Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτώνουν το ευρωπαϊκό project!

Πραξικόπημα και προδοσία όλων όσα υποτίθεται ότι υπερασπίζεται η Ευρώπη χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις των δανειστών ο γνωστός οικονομολόγος. Ποιος θα εμπιστευτεί ξανά τις «καλές προθέσεις» της Γερμανίας, αναρωτιέται. Μιλά για θανάσιμο χτύπημα στο ευρωπαϊκό project.

Σκοτώνουν το ευρωπαϊκό project!

Η λίστα με τις απαιτήσεις του Eurogroup αποτελεί μια καθαρή τρέλα, γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στο blog του, λέγοντας πως πρόκειται για ένα θανάσιμο χτύπημα στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον κ. Τσίπρα τενεκέ ξεγάνωτο. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δείτε εκτός εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας υποθέσουμε ακόμα, πως καλωσορίζετε την προοπτική της εξώθησης αυτών των ενοχλητικών Ελλήνων εκτός ευρώ. Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, η λίστα των απαιτήσεων του Eurogroup είναι μια τρέλα» γράφει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοφιλές hastag ThisIsACoup (σ.σ. αυτό είναι ένα πραξικόπημα) είναι σωστό. Η πρόταση του Eurogroup δεν είναι απλώς σκληρή, εισέρχεται στα όρια της καθαρής εκδικητικότητας, της πλήρους καταστροφής της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς καμία ελπίδα ανακούφισης. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι μια τεράστια προδοσία όλων όσα υποτίθεται ότι υπερασπίζεται η Ευρώπη.

«Υπάρχει κάτι που μπορεί να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος της καταστροφής;» διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος. Όπως επισημαίνει τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει κάποια ίχνη λογικής, ο κ. Ολάντ δείχνει επιτέλους κάποια πυγμή απέναντι στην ηθικολογική οικονομική πολιτική της Γερμανίας.

Αλλά όπως υπογραμμίζει, μεγάλο μέρος της ζημιάς έχει ήδη γίνει, γιατί κανείς δεν θα εμπιστευθεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας.

«Από μια άποψη, τα οικονομικά έχουν γίνει σχεδόν δευτερεύον θέμα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει πως οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου αν παραβείς τους κανόνες» γράφει. 

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις οικονομικές πολιτικές της λιτότητας. Είναι πιο βέβαιο από ποτέ πως η επιβολή σκληρής λιτότητας χωρίς ανακούφιση χρέους είναι μια καταδικασμένη πολιτική, ανεξάρτητα από το πόσο μια χώρα είναι διατεθειμένη να υποφέρει. Και αυτό σημαίνει ότι μια απόλυτη παράδοση της Ελλάδας είναι ένα αδιέξοδο, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Το ερώτημα τώρα, σημειώνει ο ίδιος, είναι αν μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει μια επιτυχημένη έξοδο και αν η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει μια ανάκαμψη.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης μόλις δέχτηκε ένα φοβερό και θανάσιμο χτύπημα και, όποια άποψη και αν έχει κανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελλάδα, δεν το επέφεραν οι Έλληνες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v