Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα βρείτε τον κατάλληλο επενδυτικό σύμβουλο

Για να κερδίσεις χρήματα στις αγορές, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι... μελέτη. Η σημασία της επιλογής επαγγελματία που θα βοηθήσει. Πώς πρέπει να επιλέξετε σύμβουλο. Ποια λάθη να αποφύγετε. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Πώς θα βρείτε τον κατάλληλο επενδυτικό σύμβουλο
  • του Βασίλη Παζόπουλου*

Κάθε πόλεμος κερδίζεται από την προετοιμασία, αναφέρεται στο διάσημο βιβλίο «The Art of War» του Sun Tzu. Το ίδιο και ο οικονομικός. Όπως και ο χρηματιστηριακός. Γιατί η χρηματιστηριακή ενασχόληση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σειρά από καθημερινές μάχες.

Νιώθετε έτοιμοι να τα καταφέρετε από μόνοι σας; Δύσκολο. Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Κάθε φορά που χάνονται χρήματα από ένα trade, κάποιος ήταν στην αντίθετη πλευρά από εσάς και σας κέρδισε. Πήρε τα χρήματά σας. Αυτό σημαίνει πως ο αντίπαλός σας είχε καλύτερα εργαλεία, μεγαλύτερη τεχνογνωσία και περισσότερη εμπειρία.

Το πραγματικό κίνητρο της δραστηριότητάς σας

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει κάποιος στον εαυτό του είναι γιατί επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στο χρηματιστήριο. Μη βιαστείτε να δώσετε ως απάντηση ότι το κάνετε για να βγάλετε χρήματα. Δεν είναι το αυτονόητο. Δεν γίνονται όλα για τα λεφτά.

Για να μην παρεξηγηθώ, είναι πολύ ωραία όταν κερδίζεις χρήματα. Όμως η κούραση, το άγχος, η αγωνία που πρέπει να περάσετε, η ενέργεια που καταναλώνετε καθημερινά για να τα καταφέρετε, μόνο αμελητέα δεν είναι. Κάποιοι, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουν, αντλούν ικανοποίηση από την αδρεναλίνη που έχει η καθημερινή παρακολούθηση της συνεδρίασης και η μεταβλητότητα της επενδυτικής τους θέσης.

Άλλοι νιώθουν ότι η χαρά της προσδοκίας, το ταξίδι προς την «Ιθάκη», είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το κέρδος. Ορισμένοι αντλούν ικανοποίηση από την έρευνα, η οποία πραγματικά μπορεί να είναι μια πολύ δημιουργική εργασία.

Με λίγα λόγια, δεν επενδύουν όλοι μόνο για χάρη του υλικού κέρδους. Είναι μεν ευχαριστημένοι όταν κερδίζουν χρήματα, αλλά περισσότερο απολαμβάνουν την πορεία προς την επιτυχία.

Μετά από αυτή τη διευκρίνιση, ας ξαναγυρίσουμε στο πώς θα κάνουμε χρήματα!

Θα χρειαστώ πραγματικά βοήθεια;

Να χρησιμοποιήσω έναν επαγγελματία σύμβουλο ή όχι; Είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει σχεδόν όλους τους επενδυτές κατά καιρούς.

Κι όμως, η ερώτηση δεν τίθεται σε άλλες δραστηριότητες. Όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις, συνήθως απευθυνόμαστε σε έναν επαγγελματία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πηγαίνουμε στον γιατρό, στον δικηγόρο, ακόμη και στον κηπουρό, αν θέλουμε το γκαζόν στον κήπο μας να φαίνεται όμορφο.

Το χρηματιστήριο είναι ένα μέρος που μπορείς να κάνεις λεφτά, αν ασχοληθείς περιστασιακά και σε ευνοήσει η τύχη. Όμως χωρίς γνώσεις και εμπειρία, αποκλείεται η τύχη σας να έχει διάρκεια.

Σε αυτό το σημείο, το χρηματιστήριο δεν διαφέρει από το τάβλι. Μπορεί ως πρωτάρης να ευνοηθείς από τα ζάρια και να νικήσεις κάποιον έμπειρο σε ένα παιχνίδι, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να βγεις νικητής σε μια παρτίδα παιχνιδιών.

