Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”υπεύθυνοι” και τα ψιλά γράμματα

Ο ΣΜΕΧΑ επικεντρώνεται σε λειτουργικά κυρίως θέματα και αγνοεί τα θεσμικά. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή της ρίχνοντας μη ρεαλιστικές καμπάνες σε σοβαρές και μη παρατυπίες, απλά επιδιώκοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και, εκ των υστέρων, να φανεί ”αυστηρή”, γράφει ο Αντώνης Κεφαλάς.

Οι ”υπεύθυνοι” και τα ψιλά γράμματα
του Αντώνη Κεφαλά*

Δυστυχώς, η συμπεριφορά των θεσμικών οργάνων δεν βοηθά στην ”εκπαίδευση” του Έλληνα μικροεπενδυτή. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών παραμένει ”στο πλάι του γηπέδου” και παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να αναλαμβάνει ενεργό και pro active ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η ΕΕΕΧΑΑ τηρεί μία στάση αποστασιοποίησης και απευθύνεται κυρίως προς τους επαΐοντες.

Ο ΣΜΕΧΑ επικεντρώνεται σε λειτουργικά κυρίως θέματα και αγνοεί τα θεσμικά. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή της ρίχνοντας μη ρεαλιστικές καμπάνες σε σοβαρές και μη παρατυπίες, απλά επιδιώκοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και, εκ των υστέρων, να φανεί ”αυστηρή”.

Η σιωπή της για όλα αυτά τα χρόνια που δέχτηκε την όποια παρανομία χωρίς να μιλήσει δεν μπορεί να ξεπλυθεί με τη σημερινή δυστυχώς όψιμη, δυστυχώς διόλου πειστική και δυστυχώς διόλου ρεαλιστική συμπεριφορά της.

Όχι, βέβαια, πως οι περίφημοι investment bankers είναι καλύτεροι. Αφού για χρόνια χρησιμοποίησαν τους αναλυτές τους- δήθεν πίσω από Σινικά Τείχη- για να προωθήσουν εκείνες τις μετοχές που ήθελαν, τώρα ξαφνικά έχουν υποβαθμίσει τις περισσότερες μετοχές στην κατηγορία της ”πώλησης” (”sell”) απλά για να ”αποδείξουν” ότι είναι αντικειμενικοί. Η πειθώ τους συναγωνίζεται αυτήν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αν σήμερα υπάρχει μία συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται- με πρωτοβουλία ΧΑΑ, ΣΜΕΧΑ, ΕΕΕΧΑΑ και Ε.Κ.- αυτή θα έπρεπε να εστιάζεται στον ακριβή προσδιορισμό του τι αποτελεί κέρδος. Τι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και τι όχι. Ποιες δαπάνες επιτρέπονται και ποιες επιβάλλονται. Ποιες ασώματες ακινητοποιήσεις είναι αποδεκτές και ποιες όχι.

Αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για όλες αυτές τις οργανώσεις που απλά ευλογούν τα γένια τους και δεν ενδιαφέρονται ούτε για αυτοκριτική ούτε για να επιτελέσουν το υψηλότερο και σοβαρότερο έργο: την εκπαίδευση των μικροεπενδυτών.

* Αναδημοσίευση από το κείμενο ανάλυσης του Αντώνη Κεφαλά στο φύλλο του ”Μετόχου”, που κυκλοφόρησε στις 2 Αυγούστου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο