Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκος Μπίστης: Εφικτό να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος το νήμα

Δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη, υπάρχει απλή αναλογική και ενισχυμένη. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε συγκρίνοντας την 4ετία του με τη δική μας, τώρα το ξανασκέφτεται. Ο Ν. Ανδρουλάκης να απαντήσει αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Νίκος Μπίστης: Εφικτό να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος το νήμα

«Η χαλαρή ψήφος στις 21 Μαΐου θα μας πάει στην ενισχυμένη του Ιουλίου», επισημαίνει ο Νίκος Μπίστης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Αν δεν σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση -και αυτό να είστε βέβαιοι ότι δεν θα γίνει με δική μας υπαιτιότητα-, θα πάμε στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής κι εκεί θα νικήσουμε», τονίζει, θέτοντας το δίλημμα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Απορρίπτει κάθε συζήτηση για ψήφο ανοχής («θέλουμε σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής») και καταλογίζει «αδιανόητες ανοησίες» στο ΚΚΕ για την προσωπική πολεμική του στον Α. Τσίπρα.

Από τη μέχρι τώρα προεκλογική εικόνα, θεωρείτε ρεαλιστικό τον στόχο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου;

Ναι. Και απολύτως εφικτό τον στόχο να κόψουμε πρώτοι το νήμα. Όλοι οι σοβαροί δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές -γιατί υπάρχουν και πολλοί σε διατεταγμένη υπηρεσία- αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκτιμάται στις μετρήσεις κατά 3% με 3,5%. Άκουγα προχθές μια αναλύτρια εταιρείας που αφού είπε τα γνωστά, ότι ανακάμπτει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι στάσιμος, κράτησε και μία πισινή, «πάρτε όμως υπόψη σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές αυξάνει τη συσπείρωσή του και τα ποσοστά του». Με την πλειοψηφία των αναποφάσιστων να γέρνουν προς εμάς, αυτό είναι παραπάνω από βέβαιο.

Όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις, πράγματι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν μπορούν, αριθμητικά, να σχηματίσουν κυβέρνηση ως «ηττημένοι». Το ίδιο όμως ισχύει και στην περίπτωση που το πρώτο και το τρίτο κόμμα υπολείπονται αρκετά του αθροίσματος 46-47%. Οπότε; Θολώνει ο στόχος της προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη;

Εμείς έχουμε μια σταθερή πρόταση εδώ και τρία χρόνια. Τότε την αγνοούσαν, γιατί νόμιζαν πως είναι απραγματοποίητη. Μην ξεχνάτε ότι τότε τα άλλα προοδευτικά κόμματα ήταν με το ενάμισι πόδι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Τώρα έχουν μείνει με το μισό. Σήμερα όλοι είναι υποχρεωμένοι από τη δυναμική των πραγμάτων να αναμετρηθούν με την πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο ένας την αποκαλεί τερατογένεση, ο άλλος πετάει την μπάλα έξω και επικεντρώνεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο τρίτος λέει ότι θα αυτοακρωτηριαστεί αν κάνει τον Τσίπρα πρωθυπουργό, ο τέταρτος ότι είναι πράξη προδοσίας η συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας με εμάς. Εμείς διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα θα τους κάνει σοφότερους. Όποιος αγνοήσει το βασικό, το κυρίαρχο αίτημα για αλλαγή, και επιτρέψει στον Μητσοτάκη να κάψει την απλή αναλογική, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη λαϊκή βούληση.

Είχατε υπολογίσει στην «ψήφο ανοχής» από μικρότερο κόμμα, αλλά τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Κουτσούμπας το απέκλεισαν κατηγορηματικά. Σας αιφνιδίασε η άρνησή τους; Δεν την είχατε υπολογίσει;

Δεν υπολογίζουμε σε ψήφο ανοχής. Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής. Πιστεύουμε και αποδεικνύεται από τις μετρήσεις ότι πρώτο και τρίτο κόμμα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εμείς και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή. Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε νίκη και πρωτιά, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η ήττα της ΝΔ και του Μητσοτάκη όσο και η δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Προφανώς όσο περισσότερα κόμματα τη στηρίξουν τόσο το καλύτερο. Αυτό θα το αποφασίσουν βλέποντας και το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν δεν σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση -και αυτό να είστε βέβαιοι ότι δεν θα γίνει με δική μας υπαιτιότητα-, θα πάμε στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Και εκεί θα νικήσουμε. Όμως επαναλαμβάνω, εμείς θέλουμε να τελειώνουμε με τις δυνατότητες που μας δίνει η κάλπη της απλής αναλογικής, ως πρώτο κόμμα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η διαρκής πρόσκλησή μας δεν απευθύνεται μόνο στις ηγεσίες των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης , απευθύνεται και στον κόσμο που τα παρακολουθεί. Αυτός ο κόσμος θέλει την ενότητα, την ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη. Αυτός ο κόσμος θα αιφνιδιάσει όσους ενεργούν ερήμην του.

Σας φοβίζει η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος;

Καθόλου. Γιατί η πιο αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που τελειώνει το καθεστώς της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, το καθεστώς Μητσοτάκη. Δηλαδή μόνο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η ψήφος στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν είναι χαλαρή ψήφος. Δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη. Υπάρχει η κάλπη της απλής αναλογικής και η κάλπη της ενισχυμένης. Η χαλαρή ψήφος στις 21 Μαΐου μάς πάει στην ενισχυμένη του Ιουλίου.

