Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται περισσότερη διαφάνεια στα μακροοικονομικά

Η κυβέρνηση με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού -που λόγω της παρέμβασης της Eurostat διακρίνεται από μεγαλύτερη διαφάνεια- δεν ”άρπαξε” την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει και άλλες γκρίζες ζώνες, αλλά και να ξεφύγει των κατηγοριών που τη θέλουν να... συγχέει τα μεγέθη επισημαίνει ο Αντώνης Κεφαλάς.

Ζητείται περισσότερη διαφάνεια στα μακροοικονομικά
του Αντώνη Κεφαλά*

Η κατάθεση του Προϋπολογισμού αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να έχει επίπτωση στο χρηματιστήριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν ισχύει.

Οι προβλέψεις για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας ουδόλως ενδιαφέρουν και ουδόλως επηρεάζουν τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν στρέψει τα μάτια τους μακριά από τη Σοφοκλέους. Οι αγορές εξακολουθούν να επιδεικνύουν ρευστότητα κάτω από την πίεση της αβεβαιότητας, και της διεθνούς πολιτικής σκηνής και των επιχειρηματικών εξελίξεων.

Βέβαια, στην περίπτωση της Ελλάδας η μεγαλύτερη διαφάνεια που επικρατεί στον νέο Προϋπολογισμό θα μπορούσε να είχε θετική επίπτωση στη συμπεριφορά των θεσμικών επενδυτών, αλλά μόνο αν η ειλικρίνεια αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Eurostat.

Εξάλλου, τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναμένουν νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η οποία ενδέχεται -για να μην πούμε ότι είναι βέβαιο- να οδηγήσει σε νέες αναθεωρήσεις μεγεθών προς το χειρότερο.

Ακόμη περισσότερο, θεωρείται πως η χώρα δεν άρπαξε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει και άλλες ”γκρίζες” περιοχές και να ξεφύγει από την κατηγορία πως μόνιμα, επίτηδες, συγχέει τα μεγέθη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση των χρεών των 300 δισ. δρχ., που έχουν και πάλι συσσωρευτεί στα νοσοκομεία και για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον νέο Προϋπολογισμό.

Η ευρύτερη αυτή εικόνα, λοιπόν, μετρά αρνητικά για τους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι ξεκινούν την προσέγγισή τους για την εκτίμηση μιας πιθανής επενδυτικής κίνησης πρώτα από την εξέταση του γενικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και μετά περνούν στην εξέταση των κλάδων και της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό περίσσια προσοχή και σημασία αποδίδεται στην πιθανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου της, στις 5 Δεκεμβρίου 2002.

Οι κεφαλαιαγορές έχουν από καιρό προεξοφλήσει όλες αυτές τις κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα μετά την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα δικά της επιτόκια κατά τη μη αναμενόμενη μισή ποσοστιαία μονάδα. Η όποια θετική επίπτωση εξαντλήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες και οι αγορές επανήλθαν στη συνηθισμένη ρευστότητά τους.

* Μερική αναδημοσίευση από άρθρο του Αντώνη Κεφαλά που δημοσιεύθηκε στο φύλο του ”Μετόχου” με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2002.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο