Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολ. Κεφαλογιάννη: Εξαιρετικά επιζήμιες τυχόν αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης

Κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντικούς πόρους από την ανακατανομή πόρων που ζητά η αντιπολίτευση, τονίζει η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ. «Αναπτυξιακό άλμα με συνέχιση της πολιτικής μας».

Ολ. Κεφαλογιάννη: Εξαιρετικά επιζήμιες τυχόν αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα αναπτυξιακό άλμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μίας συγκεκριμένης πολιτικής που συνοψίζεται σε σύγχρονη φορολογική πολιτική, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και εκσυγχρονισμό του κράτους». Αυτό σημειώνει η υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr.

Τονίζει ότι ζητούμενο για το κόμμα της είναι η «ανάπτυξη για όλους και η σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωζώνης σε εισόδημα και σε βιοτικό επίπεδο».

Σχολιάζοντας την ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που ζητά η αντιπολίτευση, η κυρία Κεφαλογιάννη επισημαίνει ότι «οι όποιες αλλαγές μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επιζήμιες για τη χώρα μας, καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντικούς πόρους».

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, υπογραμμίζει πως «χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και στόχευση σε μία τουριστική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα» και προσθέτει ότι «δεν βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο των μεγάλων ρεκόρ. Είμαστε στην εποχή του μέτρου και της ισορροπίας».

Για το διακύβευμα των εκλογών, αναφέρει ότι «και για την επόμενη τετραετία το ζητούμενο, η εθνική αναγκαιότητα, είναι η συνέπεια, η σταθερότητα αλλά και τα νέα πιο τολμηρά βήματα προς τα εμπρός».

Την περίοδο 2012-2015 διατελέσατε υπουργός κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων. Γιατί σήμερα θεωρείτε μονόδρομο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και αποκλείετε μια αντίστοιχη κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον χρειαστεί μετά τις 25 Ιουνίου για να μην πάμε σε νέες κάλπες;

Οι συνθήκες της περιόδου 2012-2015, μέσα σε μια σφοδρή οικονομική κρίση, ήταν πολύ διαφορετικές. Οι καιροί επέβαλαν τότε ευρύτερες συνεργασίες, με σκοπό τη διάσωση της χώρας και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η οποία, όπως θα θυμόσαστε, δοκιμάστηκε σοβαρά. Σήμερα, η Ελλάδα έχει πάνω από όλα ανάγκη ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις και σταθερότητα. Αυτό σημαίνει κυβερνήσεις που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες πολύπλοκες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα αναπτυξιακό άλμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μιας συγκεκριμένης πολιτικής που συνοψίζεται σε σύγχρονη φορολογική πολιτική, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και εκσυγχρονισμό του κράτους, ώστε να καταστεί πραγματικός αρωγός του πολίτη.

Όσον αφορά την οικονομία, η Νέα Δημοκρατία εστιάζει στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ και δίκαιη διανομή του πλεονάσματος». Πώς μπορεί να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο;

Ανάπτυξη για όλους και σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωζώνης σε εισόδημα και σε βιοτικό επίπεδο είναι το ζητούμενο με βάση το οποίο καταρτίστηκε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα με περισσότερες επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία θα συνοδευτεί με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους είναι ένας στόχος εφικτός και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει μία νέα εποχή προόδου και ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς παρεκκλίσεις η αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, των εθνικών πόρων και βεβαίως των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την εμπειρία σας από τη θητεία σας στο υπουργείο Τουρισμού, πώς κρίνετε την πορεία του συγκεκριμένου κλάδου τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ; Τι επιπλέον θα μπορούσε -κατά τη γνώμη σας- να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του;

Την περίοδο 2012-2014 καταφέραμε να βάλουμε της Ελλάδα στον χάρτη των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, με πολιτικές που στόχευαν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και με στρατηγικές προβολής που εισήγαγαν ένα νέο αφήγημα για τη χώρα μας. Υπήρξε τότε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο και φυσικά μία πίστη στις δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού. Στη χώρα μας υπάρχει αξιόλογο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, μία ξεχωριστή κουλτούρα φιλοξενίας, αλλά και μία δυναμική επιχειρηματική κοινότητα, στην οποία δώσαμε τα εργαλεία και τις ευκαιρίες να αναπτυχθεί. Την τελευταία δύσκολη τετραετία, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δούλεψαν εντατικά και πρωτοστάτησαν στην επανεκκίνηση του τουρισμού σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Σταθήκαμε όρθιοι στην πιο μεγάλη κρίση που μπορούσε να φανταστεί ο παγκόσμιος τουρισμός. Το 2020 και το 2021 στηρίξαμε τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, ολόκληρη την κοινωνία, για να σταθεί στα πόδια της.

