Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η χώρα θα αυξήσει τις εξαγωγές της

Η γνωστή επιχειρηματίας που διοικεί τον Όμιλο SOYA MILLS GROUP αναλύει στο Euro2day.gr τις απόψεις της για το πώς η χώρα θα μπορέσει να αναπτύξει δραστικά τις εξαγωγικές της επιδόσεις.

Πώς η χώρα θα αυξήσει τις εξαγωγές της
  • Της Μαρίνας Οφλούδη-Γιαβρόγλου*

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι αρκετά και μεγάλα, γιατί πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν αναπτυξιακά κίνητρα, ούτε χρηματοδότηση για τις εξωστρεφείς εταιρίες. Και όπου υπάρχει τέτοια χρηματοδότηση, αυτή συνοδεύεται από πανάκριβο κόστος.

Η γραφειοκρατία στα Τελωνεία είναι απίστευτη και το τραπεζικό σύστημα σχεδόν ανύπαρκτο. Το κράτος πολλές φορές καθυστερεί να επιστρέψει τους φόρους, τους δασμούς, αλλά και το ΦΠΑ, πράγμα που δυσκολεύει περαιτέρω τις εξαγωγικές εταιρίες, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν καλές ταμειακές ροές (cash flow).

Το ΕΒΕΑ έχει κάνει μερικές προτάσεις που θα πρέπει να τις στηρίξουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις εξωστρεφείς εταιρίες.

Μερικές από τις προτάσεις είναι :
- Να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για χρηματοδότηση
- Λήψη μέτρων για να επιταχυνθεί η πρόσβαση σε χρηματαγορές με ανταγωνιστικό κόστος
- Στήριξη οργανωμένων εξαγωγέων.
- Δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης εξαγωγέων στα μεγάλα Τελωνεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας
- Δημιουργία Tax portfolio σε κάθε εξαγωγική επιχείρηση για τον άμεσο συμψηφισμό χρεωστικών φόρων, τελών, δασμών, ΦΠΑ κλπ.
- Και τέλος περαιτέρω απλουστεύσεις σε συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αυτά είναι τα βασικότερα σημεία που θα πρέπει να εστιαστούμε για να βοηθήσουμε τις εξαγωγές.

Το ΕΒΕΑ όπως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχουν εντοπίσει τα προβλήματα, τα έχουν επισημάνει και εργάζονται σκληρά για να υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις.

Δυστυχώς δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να πιστέψουμε στη χώρα μας και να επενδύσουμε σ’ αυτήν, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.

Τι πρέπει όμως να γίνει στο Ελληνικό «Επιχειρείν»; Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας προκειμένου να αποκτήσουμε ένα δυνατό marketing στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ούτως ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε τη φορολογία και την γραφειοκρατία, καθιστώντας την χώρα μας έναν οικονομικό παράδεισο ευημερίας!

Το κακό σήμερα είναι ότι επιθυμούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά δεν μπορούμε στοιχειωδώς να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα, που θα δημιουργήσουν μία αξιοπρεπή καθημερινότητα, με κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί μεταξύ των Ελλήνων.

Η Ελλάδα πάντως, διαθέτει χαρισματικούς ανθρώπους και δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε πρώτοι παγκοσμίως στην εμπορική ναυτιλία. Επίσης, παρόλη την μακροχρόνια κρίση, υπάρχουν ακόμη πολλές επιχειρήσεις με ικανούς επιχειρηματίες που διαπρέπουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Ποιος όμως θεωρείται καλός επιχειρηματίας στην Ελλάδα της κρίσης;

Είναι αυτός που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, οργανώνει τους συνανθρώπους του και τους μαθαίνει να παράγουν πλούτο προς όφελος της εξέλιξης της ζωής.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η εκτίμηση κερδίζονται!

Παραγωγή και ανάπτυξη είναι δύο έννοιες συνυφασμένες που μαζί με συνέπεια και σκληρή προσπάθεια, θα μπορέσουν τη χώρα μας, (που είναι μία από τις ωραιότερες του πλανήτη, αν όχι η ωραιότερη….) να την ανεβάσουν στη συνείδηση όλων και να επικρατήσει η εικόνα μιας Ελλάδας με την φωτεινότητα, αλλά και τους γελαστούς, ικανούς, πανέξυπνους και φιλόξενους κατοίκους.

Είναι Εθνική Ανάγκη να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό και εξωστρεφές.
Είναι μονόδρομος να πάει η χώρα μας μπροστά.

• Η κα Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου διοικεί τον Όμιλο SOYA MILLS GROUP - Υποψήφια στις επικείμενες Εκλογές του ΕΒΕΑ στο ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το προφίλ του Ομίλου «SOYA MILLS GROUP»

Ο Όμιλος «SOYA MILLS GROUP» συγκαταλέγεται μέσα στις 10 πρώτες εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων και αποτελείται από :

1) Την εταιρία ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα βασικά της προϊόντα είναι:
• Πρωτεΐνες, που αποτελούν εξαιρετικές ζωοτροφές και προέρχονται από την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων.
• Σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το κραμβέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το φοινικέλαιο και το βαμβακέλαιο που έχουν ευρύ φάσμα χρήσεων.
• Δημητριακά, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, το κριθάρι, τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και για ζωοτροφές.

Η ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις της με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αξιοποιεί διαρκώς την αναγνωρισιμότητα της ποιότητας των προϊόντων της και τον δυναμισμό της. Η οργάνωσή της, επιτρέπει και εξασφαλίζει τη συνεχή επαφή με τη διεθνή αγορά και την άμεση πρόσβαση στις σημαντικότερες χρηματιστηριακές και φυσικές αγορές εμπορευμάτων παγκοσμίως.

2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ Α.Ε., που ιδρύθηκε το 2000 με αντικείμενο την τυποποίηση φυτικών ελαίων και ελαιολάδων και εμπορία αυτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

3) Την GF ENERGY που είναι μια νέα αυτοματοποιημένη βιομηχανική μονάδα που παράγει και προωθεί βιοκαύσιμα από φυτικά έλαια.

4) VITAGRAIN BG στη Βουλγαρία που ιδρύθηκε το 2006 με αντικείμενο  την εμπορία Σιτηρών, Δημητριακών, Σογιάλευρων και Ελαιούχων σπόρων. Εχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κοντά στο λιμάνι της
Βάρνας, όπως επίσης και στις όχθες του ποταμού Δούναβη.

Σήμερα κατατάσσεται μέσα στις 30 πρώτες Εμπορικές εταιρίες της Βουλγαρίας κατά το περιοδικό «Forbes» Bulgaria.

O κύκλος εργασιών αυτού του Group είναι περίπου στα 280 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, με το 30% αυτού να αποτελείται από εξαγωγές και απασχολεί 230 εργαζόμενους.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v