Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν υπάρχει ηγεσία χωρίς επιρροή!

Για να κάνει ένας ηγέτης τη δουλειά του πρέπει να μπορεί να ασκεί επιρροή, όταν πρέπει και σε όλα τα επίπεδα. «Κλειδί» η εμπιστοσύνη.

Δεν υπάρχει ηγεσία χωρίς επιρροή!

Πως μπορεί ένας ηγέτης να έχει επιρροή και με ποιους τρόπους αυτή η τελευταία αποκτάται; Κατά την άποψη του ειδικού σε θέματα ηγεσίας John C. Maxwell, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του χαρακτήρα και της επιρροής που μπορεί να ασκήσει ένα πρόσωπο.

Επειδή δε η αληθινή ηγεσία απαιτεί τη συμμετοχή άλλων ανθρώπων, ο ηγέτης πέρα από την επιρροή πρέπει να εμπνέει και εμπιστοσύνη.

Από αυτή την οπτική γωνία λοιπόν όπως έλεγε ο Daw Reiland, αντιπρόεδρος της εταιρίας Infoy, ειδική σε θέματα ανάπτυξης της ηγεσίας, επιρροή πριν απ’ όλα σημαίνει ο ηγέτης να ενδιαφέρεται πιο πολύ για τους άλλους, ώστε να νιώθουν καλά για τον εαυτό τους. Αν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να ανταποδώσουν το θετικό συναίσθημα και στον ηγέτη τους.

Κατά τα άλλα, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται σε ένα κλασικό βιβλίο για τους ηγέτες (Leaders: Strategies for Taking Charge, των Warren Bennis και Burn Nanus): «….Υπάρχει μια βαθιά διαφορά ανάμεσα στη διοίκηση και την ηγεσία αλλά και οι δύο είναι σημαντικές. Το να διοικεί κάποιος σημαίνει ότι επιτυγχάνει και έχει την ευθύνη.

Ωστόσο το να ηγείται κάποιος σημαίνει ότι έχει τη δύναμη να επηρεάζει, να κατευθύνει τα άτομα και να πετυχαίνει τους στόχους του. Γι’ αυτό ίσως δεν μπορεί κάποιος να λογίζεται επιτυχημένος ηγέτης αν δεν έχει την ικανότητα να επηρεάζει…»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v