Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο Τσίπρας;

Η αποτελεσματικότητα της 4ετούς διακυβέρνησης που κατέκτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο Τσίπρας;

Ο νέος πρωθυπουργός πέτυχε μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη και στον περίεργο νέο δικομματισμό που εκκολάπτεται στη χώρα, έχει πρώτο και κυρίαρχο ρόλο. Και τούτο διότι, απέναντί του, η κεντροαριστερά, αν και συνολικά αγγίζει και αυτή το 40%, εντούτοις είναι σοβαρά διαιρεμένη και προβληματισμένη ως προς τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Κατά συνέπεια, για όσο χρόνο θα ψάχνεται, η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα και μεταρρυθμίσεις να βάλει στα σκαριά και επενδύσεις να προσελκύσει και σοβαρά μέτρα προστασίας των πολιτών να λάβει.

Υπό αυτή την έννοια, για τη Ν.Δ., τα δύσκολα έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς μέσα σε 6 περίπου μήνες θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων προκειμένου, μετά από μια διετία περίπου, να αρχίσει να δρέπει τους καρπούς τους. Ομως, για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να υπερκεράσει τόσο τα εμπόδια των συντεχνιών που έχουν συνασπίσει μέτωπο με την αντιπολίτευση, όσο και τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στο ίδιο της το κόμμα.

Επιπλέον θα πρέπει να έχει την τύχη, η διεθνής οικονομία να συνεχίζει να πηγαίνει το ίδιο καλά, όπως τα τελευταία χρόνια. Ας μη μας διαφεύγει ότι χωρίς τόνωση της εξωστρέφειας, η ανάπτυξη θα παραμένει υποτονική και αβέβαιη.

Από αναπτυξιακής πλευράς, υποστηρίζεται από έγκυρους παρατηρητές ότι στη νέα κυβέρνηση, τα πρώτα σχέδια νόμου έχουν λάβει «σάρκα και οστά». Το μόνο που απομένει μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και το άνοιγμα της νέας βουλής, θα είναι οι υπουργοί να βάλουν τις τελικές πινελιές τους. Και θα είναι νομοσχέδια ισχυρά. Νομοσχέδια που θα δομήσουν αξιοπιστία εντός και εκτός Ελλάδας και που θα δείξουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις αγορές ότι η χώρα αλλάζει. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει από την πρώτη μέρα να δείξει ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα γίνεται πιο φιλικό και περισσότερο απλό.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σοβαρή κίνηση της νέας διακυβέρνησης θα είναι η άρση κάθε εμποδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, με το Ελληνικό να δίνει τον τόνο. «… Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ελληνικό, που εκδόθηκε ακατανόητα, θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες μένουν και είναι συμβατές με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τον επενδυτή. Έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα, ώστε η επένδυση αυτή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, το οποίο θα αλλάξει την όψη της Αθήνας…», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και το καίριο ερώτημα είναι, τι θα κάνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας; Θα ακολουθήσει έναν δρόμο που θα του επιτρέψει να ενδυναμώσει τη θέση του στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και βέβαια να είναι διεκδικητής εξουσίας στην Ελλάδα, ή θα υιοθετήσει το «παλιά μας τέχνη κόσκινο»;

Εν αναμονή λοιπόν και μάλλον σύντομα θα έχουμε σοβαρές ενδείξεις, αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v