Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Μωραϊτάκης: Ζητούνται λύσεις στα δομικά προβλήματα του ΧΑ

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα ή η πιθανότατη λήψη επενδυτικής βαθμίδας δεν μπορούν από μόνα τους να «σηκώσουν» την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Συνέντευξη του προέδρου της Nuntius Χρηματιστηριακής.

Ο πρόεδρος της Nuntius Χρηματιστηριακής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης μιλώντας στο Euro2day.gr αναφέρεται στο θετικό απόηχο του 2022, καθώς το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπεραπέδωσε έντονα έναντι των διεθνών κεφαλαιαγορών, βασισμένο στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας κόντρα στην παγκόσμια κρίση, αλλά και στις ισχυρές επιδόσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες προχώρησαν παράλληλα και σε γενναίες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, με βάση τα πολύ ενισχυμένα φετινά κέρδη των περισσοτέρων blue chips, εύλογα αναμένεται το 2023 τα μερίσματα να είναι ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερα, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης μέσα στο 2023, οι προοπτικές της χρηματιστηριακής μας αγοράς θα αναβαθμιστούν περαιτέρω.

Παρόλα αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σοβαρά δομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει για να γυρίσει σελίδα, καθώς και δεν αρκούν μόνο τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η πολύ χαμηλή αξία των συναλλαγών, ο περιορισμένος αριθμός επενδυτικών επιλογών, τα μικρά free float πολλών εισηγμένων εταιρειών, οι τόσο λίγοι κωδικοί ιδιωτών πελατών και η περιορισμένη παρουσία θεσμικών επενδυτών χαρακτηρίζουν μια φτωχή αγορά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ελληνική κεφαλαιαγορά καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ανταπόκρισης στα κριτήρια ESG, αλλά και στο σκληρό ανταγωνισμό των πλατφορμών, μέσω των οποίων γίνονται πράξεις και σε ελληνικές μετοχές.

Υ.Γ.: Η συνέντευξη ελήφθη στα πλαίσια του 20ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v