Το trading είναι σαν να διαχειρίζεστε τη δική σας επιχείρηση. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας εκτός από το να βάλει τα χρήματα, διαθέτει τις γνώσεις και τον χρόνο να τρέξει ο ίδιος το μαγαζί του. Αν δεν προλαβαίνει ή αν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις, προσλαμβάνει άλλους να τον βοηθήσουν.

Πάντα όμως έχει την ευθύνη και την επίβλεψη ο ίδιος. Όπως σε κάθε επιχείρηση, αν αποτύχει, αυτός κυρίως θα υποστεί τις συνέπειες ή θα καρπωθεί τα κέρδη. Όχι οι υπάλληλοι.

Όταν με ρωτούν ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που χρειάζεται να έχει κάποιος για να κερδίσει στο χρηματιστήριο και τους απαντάω πως είναι η μελέτη, συνήθως με κοιτάνε σαν να είμαι κάποιο είδος ντεμοντέ δασκάλου που ζητάει πάρα πολλά, σε αυτό τον πολυάσχολο κόσμο στον οποίο ζούμε.

Κάποιοι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάλυση κάθε ημέρα. Αφιερώνουν άπειρες ώρες στη μελέτη. Είστε έτοιμοι να ανταγωνιστείτε στο τρέξιμο κάποιον που κάνει καθημερινά εντατική προπόνηση;

Πώς θα ξεχωρίσω τον ικανό σύμβουλο

Ο χρηματιστής σας μπορεί να είναι έξυπνος άνθρωπος και να νοιάζεται για εσάς. Εσείς ο ίδιος μπορεί να είστε πανέξυπνος. Σίγουρα νοιάζεστε για τον εαυτό σας και για το οικογενειακό σας εισόδημα περισσότερο από τον καθένα.

Το ότι επιθυμείτε το καλό σας δεν αρκεί. Για αυτό προσλαμβάνετε ηλεκτρολόγο, δικηγόρο ή γιατρό. Για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που δεν διαθέτετε.

Χρειάζεται να έχετε μια καλή και αμφίδρομη σχέση με τον σύμβουλο, ο οποίος θα σας βοηθήσει στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων και στη στρατηγική. Δεν θα πρέπει ούτε να σας πει ακριβώς τι να κάνετε, ούτε να είναι «yes man» και να συμφωνεί αναντίρρητα με κάθε σας άποψη.

Αποφύγετε κάποιον που σας αντιμετωπίζει υπεροπτικά, μιλάει με φανταχτερές ορολογίες και δύσκολες έννοιες. Βρείτε κάποιον που μιλάει απλά ελληνικά. Οι έξυπνοι και έμπειροι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα κατανοητά για τους άλλους, όχι περίπλοκα.

Απαιτήστε να σας το εξηγήσουν με απλά λόγια. Έτσι μαθαίνετε κάποια πράγματα και εσείς και κυρίως μπορείτε να αντιληφθείτε για τι πράγμα μιλάνε. Πολλές φορές δεν ξέρουν και προσπαθούν να καλύψουν την άγνοιά τους πίσω από βαρύγδουπες ορολογίες.

Όσο ευυπόληπτος και αν είναι ο διαχειριστής, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τι κάνει στον λογαριασμό σας. Ρωτήστε τον. Δεν χωράνε δισταγμοί και ντροπές. Για τα χρήματά σας μιλάμε. Το μέλλον σας.

Κακοί και καλοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Προσοχή λοιπόν. Τα λάθη δεν συγχωρούνται. Το χρηματιστήριο είναι ένα μαγαζί που δεν δέχεται επιστροφές. Ακόμα και αν τα λάθη τα έχει κάνει άλλος για λογαριασμό σας.

- Η επόμενη δωρεάν παρουσίαση των Επενδυτών χωρίς Σύνορα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη. Θέμα: «Επενδυτική στρατηγική στην περίοδο της κρίσης». Όποιος ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει, παρακαλούμε να δηλώσει συμμετοχή στο [email protected]

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v