Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το όραμα ζωής του Henry Ford και το... Bitcoin

Γιατί ο εμβληματικός επιχειρηματίας, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin. Το όραμά του για υπέρβαση του Κανόνα του Χρυσού και το τέλος των πολέμων. Γράφει ο Π. Σεπετάς.

Το όραμα ζωής του Henry Ford και το... Bitcoin
  • του Παύλου Σεπετά*

Το οικονομικό και νομισματικό σύστημα έχει δύο διαχρονικές σταθερές. Η πρώτη είναι πως οι πολιτικοί αργά ή γρήγορα θα πέσουν στον πειρασμό της εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος. Η δεύτερη ότι οι τράπεζες συνήθως αντιστέκονται πρώτες στις αλλαγές. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την εξαύλωση των καταθέσεων μας. Είναι βαθύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο. Αφορά την παγκόσμια ειρήνη. Την διεξαγωγή και την έκβαση των πολέμων, σύμφωνα με τον Henry Ford.

Στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, για πρώτη φορά στην ιστορία οι χώρες της Δύσης αποχώρησαν από τον Κανόνα του Χρυσού, προκειμένου να μπορούν να τυπώσουν χρήμα χωρίς περιορισμούς και να χρηματοδοτήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Η ασταμάτητη χρηματοδότηση αποτέλεσε ένα βασικό λόγο που οι πολεμικές αναμετρήσεις διήρκησαν πάνω από 4 χρόνια. Μέχρι τότε ένας πόλεμος διαρκούσε έως ότου τελειώσουν οι πόροι, δηλαδή τα αποθέματα χρυσού.

Με το πέρας του πολέμου η αξία του χρήματος είχε υποτιμηθεί τόσο που οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν την επιστροφή στην σταθερή ισοτιμία με τον χρυσό, με την ελπίδα να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, είχε δημιουργήσει την ανάγκη για μεγαλόπνοα σχέδια που θα τους έβγαζαν από το οικονομικό τέλμα στο οποίο είχαν περιέλθει.

Την περίοδο εκείνη, η μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη αφορούσε αναμφισβήτητα την ηλεκτρική ενέργεια. Το 1920, μόλις το 35% των Αμερικανικών νοικοκυριών απολάμβανε τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρισμού. Μέχρι το 1929, το ποσοστό όσων διέθεταν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, είχε ανέλθει στο 85%. Η Ευρώπη σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροδότησης, συνδέοντας με φυσικό τρόπο τα ευρωπαϊκά έθνη. Η Βρετανία μιλούσε για την αξιοποίηση της παλίρροιας, ενώ διέθετε και άλλα μεγάλα ηλεκτρικά έργα υπό εξέταση. Ο Λένιν ονειρευόταν να εξοπλίσει όλη τη Ρωσία με ηλεκτρικό ρεύμα, ως απαραίτητο βήμα προς τον Κομμουνισμό.

Το 1921 ο Henry Ford πρότεινε στην αμερικάνικη κυβέρνηση την εγκατάλειψη του χρυσού ως βάση αναφοράς του δολαρίου και την υιοθέτηση της ηλεκτρικής ενέργειας ως το νέο οικονομικό αξιακό πρότυπο. Ο Ford, μαζί με τον εφευρέτη και φίλο του Thomas Edison, προσφέρθηκαν να μισθώσουν δύο ομοσπονδιακά εργοστάσια λιπασμάτων και ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Τενεσί, εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις. Ο σκοπός τους, όπως διαβεβαίωναν, δεν ήταν να κερδίσουν χρήματα, αλλά η απασχόληση ενός εκατομμυρίου ανέργων. Να γίνει εκεί το νότιο βιομηχανικό κέντρο της Αμερικής, με απώτερο σκοπό τον τερματισμό όλων των πολέμων για πάντα!

Με την οικοδόμηση του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο o Ford φιλοδοξούσε να εξαλείψει τον χρυσό ως βάση του παγκόσμιου πλούτου και να τον αντικαταστήσει με μονάδες ενέργειας.

