Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Μπαλούμης (Lavipharm): Συζητάμε για εξαγορές νέων φαρμάκων

Τους φιλόδοξους στόχους της εισηγμένης για απόκτηση νέων φαρμάκων και αύξηση των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές αναλύει ο CFO Βασίλης Μπαλούμης. Το εγχείρημα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Β. Μπαλούμης (Lavipharm): Συζητάμε για εξαγορές νέων φαρμάκων

Την εκτίμησή του ότι η Lavipharm θα καταφέρει να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για την περίοδο 2023-2025 εκφράζει στο Euro2day.gr ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης εταιρείας Βασίλης Μπαλούμης, αναφερόμενος παράλληλα και στον στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας, που είναι οι διεθνείς πωλήσεις.

Ο Βασίλης Μπαλούμης θεωρεί την εταιρεία πρωταγωνιστή στη διαδερμική τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα της αποφέρει σημαντικά οφέλη η δραστηριοποίησή της στη διανομή φαρμακευτικής κάνναβης σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς της Tikun. «Η φαρμακευτική κάνναβη θα είναι μια μεγάλη αγορά με πολύ ισχυρή δυναμική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο οικονομικός διευθυντής της Laνipharm επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει βήματα για την εξαγορά και άλλων φαρμάκων, με στόχο την πρόσκτηση νέων προϊόντων που θα μεταμορφώσουν την εταιρεία, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η εταιρεία διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, χωρίς η αύξηση των επιτοκίων να αποτελεί εμπόδιο.

Κύριε Μπαλούμη, ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Laνipharm. Πώς τα σχολιάζετε και πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθούν οι φετινές οικονομικές επιδόσεις ολόκληρου του έτους σε σχέση με τις προβλέψεις που είχατε κάνει πέρυσι, πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

To Α’ Εξάμηνο για τη Laνipharm ήταν εξαιρετικό, καθώς ξεπεράσαμε ήδη τα EBITDA ολόκληρου του 2022. Οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν μια εντυπωσιακή αύξηση 34%, ενώ μετά την αφαίρεση των rebates και clawback, ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 39%. Στο συνολικό καλό performance, αξίζει να δούμε ότι οι διεθνείς πωλήσεις μας, ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξής μας, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100%. Όπως γνωρίζετε, οι πωλήσεις αυτές δεν επιβαρύνονται με rebate και clawback, εισφέροντας στον κύκλο εργασιών μας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι από την πορεία των οικονομικών μας αποτελεσμάτων. Πιστεύουμε-εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για τις ετήσιες πωλήσεις προ clawback και rebates το 2023 και θα κινηθούμε σε διψήφιο ποσοστό υπεραπόδοσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κερδοφορία μας και τα EBITDA.

Δύο από τους προσδοκώμενους καταλύτες για την ανάπτυξη της Laνipharm από το 2024 και μετά είναι η είσοδος στη φαρμακευτική κάνναβη και η εκμετάλλευση του Catapresan (κλονιδίνη). Σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή την περίοδο τα συγκεκριμένα projects;

Το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης, το τρίτο μας patch που κυκλοφορεί προς το παρόν μόνο στην Ιταλία, στο Α' εξάμηνο του 2023 καταγράφει πωλήσεις περί τα 3,3 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την προώθηση του φαρμάκου στην ιταλική αγορά με εξειδικευμένη ομάδα, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη για την είσοδό του σε άλλες επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για την παραγωγή του στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Laνipharm στην Παιανία, γεγονός που αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος του. Θέλω να σημειώσω ότι η Laνipharm με την εξαγορά αυτού του προϊόντος είναι μία από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν στην κατοχή τους τρία διαδερμικά συστήματα, τα οποία παράγουν και διαθέτουν διεθνώς. Στόχος μας είναι να είμαστε από τους πρωταγωνιστές στη διαδερμική τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων παγκοσμίως και βαδίζουμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και τη διάθεσή τους στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η αγορά είναι πολύ μεγάλη με ισχυρή δυναμική, όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη σε χώρες του εξωτερικού, όπως ΗΠΑ, Καναδάς κ.λπ. Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, καταδεικνύοντας τις διαρκείς και ακάλυπτες ανάγκες της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των ασθενών. Επιπλέον, σε χώρες όπως το Ισραήλ, με μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, η χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης σημειώνει διαρκή αύξηση, φτάνοντας σε εντυπωσιακά επίπεδα. Στη χώρα μας, η Laνipharm είναι μια από τις δύο εταιρείες που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Tikun Europe για την κυκλοφορία προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσιο της Tikun στην Κόρινθο. Ήδη σε συνεργασία με την Tikun, η Laνipharm ξεκίνησε με επιτυχία από τις αρχές της χρονιάς τη διάθεση προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD), τα οποία δεν απαιτούν ιατρική συνταγή. Tα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης είναι σε διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, ενώ η ανταπόκριση από την ιατρική κοινότητα είναι ήδη πολύ θετική με έντονο ενδιαφέρον.

