Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Apple Pay και η επανάσταση που έχει ανάγκη το Δημόσιο

Κεντρική προτεραιότητα γίνονται για τη Νέα Δημοκρατία τα «4Δ»: Δίκτυα, Δημόσιο, Δεξιότητες, Δεδομένα. Γράφει ο Μανώλης Γραφάκος, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Το Apple Pay και η επανάσταση που έχει ανάγκη το Δημόσιο
  • του Μανώλη Γραφάκου*

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου ξεκίνησε στην Ελλάδα η εφαρμογή Apple Pay. Πρόκειται για την ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που επιτρέπει την πληρωμή λογαριασμών από το κινητό, χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας, η οποία απλά έχει πρώτα «περαστεί» στο κινητό.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες όπου εισάγεται αυτή η καινοτομία. Βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που δυστυχώς ισχύει ακόμη. Άλλοι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν σε μια κάποια ανωριμότητα της αγοράς, αλλά και στην παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα. Είμαστε λοιπόν στο τελευταίο κύμα των χωρών όπου τίθεται σε λειτουργία η εν λόγω εφαρμογή.

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της καθυστέρησης της Ελλάδας σε θέματα ψηφιακής πολιτικής, καθυστέρηση που είναι ορατή σε όλους μας. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2017 η διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι στο 71% των νοικοκυριών, δεύτερη από το τέλος πριν από τη Βουλγαρία, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 87%.

Το ποσοστό σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων πέφτει κάτω από το 55%, όσο και το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο από φορητές συσκευές ή τηλέφωνα εκτός της εργασίας ή του σπιτιού τους. Τέλος, μόλις το 46% των ατόμων έχουν βασικές ή πάνω από βασικές γνώσεις πληροφορικής, ενώ ελάχιστοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αγορές ή παροχή υπηρεσιών, κάτω από το 25% χρησιμοποιούν internet banking.

Σε επίπεδο λειτουργίας του κράτους, ο δείκτης «ικανότητας παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών με φιλική προς τον χρήστη μορφή, για 8 βασικά γεγονότα της ζωής», είναι μόλις στο 55%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 62%. Στον επιχειρηματικό κόσμο, το 60% των επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλής ψηφιακής εντάσεως, ενώ μόλις το 6,5% χρησιμοποιούν ψηφιακή τιμολόγηση. Τέλος, είναι γνωστό ότι το κόστος της κινητής τηλεφωνίας και της σύνδεσης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί κουράζουν, είναι ωστόσο απαραίτητοι για να καταλάβουμε ότι σε αυτό το περιβάλλον θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Apple pay.

Οι νέες τεχνολογίες είναι πια στην καρδιά της καθημερινότητάς μας, προσφέροντάς μας αξεπέραστες διευκολύνσεις. Θέλουμε δεν θέλουμε, το μέλλον είναι ήδη εδώ και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να ενθαρρυνθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη και ταχύτερη διείσδυσή τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με τον όρο διείσδυση εννοούμε σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τους απλούς χρήστες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε πεπεισμένοι ότι το να μπορούμε να παρακολουθούμε την ψηφιακή επανάσταση δεν είναι μόνο αυτονόητη υποχρέωση, είναι συνθήκη επιβίωσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική προτεραιότητα γίνονται λοιπόν τα «4Δ»: Δίκτυα, Δημόσιο, Δεξιότητες, Δεδομένα.

Το Σχέδιο Ψηφιακών Υποδομών του προγράμματός μας διαπερνά το σύνολο των υποδομών της χώρας. Θεσπίζουμε την υποχρεωτική πρόβλεψη σε όλα τα έργα δικτύων για ψηφιακή υποδομή και ψηφιακές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα ολοκληρώσουμε παράλληλα τα έργα για rural broadband, το οποίο θα μας επιτρέψει σε περιφερειακό επίπεδο να μην έχουμε  περιοχές της χώρας μας χωρίς τεχνολογική προσβασιμότητα.

Πέραν όμως των υποδομών, το βασικό μέλημα μιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο πραγματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους: χρειαζόμαστε ένα Δημόσιο στο οποίο θα γίνει μία πραγματική ψηφιακή επανάσταση, ώστε να μπορεί κάθε  πολίτης να επικοινωνεί ηλεκτρονικά, να μην επισκέπτεται υπηρεσίες ούτε να είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει σε κάθε του συναλλαγή με δημόσια υπηρεσία τα ίδια δικαιολογητικά και πιστοποιητικά. Που θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια και θα παρέχει υπηρεσίες από απόσταση. Αντί να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο δημόσιο που θα παρακινεί, δια της λειτουργίας του, τους πολίτες να υιοθετήσουν νέες συνήθειες και διαδικασίες στην καθημερινότητά τους.

Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρήσεις χρειάζονται εργαζόμενους και πολίτες με ψηφιακές δεξιότητες. Ξεκινώντας από νωρίς, πρέπει να εξοικειώσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία στον προγραμματισμό -ακριβώς όπως κάνουμε με τις κοινές γλώσσες που μιλούνται σε διάφορες χώρες. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η επανεκπαίδευση σε προγραμματισμό για τους πολίτες, ξεκινώντας από ένα πρόγραμμα για 50.000 ανέργους αποφοίτους θετικών επιστημών. Τέλος, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού για όλους.

Η τελευταία προτεραιότητα είναι τα ανοικτά δεδομένα και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου. Όσα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι προσωπικά, πρέπει να διατίθενται με ελεύθερη πρόσβαση στην κοινωνία και στην επιστημονική ή επιχειρηματική κοινότητα, προς αξιοποίηση για έρευνα, για τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών και για τη διευκόλυνση στην εφαρμογή πολιτικών, όπως για παράδειγμα στη δημόσια υγεία.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση, που γίνεται ορατή από την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση των μεθόδων παραγωγής, αλλά και την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ανατρέπει τα δεδομένα της μέχρι σήμερα λειτουργίας της οικονομίας που επηρεάζει και κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη βλέπουμε ως ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v