Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στρατηγικά οφέλη από το deal με τη Dufry

Για συμφωνία με πολλά οφέλη για τη Folli Follie και την οικονομία κάνει λόγο ο ιδρυτής του ομίλου, Δ. Κουτσολιούτσος, αναφερόμενος στο deal με την Dufry. Όχι σε μεταφορά έδρας. Οι συνέργειες και οι νέες κινήσεις.

Τα στρατηγικά οφέλη από το deal με τη Dufry
Για συμφωνία με πολλά οφέλη -τόσο για τον όμιλο Folli Follie όσο και για την εγχώρια οικονομία- κάνει λόγο ο ιδρυτής κι αντιπρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αναφερόμενος στην πώληση του 51% της πρώην ΚΑΕ στην ελβετική Dufry.

Υπογραμμίζει πως η συμφωνία αποτελεί μία από τις ελάχιστες άμεσες ξένες επενδύσεις της τελευταίας περιόδου, ενώ εκτιμά ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συνεργασία με την Dufry θα είναι σημαντικές τόσο για την ΚΑΕ όσο και για τη Folli Follie. Παραδέχεται ότι η ελάφρυνση στον δανεισμό που επετεύχθη μέσω της πώλησης αποτελεί σημαντική παράμετρο, προσθέτοντας ότι έτσι ο όμιλος απελευθερώνεται να προχωρήσει σε νέες κινήσεις.

Επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, με τη συνεργασία και των διεθνών παικτών, με τους οποίους ο όμιλος έχει συνδεθεί. Επίσης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, ακόμη και αν η πλειονότητα των δραστηριοτήτων της πραγματοποιείται εκτός συνόρων.


Ερ.: Ήταν η πώληση του 51% των ΚΑΕ στην ελβετική Dufry ένα deal ανάγκης;

Απ.: Μόνον επενδυτικοί και στρατηγικοί λόγοι μας οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή. Όλοι επισημαίνουν ότι πουλήσαμε το 51% της πρώην ΚΑΕ και μειώσαμε δραστικά τον καθαρό δανεισμό μας. Φυσικά, αυτό ήταν το άμεσα ορατό και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της συμφωνίας.

Απελευθερώσαμε τον όμιλο από το μεγάλο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού του -που άγγιζε πλέον τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο για τόκους- και δημιουργήσαμε θετικές ταμειακές ροές.

Σκεφτείτε ότι όταν ξεκίνησε ο κύκλος των εξαγορών (ΚΑΕ, Links of London, Elmec) τα επιτόκια δανεισμού για τη Folli Follie ήταν 0,90% + euribor και η εξυπηρέτηση του δανεισμού άνετη. Σήμερα με το ισχύον περιβάλλον, οι πιστωτικοί τόκοι ενοχλούν τις ταμειακές ροές ενός ομίλου που θέλει να αναπτύσσεται. Τα δε επιτόκια αναχρηματοδότησης υφιστάμενου δανεισμού έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.


Κάποιοι θα έλεγαν ωστόσο ότι πουλήσατε ένα «φιλέτο», μια δραστηριότητα η οποία εμφανίζει ανθεκτικότητα στην κρίση αλλά και υψηλά περιθώρια κέρδους.

Σκεφτείτε το γεγονός ότι πουλώντας το 51% των ΚΑΕ εξοφλήσαμε στην ουσία το σύνολο του κόστους των προηγούμενων εξαγορών μας. Είναι σαν να προσαρτήσαμε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες τζάμπα.

Επιπλέον, δείτε πότε γίνεται αυτή η κίνηση. Τη στιγμή όπου οι αποτιμήσεις των ελληνικών αξιών καταρρέουν και το περιβάλλον δεν ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων. Εμείς επιτύχαμε να φέρουμε μία ακόμη άμεση ξένη επένδυση -μετά την προηγούμενη τοποθέτηση της Fosun- σε μια εποχή όπου το λεγόμενο «ρίσκο χώρας» απομακρύνει τους επενδυτές- και παράλληλα διατηρούμε ισχυρή παρουσία στα ΚΑΕ. Υπογραμμίζω ότι η Dufry εξαγοράζει συνήθως το 100% των στόχων της, ενώ στην Ελλάδα επέλεξε να αποκτήσει το 51%, καθιστώντας μας στην ουσία συνεταίρους.


Ποια θα είναι η εμπλοκή του ομίλου Folli Follie στην αποσχισθείσα ΚΑΕ;

Διατηρούμε το 49% της ΚΑΕ, ποσοστό σχεδόν ισοδύναμο με το 51% της Dufry. Mας ενδιαφέρει η εταιρεία να αναπτυχθεί, ώστε η συμμετοχή μας να αυξάνει την αξία της. Το σημερινό management θα συνεχίσει να εργάζεται και με τη βοήθεια της Dufry θα κάνουμε και μερικά παραπάνω πράγματα που δεν θα μπορούσαμε ως τοπικός παίκτης να υλοποιήσουμε.

΄Εχουμε δε εξασφαλίσει ότι εντός της τετραετίας θα έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε το 49% σε εύλογη αξία, η οποία θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη σημερινή. ΄Εχουμε δηλαδή την πιθανότητα να λάβουμε πίσω ποσό που δεν θα κερδίζαμε μέσα σε 4 χρόνια από όποια άλλη επένδυση κι αν κάναμε.