Πόσο κοντά βρίσκεται η εταιρεία στη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας «τύπου Catapresan», δηλαδή μέσα από την εξαγορά αδειών νέων φαρμάκων;

Δεν σταματούμε ποτέ να αναζητούμε και να αξιολογούμε επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο του φαρμάκου. Με στόχο την ταχύτερη εκτέλεση του επιχειρηματικού μας πλάνου, κοιτάζουμε επενδύσεις που θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις. Ήδη αυτή την περίοδο εξετάζουμε εξαγορές φαρμάκων, που ισχυροποιούν περαιτέρω τις θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες στρατηγικά έχουμε επιλέξει να δραστηριοποιούμαστε. Τα συγκεκριμένα φάρμακα αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στα EBITDA όσο και στις πωλήσεις. Κρατήστε λοιπόν ότι υπάρχουν projects όπου έχουν γίνει βήματα και μόλις ολοκληρωθούν, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι στο pipeline μας υπάρχουν ήδη προϊόντα σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης που θα μεταμορφώσουν τη Laνipharm. Τα νέα αυτά προϊόντα αφορούν είτε επέκταση μιας κατηγορίας είτε εξέλιξη υφιστάμενων, κυρίως στην αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας, καθιστώντας μας ακόμα πιο ανταγωνιστικούς.

Εμποδίζει το αυξημένο κόστος του χρήματος την υλοποίηση νέων επενδύσεων; Είναι πλέον σε θέση η Laνipharm να κάνει χρήση ευεργετικών κινήτρων, όπως π.χ. επενδύσεις με παράλληλη μείωση του clawback, ή άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Όχι, το αυξημένο κόστος του χρήματος δεν μας εμποδίζει στην υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος, καθώς δεν θα υλοποιηθεί μέσω δανεισμού αλλά από τα κεφάλαια που έχουν ήδη αντληθεί από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, λόγω ακριβώς της ΑΜΚ, διαθέτουμε σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία τοποθετούμε, με αποτέλεσμα να έχουμε καταφέρει να αντισταθμίσουμε σε σημαντικό βαθμό την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους στις λειτουργικές μας δραστηριότητες. Όσον αφορά τα επενδυτικά προγράμματα, λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου, η Laνipharm, με αρνητική καθαρή θέση μέχρι το 2022, δεν είχε τη δυνατότητα μείωσης του clawback μέσω επενδύσεων για την περίοδο 2022-2023. Μετά την ΑΜΚ, αυτό το εμπόδιο δεν υφίσταται. Ωστόσο αναμένουμε την εξαγγελία νέου προγράμματος για τα έτη 2024 και μετά, όπου επιθυμούμε να υποβάλλουμε σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Tο stock option plan που έχει εγκρίνει η Laνipharm έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη EBITDA 16 εκατ. το 2025 και 20 εκατ. ευρώ το 2026, όταν η αντίστοιχη επίδοση του 2022 ήταν μόλις 5,54 εκατ. ευρώ. Είναι ρεαλιστικός ένας τόσο φιλόδοξος στόχος;

Όπως προανέφερα, οι επιχειρηματικοί μας στόχοι μέχρι το 2026 έχουν ήδη γνωστοποιηθεί μέσω του Ενημερωτικού Δελτίου που δημοσιεύσαμε στο πλαίσιο της πρόσφατης ΑΜΚ. Οι στόχοι αυτοί τέθηκαν με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, μελέτη και πλάνο, ώστε να είναι εφικτοί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, τις τάσεις της αγοράς, το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και, αν μου επιτρέπετε και το ταλέντο που διαθέτουμε. Με λίγα λόγια, εμείς τους θέσαμε, εμείς είμαστε εδώ για να τους πετύχουμε. Τα EBITDA που αναφέρατε προϋποθέτουν την επίτευξη του στόχου των πωλήσεων, όπως αυτός έχει παρουσιαστεί και διεξοδικά αναλυθεί στο εν λόγω δελτίο. Κι αν θέλετε να το πάω κι ένα βήμα παραπέρα, ας μην ξεχνάμε ότι το stock option plan αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τα στελέχη, προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τους πιστεύουμε κι αυτοί που, όχι μόνον θέλουμε να τους κατακτήσουμε, αλλά να τους ξεπεράσουμε. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι ακριβώς δεσμευτήκαμε στο επενδυτικό κοινό, στους μετόχους μας και σε όλους τους stakeholders στη Laνipharm.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v