Με αυτές τις κινήσεις καταφέραμε το 2022 να έχουμε μια εξαιρετική χρονιά και να ελπίζουμε σε μια ακόμα καλύτερη για το 2023. Οι προκλήσεις όμως είναι μπροστά μας. Η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και στόχευση σε μία τουριστική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα, με σεβασμό και μέριμνα για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Δεν βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο των μεγάλων ρεκόρ. Είμαστε στην εποχή του μέτρου και της ισορροπίας. Όλα θα πρέπει να εντάσσονται σε μία συνεκτική στρατηγική, πολλαπλών επιπέδων, που στη βάση της είναι η αειφορία. Αυτή θα πρέπει να είναι η μέριμνά μας για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για την ανακατανομή των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια η άποψή σας;

Νομίζω ότι η κουβέντα αυτή εντάσσεται σε μία στείρα ρητορική λαϊκισμού, στην οποία ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται συστηματικά. Κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία ότι ευνοεί δήθεν το «μεγάλο κεφάλαιο», τη στιγμή που με εφαλτήριο τους πόρους του ΤΑΑ θα επενδυθούν στον χώρο της υγείας 1,5 δισ. ευρώ, θα εκσυγχρονιστούν δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας, θα χρηματοδοτηθούν χώροι φροντίδας βρεφών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα ενισχυθεί η ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση κατοικιών, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Για την εξασφάλιση και αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών έχει γίνει συγκεκριμένος και επίπονος σχεδιασμός, που δεν επιτρέπει μεγάλες αλλαγές. Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, προθεσμίες, απαιτείται σημαντική διοικητική εργασία. Οι όποιες αλλαγές μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επιζήμιες για τη χώρα μας, καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντικούς πόρους.

Γιατί τελικά οι πολίτες να ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου τη Νέα Δημοκρατία;

Στις 21 Μαΐου οι πολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι εγκρίνουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και επιβράβευσαν την προσπάθεια της περασμένης τετραετίας. Συνεκτίμησαν τη συνέπεια δεσμεύσεων και πράξεων, τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής μας σε τομείς όπως η οικονομία, η εθνική ασφάλεια, τη σοβαρότητα και τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων κρίσεων με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι αυτά τα τέσσερα χρόνια. Νομίζω ότι και για την επόμενη τετραετία το ζητούμενο, η εθνική αναγκαιότητα, είναι η συνέπεια, η σταθερότητα αλλά και τα νέα πιο τολμηρά βήματα προς τα εμπρός. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η πολιτική δύναμη που μπορεί να τα εγγυηθεί είναι η ΝΔ. Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε για την υγεία, την οικονομία, τη λειτουργία του κράτους, για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, δίνουν προοπτική για μία Ελλάδα που στο τέλος της ερχόμενης τετραετίας θα έχει συγκλίνει σημαντικά με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Από το 2007 μέχρι σήμερα εκπροσωπείτε τους πολίτες -αρχικά του Ρεθύμνου και στη συνέχεια της Α' Αθήνας- στη Βουλή. Οι προσωπικοί σας στόχοι ποιοι είναι από εδώ και πέρα;

Από την είσοδό μου στην πολιτική, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η προσφορά στο κοινό καλό, η αφοσίωση στην πατρίδα, η πίστη σε αξίες και ιδανικά που μας καθορίζουν και μας οδηγούν. Η εμπιστοσύνη των πολιτών αποτελεί για εμάς τους πολιτικούς την υπέρτατη ανταμοιβή, τη μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσουμε τον δρόμο της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v