Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι σας

Ο οδηγός της επιτυχίας περνά μέσα από τον σωστό τρόπο να θέτει κανείς στόχους. Και κυρίως από το πώς τους διατυπώνει και πώς τους υλοποιεί σε κάθε φάση. Ακολουθούν τα βασικά tips της ανάληψης δράσης.

Πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι σας
  • Του S.J. Ditzler*

Όταν περνάτε από τα ευχολόγια και το κλαψούρισμα στη χάραξη ισχυρών στόχων που υπαγορεύονται από αξίες, κινείστε προς μια περισσότερο θετική και παραγωγική ζωή. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η διάψευση των ελπίδων, ο φόβος, η αγωνία, το στρες, ο θυμός και η κατάθλιψη προσβάλλουν όσους δεν έχουν κατεύθυνση και επομένως δεν έχουν εστιακό σημείο ούτε ελπίδα. Η χάραξη στόχων μάς μεταφέρει από την περιοχή των απίθανων ονείρων και της στήριξης στην τυφλή τύχη, στα αποτελέσματα και στις σχέσεις που επιθυμούμε. Όταν ζείτε τη ζωή σας με τη στάση "Ας περιμένω να δω τι θα γίνει", σπαταλάτε τις δυνάμεις σας.

Οι ισχυροί στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Είναι διατυπωμένοι με λέξεις που σας προσφέρουν σαφή και συνοπτική εικόνα του τι θέλετε να πετύχετε. Διαβάζοντας το στόχο, καταλαβαίνετε ακριβώς τι επιδιώκετε. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόχος σας, τόσο πιο γρήγορα θα βλέπετε τι πρέπει να κάνετε και θα μπορείτε να βρίσκετε τους πόρους για να το πετυχαίνετε.

Οι ισχυροί στόχοι πρέπει επίσης να είναι μετρήσιμοι. Πόσα και πότε θέλετε να πετύχετε; Εκφράζετε ποσοτικά κάθε στόχο, έτσι ώστε στο τέλος του χρόνου να μην έχετε καμιά αμφιβολία αν νικήσατε ή χάσατε και πόσο πλησιάσατε στο στόχο. Αν θέλετε αύξηση, πόσο τοις εκατό θέλετε να είναι;

Πάρα πολλοί πετυχημένοι εξακολουθούν να δουλεύουν το ίδιο σκληρά όπως όταν ήταν εικοσιπεντάρηδες γεμάτοι ελπίδες και πληρώνουν βαρύ τίμημα. Δε σταματούν ούτε στιγμή για να απολαύσουν την επιβράβευση της επιτυχίας τους. Δεν καταλαβαίνουν πότε μπορούν να χαλαρώσουν, επειδή δεν είναι βέβαιοι αν έχουν πετύχει το στόχο τους να γίνουν πλούσιοι ή ό,τι άλλο επιθυμούσαν. Ποτέ δεν κάθισαν να απαντήσουν στην ερώτηση "Πόσα μου είναι αρκετά;".

Οι ισχυροί στόχοι πρέπει επίσης να είναι ενταγμένοι σ' ένα χρονικό πλαίσιο. Εφόσον βάζετε στόχους για τον επόμενο χρόνο της ζωής σας, η δέσμευσή σας ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Περιορίζοντας το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας για να πετύχετε το στόχο σας, αυξάνετε την ικανότητα συγκέντρωσης. Οι στόχοι χωρίς προθεσμία δεν έχουν νόημα, όπως δε θα είχε νόημα αν παίζαμε ποδόσφαιρο χωρίς να έχουμε κανονίσει πότε θα λήξει ο αγώνας.

Από τη στιγμή όμως που έχετε θέσει τους ετήσιους στόχους σας, καλό είναι να βάλετε και προθεσμίες σε "ορόσημα" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Για παράδειγμα, όταν δεσμευτείτε σε μια προθεσμία για την επίτευξη ενός στόχου, αυξάνετε την ορμή και τη βεβαιότητά σας. Έχετε μπει στο δρόμο σας και έχετε αποχαιρετήσει κάθε αναβλητικότητα. Και όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να πετύχετε το στόχο σας, επομένως τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας σας.

Οι ισχυροί στόχοι αρχίζουν με εμφατικά, δηλωτικά ρήματα. Σημαδεύουν την έναρξη του στόχου σας, που είναι μια απλή και πλήρης πρόταση που δηλώνει καθαρά το αποτέλεσμα που θέλετε. Τα ρήματα ξεκαθαρίζουν τι πρέπει να γίνει, απευθύνουν σάλπισμα για δράση και περιγράφουν σαφώς τι θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα: Να δώσω, να κερδίσω, να συμμετάσχω, να γυμναστώ, να γράψω, να αφιερώσω χρόνο, να ολοκληρώσω, να κανονίσω, να πραγματοποιήσω, να αποκτήσω, να επιλέξω, να επενδύσω, να πετύχω, να μάθω, να εργαστώ, να εξασφαλίσω, να κατορθώσω, να γνωρίσω.

Ξεκινώντας τη διατύπωση των στόχων σας με τέτοια ρήματα, αποκτάτε κατεύθυνση και ορμή από τη στιγμή κιόλας που τους γράφετε. Τέλος, πρέπει να μάθετε τη διάκριση ανάμεσα σε στόχους αποτελέσματος και στόχους διαδικασίας.

* O κ. S.J. Ditzler είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v