Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα δημιουργηθούν καλές δουλειές για τη νεολαία

Η πλειονότητα των νέων πιστεύει ότι είτε χωρίς δουλειά, είτε με αποδοχές-ψίχουλα, η ζωή τους στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Μακρινό όνειρο η δημιουργία οικογένειας. Τι μπορεί να γίνει. Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

Πώς θα δημιουργηθούν καλές δουλειές για τη νεολαία
  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*

Σε λίγους μήνες πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας και δυστυχώς ο τρέχων πολιτικός διάλογος έχει επικεντρωθεί στη σκανδαλολογία, σε «περιφερόμενους» βουλευτές-υπουργούς της κυβέρνησης και σε μικροπολιτικές πρακτικές.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή:

• Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν απ’ τα μνημόνια.

• Η όποια υποχώρηση της ανεργίας οφείλεται στις χιλιάδες νέων που, αφού σπούδασαν με ελληνικό κόστος, μεταναστεύουν στο εξωτερικό και στις πολύ χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων.

• Η αντιμετώπιση όλων των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων μεταφέρεται για μετά τις εκλογές, προκειμένου η «καυτή πατάτα» να περάσει στους επόμενους.

• Η κυβέρνηση προχωρεί σε διόγκωση του δημόσιου τομέα μέσα από προσλήψεις και ρουσφέτια.

• Επιχειρήσεις λόγω φορολογίας μεταναστεύουν.

• Η ληστρική φορολογία (πάνω από 70%) τσακίζει τη μεσαία τάξη και καθιστά μη ανταγωνιστική στο διεθνές στίβο την οικονομία μας.

• Η υπογεννητικότητα λόγω οικονομικών δυσκολιών είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Κόντρα σ’ αυτή τη λογική, το πολιτικό μου γραφείο προχώρησε σε μια ηλεκτρονική έρευνα, προσπαθώντας να καταγράψει τις ανάγκες των νέων ανθρώπων και τις προτεραιότητες που θέτουν, έτσι ώστε να δουλέψουμε συστηματικά για την ουσιαστική (και όχι μικροπολιτική μέσω διορισμών στο δημόσιο και φτηνών επιδομάτων) αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας (παρατίθεται αναλυτικά σε συνημμένο αρχείο), είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, μια πολύ σημαντική προτεραιότητα των νέων είναι η εξεύρεση εργασίας (21,8%), αλλά μια σημαντικότερη είναι η αύξηση των αποδοχών στους ήδη εργαζόμενους (40,8%). Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των νέων πιστεύει ότι είτε χωρίς δουλειά, είτε με αποδοχές-ψίχουλα η ζωή τους στη χώρα μας δεν έχει μέλλον. Δεν τους αρκεί η επιβίωση, με ή χωρίς το χαρτζιλίκι των γονέων τους, αλλά επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν, πραγματοποιώντας τα δικά τους όνειρα.

Δεύτερον, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και των χαμηλών αποδοχών -δυστυχώς- μόνο το 8,5% αυτών θέτει ως προτεραιότητα να κάνει οικογένεια, απόδειξη του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν. Θυμηθείτε πως η τρέχουσα υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με τη μαζική μετανάστευση, θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στο μέλλον, για τα οποία προβλήματα δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά μέχρι σήμερα.

Τρίτον, οι νέοι μας, όντας δημιουργικά άτομα, αναγνωρίζουν την ανάγκη της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης-κατάρτισης και δεν αρκούνται στο «βόλεμα» με την εξασφάλιση μιας θέσης στο δημόσιο.

Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου το 85% θεωρεί από αρκετά έως πάρα πολύ σημαντική την επιδότηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ μόνο κάτι λιγότερο από το 20% θα επέλεγε μια θέση στον δημόσιο τομέα (το 52,8% προτιμά τον ιδιωτικό τομέα και το 27,5% θέλει μια δουλειά ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα).

Και τέταρτον, το 80% των νέων πιστεύει στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών-ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε αυτούς, γιατί τότε θα προέκυπταν σαφώς περισσότερες και σαφώς καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Πώς, μετά από όλα αυτά, πρέπει να δράσουμε;

• Αντί για προσλήψεις ημετέρων και σπατάλες στο δημόσιο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, με βασικό στόχο τη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, ικανοποιητικών αποδοχών, στον ιδιωτικό τομέα. H βασική ιδέα είναι να επιδοτήσουμε την εργασία ώστε να μην έχουμε ανέργους, παρά να δίνουμε προσωρινά «φιλοδωρήματα» στους ανέργους. Οι νέοι μας θέλουν καλές δουλειές και όχι πρόσκαιρα επιδόματα ανεργίας. Είναι υπεύθυνοι, έχουν όνειρα και απλά εμείς πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία ώστε να δημιουργήσουν στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.

Έξυπνη φορολογική πολιτική (ο υποφαινόμενος έχει επανειλημμένως προτείνει σειρά τέτοιων προτάσεων, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και στο Euro2day.gr), προκειμένου η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σε τομείς που σήμερα υστερεί παραδειγματικά.

Καλλιέργεια φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Προφανώς, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες μεγάλες επενδύσεις από κεφάλαια του εξωτερικού (π.χ. Ελληνικό, τουριστικές αξιοποιήσεις), ωστόσο πολλές -και για την ακρίβεια πολύ περισσότερες- νέες θέσεις εργασίας μπορούν να προκύψουν και από το πλήθος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα μας, ο οποίος να μεταφραστεί σε μειωμένους φόρους και σε μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες προς όφελος των ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, το να υπερφορολογούμε τους πολλούς, προκειμένου να δίνουμε προεκλογικά κάποια «ψίχουλα» σε λίγους, είναι η μίζερη πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.

- Δείτε την έρευνα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". (Οι συγκεκριμένες έρευνες θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν, με στόχο την αποκρυστάλλωση της γνώμης των πολιτών και των πραγματικών τους προβλημάτων).

• Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρώην Βουλευτής ΝΔ Α' Αθηνών. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v