Όπως ανάφερε ο Ford σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα New York Tribune, «η αιτία όλων των πολέμων είναι ο χρυσός. Σχεδόν όλοι στον κόσμο, εκτός από τις εφημερίδες και τους τραπεζίτες, αναγνωρίζουν ότι ο πολιτισμός έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Οι εφημερίδες δεν το βλέπουν και οι διεθνείς τραπεζίτες δεν θέλουν να το δουν, επειδή θα σημάνει αλλαγές στην παγκόσμια χρηματοδότηση, για αυτό και εναντιώνονται. Υπάρχει μια ομάδα διεθνών τραπεζιτών που σήμερα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς χρυσού. Δεν έχει σημασία με ποια χώρα ισχυρίζονται ότι συμπορεύονται. Όλοι παίζουν το ίδιο παιχνίδι για να κρατήσουν το χρυσό που έχουν στα χέρια τους και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για τους διεθνείς τραπεζίτες, η ενθάρρυνση, η έναρξη και η διενέργεια ενός πολέμου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη δημιουργία μιας ενεργού αγοράς για χρήμα - μιας επιχειρηματικής συναλλαγής. Το χρέος του ενός, είναι εισόδημα για κάποιον άλλο. Εάν οι διάφορες χώρες αυτών των διεθνών ομάδων βρίσκονται σε πόλεμο, δεν έχει σημασία. Όποιος και να κερδίσει ή χάσει τον πόλεμο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι δημιουργούνται πολλές δανειακές υποχρεώσεις. Οι νεαροί από δεκαοχτώ έως τριάντα παλεύουν τον πόλεμο και σκοτώνονται, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνιστές είναι ασφαλείς και ευημερούντες.

Πριν από δέκα χρόνια είπα ότι προτίθεμαι να βάλω κάθε [ουγκιά] μυαλού και ενέργειας μέσα μου για να σταματήσω τον πόλεμο. Δεν εννοούσα ποτέ τίποτα πιο σοβαρά και θεωρώ πως ανακάλυψα τη λύση. Το βασικό χαρακτηριστικό του χρυσού που του δίνει την ιδιότητα να προκαλεί τον πόλεμο, είναι το γεγονός ότι μπορεί να ελεγχθεί. Αν σπάσουμε τον έλεγχο, θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Ο απλός τρόπος για να σπάσει ο έλεγχος αυτών των διεθνών τραπεζιτών, ο τρόπος να τερματιστεί η εκμετάλλευση της ανθρωπότητας για πάντα, είναι να σταματήσουμε να θεωρούμε ως παγκόσμια νομισματική βάση το χρυσό.

Η ενέργεια είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Το χρήμα δεν είναι παρά υποκατάστατο της. Η ενέργεια είναι άφθονη, αλλά πεπερασμένη στην αξιοποίηση της, επειδή δεν αποθηκεύεται. Αυτό την κάνει ιδεατή μορφή χρήματος. Όποτε η κυβέρνηση θα χρειάζεται χρήματα για ένα δημόσιο έργο, αντί να πουλάει ομόλογα και να επιβαρύνεται με τόκους, απλά θα στρέφεται σε ένα εξαγοράσιμο άτοκο νόμισμα.

Το πρότυπο αμερικανικό δολάριο είναι περίπου το ένα εικοστό μιας ουγκιάς χρυσού. Στο πλαίσιο του νομισματικού συστήματος που προτείνουμε, ως πρότυπο θα οριστεί μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που θα ασκηθεί για μία ώρα, η οποία θα είναι ίση με ένα δολάριο. Πρόκειται για ένα σκεπτικό που υπολογίζει με όρους διαφορετικούς από αυτούς που μας έχει πείσει το διεθνές τραπεζικό κατεστημένο, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική».

Το Bitcoin είναι σήμερα ότι πιο κοντινό στο νόμισμα ηλεκτρικής ενέργειας που οραματίστηκε ο πρωτοπόρος Henry Ford, μόνο αντί για κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος, η μονάδα μέτρησης της αξίας είναι το ίδιο το Bitcoin. Ωστόσο η παραγωγή και η πιστοποίησή του βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για ένα νόμισμα ηλεκτρικής ενέργειας που ταυτόχρονα πληροί όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάστηκε ο χρυσός για να αποκτήσει νομισματική αξία και να αναδειχθεί ως το παγκόσμιο οικονομικό αξιακό σημείο αναφοράς.

Ο Henry Ford, αν ζούσε σήμερα, πιθανότατα θα ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin.

 

* Ο Παύλος Σεπετάς ([email protected]) είναι απόφοιτος Industrial & Systems Engineering με εξειδίκευση στην εφοδιαστική αλυσίδα στο Georgia Tech της Ατλάντα, όπου και διαμένει. Το έργο του περιλαμβάνει projects για τη βελτίωση της τεχνολογικής κατάστασης εταιρειών και το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία και τα αποκεντρωμένα συστήματα τροφοδότησαν την ενασχόλησή του με το Bitcoin και τον χώρο του Blockchain. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, και έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v