Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σούπερ Μάριο το... παράκανε

Ανεξάρτητα από τους «τύπους» η κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη έχει βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Το ζήτημα όμως είναι ποια είναι τα «όρια».

Ασχέτως των «κανονισμών» που επικαλείται η ΕΚΤ, όπως προκύπτει από την ίδια της την ανακοίνωση, η χθεσινή κίνηση έγινε στην ουσία διότι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου έκριναν ότι «δεν μπορούν πλέον να υποθέσουν ότι θα είναι επιτυχής η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Και με αυτή την αιτιολογία, έσπευσαν να κάνουν μια κίνηση που μπορεί να μην έχει καμία σημαντική επίδραση στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος άμεσα, (λόγω του μηχανισμού ΕLA) έχει όμως σημαντική ψυχολογική επίδραση σε όσους δεν γνωρίζουν με ακρίβεια πώς λειτουργούν όλα αυτά.

Ούτε βεβαίως είναι τυχαίες οι πιέσεις που σημειώθηκαν χθες στο ευρώ, αλλά και στη Wall Street, λίγο πριν το κλείσιμο. Με άλλα λόγια ο κ. Ντράγκι και η ΕΚΤ επέλεξε χθες να παίξει με τη φωτιά, ρίχνοντας κροτίδες σε εύφλεκτα σημεία.

Αλλά και πέρα από αυτό, οι εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι εξαιρετικά δυσάρεστες σε πολιτικό επίπεδο. Οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εμφανίζονται να πυροβολούν (έστω και στον αέρα), προκειμένου να εκβιάσουν μια πολύ πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση κράτους μέλους της Ευρωζώνη, πριν ακόμη ορκιστούν οι βουλευτές της, πριν καν γίνουν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της.

Που σημαίνει ότι χθες ο κ. Ντράγκι, ασχέτως των όσων διαρρέονται για άσκηση πίεσης «και στις δύο πλευρές» να κάνουν γρήγορα την διαπραγμάτευση, παίζει με τη φωτιά και σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων.

Διότι έδειξε ένα πρόσωπο των ευρωπαϊκών θεσμών που διόλου δεν θα αρέσει στο ευρύτερο «λαϊκό ακροατήριο» της Ευρώπης, σε μια περίοδο που η «ιδέα» της Ευρωζώνης ήδη δοκιμάζεται πολύ σκληρά!

Μήπως το παράκανε;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v