Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάσος Σταλίκας: Η θετική ψυχολογία εφαλτήριο δημιουργίας

Ο Τάσος Σταλίκας ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο σε έναν νέο τρόπο σκέψης. Πώς η επιθυμία για αλλαγή μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητα και το μέλλον μας. Η αφοσίωσή του στο να ζει με σκοπό.

Τάσος Σταλίκας: Η θετική ψυχολογία εφαλτήριο δημιουργίας
  • Του Γιάννη Αναστασόπουλου *

Η απλή αλήθεια είναι ότι η ζωή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα όταν εστιάζουμε στη δημιουργία και όχι στα εμπόδια. Αντί να σταθούμε στα προβλήματα, η θετική ψυχολογία προτρέπει να εστιάσουμε στις λύσεις.

Αυτό μου έλεγε πάντα ο φίλος Τάσος Σταλίκας, ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. Ένας επιστήμονας με σπουδαία κατάρτιση, ένας άνθρωπος ζεστός, χαμογελαστός, με σκέψη αιχμηρή και λόγο χειμαρρώδη, που έφυγε αδόκητα...

Προς τιμήν του έργου του, τούτο το κείμενο, γεμάτο με τις σκέψεις και τις ιδέες που με περισσή ζέση μετέφερε σε κάθε ομιλία του, σε κάθε συνάντησή μας. Σταχυολογώ από την τελευταία φορά που είχαμε τη χαρά να τον ακούσουμε να μιλάει σε εκδήλωση της ΕΑΣΕ (Σεπτέμβριος 2022):

«Τα θετικά συναισθήματα είναι το Ω3 της ψυχής μας... Εμείς οι άνθρωποι είμαστε βαθιά κοινωνικά ζώα. Από τη φύση μας έχουμε ανάγκη τον άλλον... Όταν είμαστε μόνοι μας δεν λειτουργούμε... Έχουμε την ανάγκη να αγγιχτούμε, έχουμε την ανάγκη να αγκαλιαστούμε, έχουμε την ανάγκη να μοιραστούμε πράγματα… Βρείτε τους αγαπημένους σας ανθρώπους, επενδύστε σε σχέσεις. Και με αυτούς τους αγαπημένους ανθρώπους, νιώστε θετικά συναισθήματα κάνοντας δράσεις.

Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι, που είναι πιο πετυχημένοι και διαφορετικοί από εμάς; Αυτοί οι άνθρωποι νοηματοδοτούν την πραγματικότητά τους με διαφορετικό τρόπο... Εμείς επιλέγουμε να επικεντρωθούμε και να αντιληφθούμε τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής μας... Έχετε την ευθύνη του εαυτού σας... Ανακαλύψτε τα δυνατά του στοιχεία και κάντε πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σας, ώστε να μπορέσετε να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη, πιο γεμάτη, να είστε περισσότερο ανθεκτικοί. Να ζήσετε μια ζωή και τελειώνοντας να πείτε: «άξιον εστί».

Ο Τάσος Σταλίκας ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο σε έναν νέο τρόπο σκέψης για την επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Και δεν ήταν μόνο η αισιοδοξία που κουβαλούσε στη ζωή, αλλά και η επιμονή, η επιθυμία για αλλαγή, η πίστη στη δύναμη του μυαλού και στο πώς η προοπτική μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητά μας και -κατ' επέκταση- το μέλλον μας!

Κάθε συνομιλία μαζί του ήταν μια περιπέτεια στη σκέψη. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η ενέργεια που μετέδιδε με το παράδειγμά του. Η αφοσίωσή του στο να ζει με σκοπό.

Για όσους είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε, ήταν μια παρουσία που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Και είναι αυτός ο τρόπος σκέψης που θα συνεχίζει να μας συνοδεύει και να εμπνέει τα βήματά μας...

Τι σπουδαία παρακαταθήκη, φίλε Τάσο!

* Ο Γιάννης Αναστασόπουλος (φωτ.) είναι Σύμβουλος Διοίκησης Ένωση Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v