: Σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι η ελληνική οικονομία

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε φάση μακροχρόνιας αναπτυξιακής πορείας. Αιχμή του δόρατος οι επενδύσεις. Το ΧΑ καλείται να παίξει τον δικό του ρόλο.

Εξαιτίας της ύπαρξης μια σειράς αβεβαιοτήτων στο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει τιμολογήσει μέχρι σήμερα ούτε τους ελκυστικούς επενδυτικούς δείκτες των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ ούτε και τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών μέσα στο 2023.

Αυτά υποστηρίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή Δημήτρης Τζάνας, τονίζοντας πως ενώ η Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση του κύκλου, καθώς με μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις προσδοκίες για μια καλή τουριστική περίοδο, έχει τη δυνατότητα να κλείσει το ΑΕΠ του επόμενου έτους με θετικό πρόσημο.

Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης Τζάνας δηλώνει την αισιοδοξία του και για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον τόσο της εγχώριας οικονομίας όσο και του ΧΑ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Το φετινό διαγραφόμενο επίπεδο-ρεκόρ των εταιρικών αποτελεσμάτων μπορεί να έχει και συνέχεια μέσα στο 2023, με αιχμή του δόρατος τους ομίλους που σχετίζονται με τον ενεργειακό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται για τον εξωστρεφή χαρακτήρα τους.
  • Η ελληνική οικονομία μετά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια φάση μακροχρόνιας και σημαντικής ανάπτυξης -θυμίζοντας την εποχή 1950-1974, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς- που συνδέεται άμεσα με την πορεία των επενδύσεων και στην όλη αυτή διαδικασία, θα κληθεί και το Χρηματιστήριο της Αθήνας να παίξει τον δικό του ρόλο.
  • Χρειάζεται συστηματική δουλειά προκειμένου να προσελκυσθούν κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις στο ΧΑ, αλλά και για να προχωρήσει το dual listing (παράλληλη διαπραγμάτευση) ναυτιλιακών εταιρειών, πλην όμως για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι απαιτείται η δημιουργία ελκυστικού θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία. Χωρίς την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, οι σχετικές προσπάθειες των χρηματιστηριακών εταιρειών, της ΕΧΑΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των άλλων φορέων της αγοράς δεν είναι δυνατόν να στεφθούν από επιτυχία.


ΥΓ: Η συνέντευξη ελήφθη στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v