Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί ο χαρισματικός ηγέτης να γίνει... καλύτερος

Αναπτύσσοντας το χάρισμά του, ο ηγέτης ανοίγει το δρόμο για μια ηγεσία με εξαιρετικές επιδόσεις για την επιχείρησή του. Ποια είναι η συνταγή. Γράφει ο Κων. Ζοπουνίδης.

Πώς μπορεί ο χαρισματικός ηγέτης να γίνει... καλύτερος

Το χάρισμα, αυτή η μυστηριώδης και μαγνητική ποιότητα που προσελκύει και εμπνέει είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα στο χώρο των επιχειρήσεων. Ως ηγέτης ή μάνατζερ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το ρόλο που παίζει το χάρισμα στην ηγεσία και το μάνατζμεντ μιας ομάδας.

Δημιουργία του χαρίσματος

Το χάρισμα μπορεί να περιγραφεί ως ένα ακαταμάχητο μείγμα αυτοπεποίθησης, αυθεντικότητας, παρουσίας και ικανότητας να επηρεάζει θετικά τους άλλους. Είναι η ικανότητα να αιχμαλωτίζουμε και να εμπνέουμε, να δημιουργήσουμε μια βαθιά σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω μας.

Το χάρισμα και η ηγεσία συνδέονται στενά.Ένας χαρισματικός ηγέτης έχει την ικανότητα να προσελκύει και να παρακινεί την ομάδα του, να δημιουργεί έλξη και να ενθαρρύνει τα άτομα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Το χάρισμα ενισχύει το όραμα του ηγέτη, ενθαρρύνει την αποτελεσματική επικοινωνία και προωθεί ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον.

Βοηθά επίσης στη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με πελάτες, προμηθευτές επιχειρηματικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση.

Βασικές ιδιότητες

Αναγνωρίζουμε ενστικτωδώς έναν χαρισματικό ηγέτη ανάμεσα σε χίλιους. Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικές ιδιότητες που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός μέσου ανθρώπου και ενός χαρισματικού ηγέτη.

Σχεσιακή νοημοσύνη

Ένας ηγέτης ξέρει πως να εργάζεται σε μια ομάδα και να χτίζει σχέσεις με τους συνεργάτες του. Αντιλαμβάνεται τα δυνατά σημεία, αλλά και τις δυσκολίες του κάθε συνεργάτη και προσπαθεί να βασιστεί σε αυτό για να οργανώσει τις ομάδες του και να εξισορροπήσει την εργασία.

Αυτοπεποίθηση

Ο χαρισματικός ηγέτης δεν πρέπει να συγχέει την αυτοπεποίθηση με το να υπερεκτιμά τον εαυτό του. Πρέπει να πιστεύει ειλικρινά στις ικανότητές του, χωρίς οι συνάδελφοί του να έχουν την εντύπωση ότι θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο.

Ανοιχτό μυαλό

Πρέπει να θεωρείται οραματιστής και να μπορεί να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις πριν από τους άλλους. Όταν οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν λειτουργούν, το brainstorming θα έρθει να τον στηρίξει.

Ικανότητα προσαρμογής

Το χάρισμα επιτρέπει στον ηγέτη να προσαρμόζεται σε κάθε είδους σενάρια. Ο ηγέτης έχει καλύτερη διαχείριση κρίσεων, μεταβάσεων και ανατροπών. Η ομάδα βασίζεται στη ψυχραιμία του για να πετύχει σε δύσκολες στιγμές.

Υπευθυνότητα

Ο χαρισματικός ηγέτης έχει υποδειγματική συμπεριφορά και κερδίζει το σεβασμό της ομάδας του. Αποτελεί συχνά, χωρίς καν να το γνωρίζει, το είδωλο των συνομήλικών του.

Προνοητικός

Ένας χαρισματικός ηγέτης προσπαθεί να προβλέψει τα απρόοπτα γεγονότα και να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β εκ των προτέρων για να τα ξεπεράσει.

Ανοιχτός στην κριτική

Η εποικοδομητική κριτική είναι αυτό που κάνει ένα χαρισματικό ηγέτη να προχωρά μπροστά. Κάνοντας λάθη θα μπορέσει να διορθώσει τις ατέλειές του και να γίνει καλύτερος ηγέτης.

Συμπερασματικά, το χάρισμα είναι κάτι περισσότερο από μια έμφυτη ιδιότητα, είναι μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να τελειοποιηθεί με χρόνο και προσπάθεια. Στις επιχειρήσεις, το χάρισμα είναι μια βασική δεξιότητα για τους ηγέτες που τους επιτρέπει να καθοδηγούν τις ομάδες τους στην επιτυχία, να χτίζουν επιτυχημένες σχέσεις και να εμπνέουν την ανάπτυξη.

Αναπτύσσοντας το χάρισμά του, ο ηγέτης ανοίγει το δρόμο για μια πιο εμπνευσμένη ηγεσία με εξαιρετικές επιδόσεις για την επιχείρησή του.

 

* Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι καθηγητής, ακαδημαϊκός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v