Τι προβλέπετε για την ανάπτυξη των ΚΑΕ στο μέλλον;

Υπάρχει ένα πενταετές επικαιροποιημένο και επιβεβαιωμένο business plan από την Deloitte, το οποίο κατατέθηκε και στις τράπεζες. Είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο τεχνογνωσίας η Dufry θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ΚΑΕ, τα οποία θα έχουν πλέον πρόσβαση σε καλύτερες και φθηνότερες προμήθειες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέργειες 10 εκατ. ευρώ στο επόμενο 18μηνο. Εκτιμώ ωστόσο ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερα τα οφέλη και για τους δύο μετόχους σε βάθος χρόνου. Τα ΚΑΕ θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την Dufry στην Ανατ. Μεσόγειο, περιοχή εξαιρετικής τουριστικής σημασίας, με τεράστιες προοπτικές.

Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν στα ΚΑΕ. Αφορούν και τη μητρική Folli Follie. Έχουμε δημιουργήσει άριστες σχέσεις τόσο με την Advent, το επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχει την Dufry, όσο και με τη διοίκηση της ίδιας της Dufry. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες επέκτασης της Folli Follie μέσω του διεθνούς δικτύου της Dufry (διαθέτει 1.200 καταστήματα σε 44 χώρες).

Είναι πολύ καλά τοποθετημένη στη Λατινική Αμερική και σε άλλες περιοχές. Ήδη πιλοτικά θα δημιουργήσουμε σε επιλεγμένα duty free, όπως της Μόσχας και του Ρίο, που ελέγχονται από τον ελβετικό όμιλο, καταστήματα με το νέο αισθητικό concept της Folli Follie. Αν αυτή η συνεργασία εξελιχθεί, θα εισαγάγει τη Folli Follie πολύ γρήγορα σε αγορές όπου σήμερα δεν έχει παρουσία.


Η διεθνοποίηση του ομίλου είναι πάγια προτεραιότητα. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θα εξετάζατε την πιθανότητα μεταφοράς και της έδρας του ομίλου, όπως έπραξαν άλλοι εγχώριοι και εξωστρεφείς όμιλοι;

Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση. Το εννοώ και το έχω αποδείξει ότι πιστεύω στην Ελλάδα και στις εγχώριες δυνατότητες. Και holding να γίνουμε, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε την έδρα μας. Υποστηρίζουμε ακόμη και διαφημιστικά τη χώρα, μέσα από τις καμπάνιες μας, και διατηρούμε την ταυτότητα της ελληνικής εταιρείας, όπου κι αν επεκτεινόμαστε. Πιστεύω δε ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, π.χ. στον τομέα του τουρισμού, τα οποία και θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε.


Οι επαφές σας με τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια σε τι μπορούν να αποδώσουν;

Οι συνεργασίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αξία στον όμιλο. Εκτός από την Advent, υπενθυμίζω τη στρατηγική συμμετοχή της Fosun στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου και τη συνεργασία με την οικογένεια Κοτς για τη συνεκμετάλλευση μαρινών.

Όλοι αυτοί θέλουν να κάνουν κι άλλες δουλειές στην Ελλάδα, ενδιαφέρονται για τουριστικές επενδύσεις, έχουν διαθέσιμα κεφάλαια και εκτιμώ ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες στο μέλλον, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί για την εγχώρια οικονομία. Μπορούμε λοιπόν να παίξουμε τον ρόλο συνεταίρου στις πιθανές επενδύσεις τους. Επιπλέον, στο μετοχικό μας κεφάλαιο έχουμε πλέον και την Τράπεζα Πειραιώς (μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ), και αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για έναν όμιλο που έχει στόχους επέκτασης.


Προς το παρόν, ο όμιλος διαχειρίζεται τόσο το δίκτυο της μητρικής Folli Follie και της Links of London όσο και τη δραστηριότητα στον κλάδο της ένδυσης και των πολυκαταστημάτων. Ποιες είναι οι προοπτικές τους στο άμεσο μέλλον;

Η εγχώρια δραστηριότητα μπορεί να υποφέρει λόγω κρίσης, αλλά σκεφτείτε τι έχει συμβεί στην υπόλοιπη αγορά. Νομίζω ότι θα αποτελέσουμε την επόμενη μέρα τον κορυφαίο όμιλο στην ένδυση και στα συναφή είδη.

Συγκεντρώνουμε μερίδια αγοράς, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόστος, καθώς πλέον οι αξιόπιστοι εισαγωγείς σπανίζουν. Εκτιμώ επίσης ότι η θέση μας στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία θα βελτιωθεί σταδιακά όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες στις τοπικές οικονομίες.

Όσο για τη Folli Follie, συνεχίζει την προσπάθειά της να γίνει παγκόσμια μάρκα. Η Κίνα αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά μας και στο τέλος του 2012 θα διαθέτουμε δίκτυο 175 καταστημάτων, από 125 πέρυσι.

Επεκτεινόμαστε ωστόσο και σε άλλες κατευθύνσεις. Έχουμε σημαντική διείσδυση στη Μέση Ανατολή μέσω αντιπροσώπων, ενώ προωθούμε συμφωνίες δημιουργίας νέων shop in a shop στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχουμε 5 σημεία και 2 αυτόνομα καταστήματα. Πρόκειται σύντομα να δημιουργήσουνε 3 νέα καταστήματα στον Καναδά, ενώ διεισδύουμε σταδιακά και στη Λατινική Αμερική.

Πέρα από την πιλοτική συνεργασία με την Dufry για τη δημιουργία σημείων εντός των duty free, ήδη έχουμε ανοίξει 2 καταστήματα στην Καραϊβική και προετοιμάζουμε το άνοιγμα τριών shop in a shop σε μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στο Μεξικό έως το τέλος του 2012.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v