Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΕ: Το γεφύρι του… πορίσματος για FFG που όλο γκρεμίζεται!

Το πόρισμα που δεν παραδίδεται, ο πρόεδρος που δεν εμφανίζεται και ο αντιπρόεδρος που ήταν επί τρία χρόνια... συνάδελφος, στην ίδια εταιρία, των ορκωτών που ερευνώνται!

ΕΛΤΕ: Το γεφύρι του… πορίσματος για FFG που όλο γκρεμίζεται!

Με το γεφύρι της Άρτας μοιάζει πλέον το περίφημο πόρισμα που ΘΑ βγάλει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) για τους ορκωτούς της Folli Follie στην Ελλάδα. Εκείνους που έσπευσαν να ανακαλέσουν τη «γνώμη» και την υπογραφή τους στις λογιστικές καταστάσεις της FFG για το 2017, πολύ κατόπιν εορτής, ενώ ήλεγχαν την εταιρία επί σειρά ετών, υπογράφοντας τις… μαϊμούδες.

Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, ο ελεγκτής Γιώργος Βαρθαλίτης, o οποίος ήλεγχε τη Folli Follie όταν ήταν στην Baker Tilly κι έπειτα συνέχισε να την ελέγχει, φεύγοντας από την Baker Tilly, ως εταιρία Ecovis.

To πόρισμα ήταν να παραδοθεί, σύμφωνα με διαρροές της ΕΛΤΕ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έληγε στις 7 Οκτωβρίου, νεότερες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η παράδοση του πορίσματος, που ετοιμάζεται μήνες και μήνες τώρα (θυμίζουμε ότι οι βαριές καταγγελίες του QCM έγιναν πριν 5,5 μήνες) έχει πάρει… παράταση για το τέλος Οκτωβρίου (του… 2018 ελπίζουμε).

Κι όσο κι αν σπάμε τα τηλέφωνα για να εντοπίσουμε τον αξιότιμο πρόεδρο της Επιτροπής κ. Παναγιώτη Παπαδέα, καθηγητή λογιστικής στα ΤΕΙ Πειραιά, τον οποίο όρισε ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν έχει ανταποκριθεί ποτέ! Άφαντος που λένε!

Ομοίως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται αδύνατη η επικοινωνία και με τον α' αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οικονομολόγο και ορκωτό ελεγκτή, που φέρεται να είναι ο άνθρωπος-κλειδί στην ΕΛΤΕ.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ήταν στην Baker Tilly την περίοδο 2006-2009, δηλαδή την ίδια περίοδο κατά την οποία εργαζόταν εκεί τόσο ο κ. Γιώργος Βαρθαλίτης (ως μέτοχος μάλιστα και αντιπρόεδρος του ΔΣ, σύμφωνα με το βιογραφικό του) όσο και η κα Χρύσα Τσακαλογιάννη, που όταν η Βaker Tilly διέκοψε τη συνεργασία με τη Folli Follie, έφυγαν και συνέχισαν να ελέγχουν την FFG, ιδρύοντας την Ecovis VNT Auditing.

Δεδομένου δε ότι ο κ. Γιαννόπουλος είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Ποιοτικών Ελέγχων, το οποίο διενεργεί τους Ποιοτικούς Ελέγχους της ΕΛΤΕ, παραπέμποντας και υποθέσεις στους εισαγγελείς, θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Βαρθαλίτη, από την εποχή που ήταν μαζί στην Baker Tilly, κι αν αυτό αποτελεί λόγο αυτοεξαίρεσής του από τις διαδικασίες ελέγχου των συγκεκριμένων ελεγκτών.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί γεγονός απαράδεκτο ότι τόσους μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, τόσο ο εισαγγελέας όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξακολουθούν να αναμένουν το πόρισμα του ΚΥΡΙΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ για τον «έλεγχο των ελεγκτών» και την ποιότητα των λογιστικών στοιχείων των εισηγμένων εταιριών, δηλαδή της ΕΛΤΕ.

Το έχουμε ξαναγράψει. Όνειδος!

Ολως περιέργως, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΤΕ, δηλαδή ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, φαίνεται να είναι ο μόνος αρμόδιος που δεν βρίσκει παράξενο ότι η ΕΛΤΕ δεν έχει ακόμη παραδώσει πόρισμα! Διότι, υποθέτουμε, ότι αν το έβρισκε παράταιρο, κάτι θα είχε κάνει σχετικά.

Αξιοσημείωτο επίσης ως «τραγική ειρωνεία», το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία έγκρισης του προέδρου της ΕΛΤΕ στη Βουλή, προ ενός περίπου έτους, ο κ. Τσακαλώτος είχε κάνει και την εξής αναφορά, που καταγράφηκε από ρεπορτάζ της εποχής στην εφημερίδα Documento: «Τέλος, για τις εταιρίες ορκωτών λογιστών, ο υπουργός σημείωσε πως την τελευταία δεκαετία συνεχώς υπάρχουν παρεμβάσεις για να αλλάξει η κατάσταση που κληρονόμησε ο νεοφιλελευθερισμός, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε σκάνδαλα της Αμερικής, όπου οι ορκωτοί λογιστές "τα είχαν κάνει πλακάκια" με την εταιρία που έλεγχαν».

Πού να ήξερε τότε ότι ο άνθρωπος που διόρισε, θα έβρισκε μπροστά του την ελληνική Enron κι ότι σε εποχή αριστερής κυβέρνησης, κι όχι... νεοφιλελεύθερης, όλοι θα περίμεναν, επί ματαίω όπως αποδεικνύεται ως τώρα, το πόρισμά του…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v