Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ρόλος-κλειδί της διαίσθησης για τις κινήσεις ενός μάνατζερ

Ως εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης, η διαίσθηση μπορεί να χαράξει πορεία που δεν έχουμε φανταστεί ποτέ. Γιατί αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις κινήσεις και τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Γράφει ο Γ. Αναστασόπουλος.

Ο ρόλος-κλειδί της διαίσθησης για τις κινήσεις ενός μάνατζερ
  • του Γιάννη Αναστασόπουλου

Γιατί κάποιοι ακούν τη διαίσθησή τους και λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, ενώ άλλοι τυραννούν το μυαλό τους, μα συχνά αποτυγχάνουν; Η ηγεσία και η διαίσθηση είναι δυο στοιχεία που συνδέονται στενά με τον τρόπο που οι ηγέτες λαμβάνουν αποφάσεις και διαχειρίζονται καταστάσεις.

Κι ενώ η ηγεσία αφορά την ικανότητα του ηγέτη να καθοδηγεί και να επηρεάζει τους ανθρώπους για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη στόχων, η διαίσθηση αφορά την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις και να καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις ανησυχίες των ανθρώπων γύρω του.

Όλοι διαθέτουμε ένα ισχυρό, εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης που λειτουργεί συμβουλευτικά και αλάνθαστα και σχετίζεται με την ανθρώπινη ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να αντιλαμβανόμαστε υποκειμενικά γεγονότα και καταστάσεις - τη διαίσθησή μας! Έχουμε μια ενστικτώδη κατανόηση για το τι είναι σωστό ή λάθος και αυτή η κατανόηση λειτουργεί σαν ένα είδος πυξίδας ή οδηγού για τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά μας. Υπάρχει μέσα μας από τη γέννησή μας. Όμως δεν ξέρουμε όλοι πώς να τη χρησιμοποιούμε!

Οι ηγέτες που έχουν αναπτύξει μια έντονη διαίσθηση μπορούν να αντιληφθούν τα προβλήματα πριν αυτά γίνουν πιο σοβαρά και να προβλέψουν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στους ανθρώπους γύρω τους. Είναι οι ηγέτες που μπορούν να δρουν πέρα από τη λογική.

Κι όπως περιγράφει ο Μάλκομ Γκλάντγουελ στο βιβλίο του «Blink - Η δύναμη της διαίσθησης», τις καλύτερες αποφάσεις δεν τις παίρνουν εκείνοι που περνούν όλο τον χρόνο τους σκεπτόμενοι το πρόβλημα, αλλά όσοι έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τα ελάχιστα δεδομένα που έχουν σημασία, μέσα από μια ποικιλία μεταβλητών.

Οι ηγέτες που δρουν πέρα από τη λογική είναι ευαισθητοποιημένοι στα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Μπορούν να συνδυάσουν τη λογική με τον συναισθηματικό νου και τη διαίσθησή τους για να διαχειριστούν τις καταστάσεις με ευαισθησία και κατανόηση. Επιπλέον είναι ηγέτες που έχουν αναπτύξει ένα ηθικό και πνευματικό πλαίσιο για τη διαχείριση των καταστάσεων.

Η διαίσθηση περιλαμβάνει όλα όσα έχει καθένας από εμάς, οι εμπειρίες, οι γνώσεις που «κουβαλά» στην επαγγελματική και κοινωνική πορεία του και μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι η ικανότητά μας να γνωρίζουμε κάτι και ο τρόπος να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, χωρίς συνειδητά να αντιλαμβανόμαστε ότι το σκεφτόμαστε!

Ας μη αγνοούμε, λοιπόν, την ευφυΐα της διαίσθησής μας. Να την χρησιμοποιούμε σαν πυξίδα, σαν εσωτερικό οδηγό για να αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές και τις ευκαιρίες γύρω μας. Μπορεί να μας κατευθύνει σε απρόσμενες καινοτομίες και επιτυχημένες αποφάσεις.

* Ο Γιάννης Αναστασόπουλος είναι Σύμβουλος ΕΑΣΕ Ενωση Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v