Πιστεύετε ότι η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αλλάξει; Ότι βάση εκκίνησης αποτελεί το 31,5% που πήρε το 2019; Δηλαδή, είναι ρεαλιστική η πρωτιά;

Η εικόνα αλλάζει μέρα με τη μέρα. Θυμηθείτε τις μετρήσεις πριν από μερικούς μήνες. Τώρα και οι λιγότερο «φιλικές» δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τη συνεχή άνοδο μας. Που όπως σας είπα, θα κορυφωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ποιο είναι το στοιχείο που θα πείσει τους αναποφάσιστους να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; Ο φόβος για τα επερχόμενα μετά την εμπειρία της τετραετίας; Η ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έμαθε από τα λάθη του» και δικαιούται δεύτερη ευκαιρία -αυτή τη φορά χωρίς μνημόνια και τρόικα;

Και τα δύο. Μαζί με ένα τρίτο, που στην αρχή το επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης αλλά τώρα τον βλέπω να το ξανασκέφτεται. Η σύγκριση. Γιατί παρά την ασφυκτική πίεση από τα μνημόνια και παρά την απειρία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δισ. στα ταμεία και κυρίως κράτησε την κοινωνία όρθια. Πέρα από τα παχιά λόγια, ο πολίτης βλέπει τι άφησε πίσω του το καθεστώς Μητσοτάκη. Μείωση του πραγματικού μέσου μισθού το 2022 κατά 7,4% όπως κατέγραψε ο υπεράνω υποψίας ΟΟΣΑ, ζόφο από τις γενικευμένες παρακολουθήσεις, οργή για το επιτελικό κράτος που κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας στα Τέμπη με τραγικά αποτελέσματα, οργή για την κατάρρευση του ΕΣΥ. Είναι μια κυβέρνηση που ανέστειλε λόγω εκλογών την ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα συμπλήρωνε την ιδιωτικοποίηση της ΔEΗ, την οποία πληρώνει κυριολεκτικά πανάκριβα το ελληνικό νοικοκυριό. Οποιος θέλει ξανά Μητσοτάκη, θα βρει και όλα αυτά μπροστά του. Οποιος θέλει αλλαγή, έχει μια επιλογή, τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.

Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμπίπτουν σε πάρα πολλά, βασικά, σημεία, κυρίως αυτά που αφορούν εργασία, κοινωνικό κράτος, πρώτη κατοικία, υγεία. Εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτά, είναι αδιαπραγμάτευτη για εσάς η πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα -εάν βεβαίως βγαίνουν οι αριθμοί για κυβερνητική συνεργασία;

Να πω καταρχάς ότι εμείς ούτε απεργαζόμαστε ούτε επιθυμούμε τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση είναι που παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης λέει ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, προσέξτε γιατί βγαίνει Τσίπρας. Το πρώτο στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Ανδρουλάκης είναι αν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τη ΝΔ, είτε αυτή έχει πρόεδρο τον Μητσοτάκη ή όποιον άλλο. Γιατί η ΝΔ έχει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ενώ ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλουν -κατά δήλωσή τους- ένα σοσιαλδημοκρατικό. Από μια απλή ανάγνωση των προγραμμάτων και με την κοινή λογική φαίνεται ότι έχουμε προγραμματική σύμπτωση κατά μεγάλο ποσοστό. Τα περί πρωθυπουργίας τρίτου δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Περιοριζόμαστε να πούμε ότι την απάντηση θα τη δώσει ο λαός με την ψήφο του. Τη Δευτέρα στις 22 Μαΐου το ζήτημα αυτό απλώς δεν θα υφίσταται.

Ένα σχόλιο για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας;

Μια απλή ανάγνωση των ονομάτων αρκεί. Η παράταξη των «αρίστων» που θα έφερνε ένα νέο ήθος στην πολιτική έβαλε επικεφαλής ένα τρολ του Διαδικτύου, με βασικό προσόν ότι αρίστευσε σε χυδαίες αναρτήσεις κατά του Τσίπρα και της οικογένειάς του. Είναι προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δείχνει πόσο σέβεται τον αντίπαλό του αλλά και πόσο αγνοεί το δικό του κόμμα. Ενδιαφέρεται για το παρεάκι του, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να βάλει επικεφαλής μια υβρίστρια. Εμείς αντιθέτως έχουμε επικεφαλής έναν αριστερό καθηγητή του Χάρβαρντ, που δίνει υπόσταση στην έννοια της αριστείας. Μιας αριστείας στην υπηρεσία των πολλών, με ήθος, γνώση και αγωνιστικότητα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει πυκνώσει τις επιθέσεις κατά του Τσίπρα. Σας ενοχλεί;

Νομίζω ότι πρωτίστως πρέπει να ενοχλεί τον κόσμο του ΚΚΕ. Και κυρίως γιατί δεν πρόκειται μόνο για πολιτική αντιπαράθεση αλλά για χυδαία υπονοούμενα για βίλα κ.λπ. Αυτά δηλαδή που μέχρι χτες έλεγαν οι φανατικοί δεξιοί. Αλλά όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, αριστερά της Αριστεράς είναι η Δεξιά. Έφτασαν να πουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα. Κάτι φοβούνται προφανώς, που όμως δεν θα το αποφύγουν με αυτές τις αδιανόητες ανοησίες. Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό τους δρόμο. Δεν θα λοξοδρομήσουμε από τον δρόμο της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v